zagrebački gradonačelnik

Tomašević: Radimo paralelno na tri kolosijeka kako bismo otvorili žičaru

30.11.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, kazao je na redovitoj konferenciji za medije utorkom da je Dubravko Karačić imenovan novim članom Uprave Zagrebačkog holdinga za područje financija

Naveo je da su on i dvoje zamjenika kao Skupština društva jutros održali sjednicu i imenovali nakon natječaja Dubravka Karačića novim članom Uprave za područje financija.

'On ima više od 20 godina iskustva, ovlašteni je revizor, u Holding dolazi nakon desetljeća u ZABA-i, a prije toga obnašao je vodeće funkcije u reviziji i poslovnom savjetovanju. Imat ćemo četiri člana Uprave, on dolazi za financije. Iskoristio bih priliku da podsjetim na još jedan natječaj, traju natječaji za podružnice, o čemu odlučuje Uprava. Završio je rok za Arenu Zagreb, Gradska groblja, Zrinjevac', kazao je Tomašević.

Istaknuo je da se na natječaje javilo preko stotinu ljudi za šest podružnica te da kreće proces selekcije.

'Sutra je zadnji dan natječaja za voditelje Robnih terminala, Tržnica, Zagrebparkinga, Zagrebačkih cesta, Gradske plinare i Zagreb plakata', podsjetio je Tomašević.

Osvrnuo se i na brojku cijepljenih u Zagrebu kazavši kako je ona u postotku najveća u Hrvatskoj.

'Od četiri odrasla građanina, tri su dobila barem jednu dozu. Ako gledamo završeno cijepljenje, u Zagrebu je riječ o 55,6 posto ukupnog stanovništva. Po tome daleko prednjačimo u odnosu na prosjek. Podsjećam građane da uzmu i tu treću dozu kako bi pojačali zaštitu, bez obzira na sve rasprave o soju omikron', kazao je Tomašević.

Osvrnuo se i na pucanje vrelovoda, zbog čega je dio zapadnog dijela grada ostao bez grijanja.

'To je u ingerenciji HEP-a, a ne Grada. Čuo sam se s predsjednikom Uprave HEP-a, oni rade na tome da se do kraja dana građanima vrati grijanje. Problemi postoje na dva mjesta. Ovaj magistralni vrelovod predviđen je za saniranje u sljedećih nekoliko godina. Trebamo obnoviti ne samo vodovodnu, nego i vrelovodnu mrežu', kazao je Tomašević.

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, kazala je da je Grad Zagreb objavio natječaje za stipendijske programe.

'Za stipendijski program izdvojena su 44 milijuna kuna. Novost je da nudi stipendije za studiranje, studijske programe koji su deficitarni, npr. studij medicine i sestrinstva, nastavnika matematike, fizike, predškolskog obrazovanja... Grad Zagreb će imati preko 1100 stipendista, što je oko 20 posto više. Zainteresirani se mogu javiti do 27. prosinca', navela je Dolenec.

S obzirom na to da se bliži utrka Svjetskog skijaškog kupa, novinare je zanimalo što je sa žičarom i kada se može očekivati da proradi.

Tomašević je podsjetio da žičara ima sedam dozvola i da joj nedostaje ona koja je vezana za buku.

'Ona je preglasna za nekoliko decibela, da je ona prometna infrastruktura, onda bi to bilo u redu. Ovako mi je to malo čudno. Iako je ZET investitor, po postojećem pravnom okviru ona nije prometna infrastruktura. Sutra imamo sastanak s predstavnicima ministarstva prometa i zdravstva da vidimo što ćemo. Možda uspijemo dobiti privremenu uporabnu dozvolu. Imamo i dodatne radove kojima bi se još smanjila buka', kazao je Tomašević.

Dodao je da paralelno rade na tri kolosijeka kako bi otvorili žičaru.

'Nadam se da će barem jedna od te tri opcije dati rezultate. S obzirom na skijašku sezonu i da je prošlo previše vremena, vjerujem da je svima u interesu da se stavi u funkciju jer je financijski uteg i za ZET i za Zagreb. Ona nema nikakve prihode za nas', kazao je gradonačelnik.