rat u ukrajini

[FOTO/VIDEO] Rusi pustili 19 mornara koji su njihovom brodu poručili “Ruski bojni brodu, j*bi se”; Lukašenko prijeti izbijanjem trećeg svjetskog rata

Bionic
Reading

Stotine civila ubijene su, stotine ranjene i više od tri milijuna Ukrajinaca pobjeglo je iz zemlje otkad je prije mjesec dana Rusija započela invaziju na Ukrajinu

29. dan rata u Ukrajini

  • Rusija jača zračne napade, s više od 250 letova u zadnja 24 sata, što je 60 više nego dan ranije, objavilo je Kijev. Glavni ciljevi su Kijev, Černihiv i Harkiv
  • Na izvanrednom samitu u Bruxellesu 30 država članica NATO-a dogovorili nastavak pomoći Ukrajini i osnaživanje svog istočnog krila novim borbenim skupinama  
  • Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg produžuje mandat na čelu Saveza za godinu dana
  • Britanski premijer Boris Johnson otvorio je mogućnost intervencije po pitanju ruskih rezervi zlata
  • Dogovoreno je sedam humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova
  • Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da su uništeni skladište oružja i ruski brod Orsk u luci Berdyansk
  • NATO najavio uspostavu četiri nove borbene skupine, u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj
  • Švicarska je zamrznula rusku imovinu vrijednosti 5,75 milijardi švicarskih franaka
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je građane čitavog svijeta na prosvjede protiv ruske agresije

 

23.55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski titulu 'Grada heroja Ukrajine' dodijelio je četirima novim gradovima - Buči, Irpinu, Mikolajivu i Ohtirki.

23.50 Ukrajinski parlament je na Twitteru objavio poruku za laku noć: 'Laku noć Europo. Nadamo se da ste sigurni. Mi posljednjih mjesec dana nismo'.

23.47 Ukrajinci su u priručnom skloništu, jednoj od postaja podzemne željeznice u Kijevu, zapjevali ukrajinsku himnu.

23.40 Britansko ministarstvo obrane navodi da ukrajinska vojska na teritoriju koji je okupirala od strane Rusa gađa 'vrijedne ciljeve', čime žele dodatno demoralizirati ruske vojnike.

23.35 Biden: Krajnji Putinov cilj od samog početka bio je raspad NATO-a

“Moja je ambicija osigurati potpuno, cjelovito jedinstvo demokracija nasuprot sve moćnijim autokracijama”, rekao je Biden dolazeći na samit čelnika država članica EU-a na koji je pozvan kao gost. Prije toga je sudjelovao na samitu čelnika NATO-a i skupine G7.

Istaknuo je da je krajnji cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina “od samog početka bio raspad NATO-a”.

>>>Cijeli članak<<<

23.27 'Reci Dimi da je mama umrla 9. ožujka 2022. Umrla je brzo, a zatim je kuća spaljena. Dima, oprosti mi što je nisam mogao spasiti. Pokopao sam je pored vrtića' Ovu poruku neimenovanog muškarca objavio je ukrajinski parlament na Twiteru i pokazuje sve strahote rata koji trenutno traje.

23.14 Ukrajinske vlasti navode da su danas 3.343 osobe evakuirane humanitarnim koridorima iz ukrajinskih gradova. Samo za usporedbu jučer je ta brojka iznosila 4.554 osobe.

Samo iz Mariupolja danas je evakuirano 2.717 osoba, navode ukrajinci.

  • +20
Ukrajinske izbjeglice u Moldaviji Izvor: EPA / Autor: DUMITRU DORU

23.05 Alekseju Venediktovom, uredniku neovisnog ruskog radija Ekho Moskvy kojem su ruske vlasti zabranile rad, netko je pred vrata stana ostavio svinjsku glavu i uvredljivu poruku.

23.02 Prema pisanju Forbesa ukrajinska vojska ima 43 tenka više nego na početku rata. Forbes navodi da je Rusija do sada u Ukrajini izgubila čak 530 tenkova, a Ukrajinska 74. Ipak, Ukrajinci su rusima oduzeli 117 tenkova te ih tako imaju više nego na početku rata, navodi Forbes.

22.59 Ukrajina je od SAD-a zatražila dodatno naoružanje. Ukrajinske vlasti navode da trebaju dnevno 500 anti-zrakoplovnih projektila Stinger te isto toliko anti - tenkovskih projektila Javelin.

22.51 Prva razmjena zarobljenika: Rusi pustili 19 mornara koji su njihovom ratnom brodu poručili “Ruski bojni brodu, j*bi se”.

Došlo je do prve razmjene zarobljenika između ruske i ukrajinske strane u proteklih gotovo mjesec dana rata. >>>Cijeli članak<<<

Ukrajinski parlament objavio je fotografiju nakon prve razmjene zarobljenika s ruskom stranom. Na fotografiji je, tvrde Ukrajinci, 19 mornara koji su početkom rata ruskom ratnom brodu poručili : 'J*** se'.

22.12 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi razmještanje dodatnih zapadnih mirovnih snaga preko Poljske u Ukrajini moglo dovesti do trećeg svjetskog rata.

'Situacija je napeta', dodao je Lukašenko za AP. >>>Cijeli članak<<<

22.01 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je od početka ruske invazije u Kijevu umrlo 75 civila, uključujući četvero djece. Naveo je i da je 300 osoba ozlijeđeno.

'Okupatori granatiraju Kijev, pokušavaju nas okružiti i zastrašiti. Od početka ruske invazije u Kijevu je oštećeno 87 višekatnica te 10 privatnih zgrada, 12 škola i šest dječjih vrtića. U glavnom gradu ubijeno je 75 civila, uključujući četvero djece. Ranjeno je 307 civila i 16 djece. Nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti!”, poručio je Kličko putem svog Telegrama.

21.48 Objavljena je snimka američkih dobrovoljaca koji u okolici Kijeva oslobađaju selo koje je pod ruskom okupacijom od početka rata.

21.30 Kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson rekao je za BBC da će Kanada povećati proizvodnju prirodnog plina i ulja za oko 300 tisuća barela do kraja godine, a sve kako bi zemljama koje kupuju ruske energente olakšala činjenicu da ovise o ruskom plinu.

'Naši prijatelji i saveznici u Europi trebaju kanadsku pomoć', dodao je Wilkinson.

21.24 Ukrajinska pučka pravobraniteljica: Rusi su oteli više od 400 tisuća osoba, među njima i 84 tisuće djece

Ukrajinska pučka pravobraniteljica Ljudmila Denisova rekla je za AP da su Rusi preko granice odveli više od 400 tisuća osoba te da ih planiraju koristiti kao taoce dok Kijev ne padne. S druge strane, Rusi navode da je objavljena brojka točna, no da su civili samo izrazili želju za odlaskom u Rusiju.

>>>Cijeli članak<<<

21.10 Ukrajinska vojska oslobodila je selo Lukianivku, smješteno 40 kilometara istočno od Kijeva.

20.57 Ukrajinski parlament navodi da je od početka rata u Ukrajini uništeno 4.379 domova te da je 6,5 milijuna ukrajinaca moralo napustiti svoje domove.

20.44 Njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je Putinov plan naplate plina u rubljama. Scholz je istaknuo da su pregledani ugovori te da je jasno naznačeno u kojoj se valuti isporuka plaća, najćešće u eurima ili dolarima.

20.25 Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je video rezime 29. dana ruske invazije na Ukrajinu.

20.18 Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg smatra da neće doći do 'punog i pravog' rata između Rusije i NATO-a. Iizjavio je to za CNN gostujući kod Christiane Amanpour. Dodao je ipak da je situacija na terenu 'nepredvidiva', no pohvalio je sve članice NATO-a zbog zajedništva.

20.14 Prema procjenama UNICEF-a oko 4,3 milijuna djece u Ukrajini moralo je pobjeći od strahota rata, što više od polovine od ukupnog broja djece (7,8 milijuna) u ovoj zemlji.

Ovaj rat izazvao je najveći bijeg djece još od II. svjetskog rata, izjavila je Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a.

>>>Cijeli članak<<<

20.04 Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, rekla je da Rusija više neće moći koristiti energente za ucjenu Europe. Rusiji neće biti dozvoljeno traženje isplate za plin u rubljama, jer bi to bilo direktno kršenje ranije potpisanih ugovora.

>>>Cijeli članak<<<

20.02 Hrvatska se odazvala pozivu Zelenskog: U Zagrebu održan mimohod podrške Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jučer je pozvao građane diljem svijeta da danas, na mjesec dana od početka ruske invazije, izađu na ulice i daju podršku Ukrajini. Hrvatska se odazvala i održala mimohod u Zagrebu. >>>Cijeli članak<<<

  • +25
Mimohod podrške Ukrajini u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

19.35 Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je da je zbog hrabrosti koju pokazuje na ratištu Dmitru Dozirčiju dodijelilo titulu ukrajinskog heroja.

19.32 Rusko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na summit NATO-a. Istaknuli su da s obzirom da NATO i dalje podržava Kijev postalo je jasno da žele da se sukob nastavi, navodi ruska agencia Ria.

19.26 Kao odgovor na potez Bjelorusije, koja je prognala većinu ukrajinskih diplomata, Ukrajina će u bjeloruskoj ambasadi u Kijevu dozvoliti ostanak samo pet osoba, a u potpunosti će zatvoriti konzulat Bjelorusije u Lavovu.

19.21 Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine objavio je video poruku u kojoj između ostalog kažu: 'Nastavlja se dvadeset i deveti dan herojskog suprotstavljanja ukrajinskog naroda ruskoj vojnoj invaziji. Unatoč značajnim gubicima i demoraliziranom osoblju, vojno-političko vodstvo Ruske Federacije ne odbija nastavak rata protiv Ukrajine. Neprijatelj nastavlja uništavati infrastrukturu mirnih gradova i sela Ukrajine, grubo kršeći pravila ratovanja i zanemarujući poštivanje zahtjeva međunarodnog humanitarnog prava.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ukrajina

19.16 Opća skupština UN-a većinom izolirala Rusiju zbog Ukrajine, protiv bile Rusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Bjelorusija

Gotovo tri četvrtine Opće skupštine UN-a zatražilo je u četvrtak pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini i kritiziralo je Rusiju zbog stvaranja "užasne" humanitarne situacije nakon što je Mokva izvršila invaziju na svog susjeda prije mjesec dana. >>>Cijeli članak<<<

19.04 Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je snimku ukrajinske artiljerije u akciji. Brigada koju prikazuju navodno je zaslušna za uništavanje 50 ruskih vozila i pozicija.

18.33 Konferenciju za novinare održao je američki predsjednika Joe Biden.

Istaknuo je da su članice NATO saveza pokazale jedinstvo oko vojne pomoći Ukrajini, uvođenju sankcija Rusiji i Putinu zbog invazije te oko jačanja istočnih granica NATO-a. 'Putin je računao na raskol u NATO-u, nije očekivao da će savez izdržati ovu situaciju'. 'NATO nikad nije bio ujedinjeniji', dodao je Putin.

Američki predsjednik smatra da Rusiju zbog napada na Ukrajinu treba izbaciti iz G20.

Na pitanje o potencijalnom korištenju kemijskog oružja Biden je rekao 'da će odgovor biti istovjetan njegovom korištenju te vrste naoružanja'.

Napitanje o stavu kine o ratu u Ukrajini Biden je naglasio da nije prijetio, ali da je kineskom predsjedniku Xiju dao jasno do znanja da će trpjeti posljedice odluče li pomoći Rusiji u ovom ratu. >>>Cijeli članak<<<

18.29 Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba istaknuo je da Rusi ugrožavaju trgovinu morem te je upozorio sve brodare da zbog svoje sigurnosti ruske luke.

18.24 Rusija protjeruje crnogorskog diplomata kao odgovor na potez Podgorice

Rusija je u četvrtak proglasila crnogorskog diplomata nepoželjnom osobom, kao odgovor na raniju odluke vlade Crne Gore da protjera ruskog diplomata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanika Crne Gore u Moskvi Milorada Šćepanovića i uručilo mu notu o proglašenju njegova suradnika u Moskvi nepoželjnom osobom, prenijeli su mediji u Podgorici. >>>Cijeli članak<<<

18.12 Rusija je napala Ukrajinu prije točno mjesec dana. Dosad je poginulo 1.300 ukrajinskih vojnika, 977 civila je poginulo, a život je izgubilo i 128 djece.

18.09 Velika Britanija će poslati dodatnih 6.000 projektila i 25 milijuna funti pomoći ukrajinskoj vojsci, izjavio je novinarima britanski premijer Boris Johnson. 'Pojačavamo svoju podršu zemljama NATO-a i šaljemo nove trupe u Bugarsku kao ispomoć već ranije postavljenim vojnicima u Poljskoj i Estoniji', dodao je.

'Stojimo uz Ukrajinu, a kao što je Zelenski rekao, Ukrajina će se obraniti, Rusija mora i hoće pasti', zaključio je Johnson.

>>>Cijeli članak<<<

18.08 Ukrajinski parlament održao plenarnu sjednicu.

18.03 UN izglasao da je za humanitarnu krizu u Ukrajini jedini i glavni krivac Rusija.

17.58 Čelnici zemalja G7 upozoravaju Rusiju da ne koristi kemijsko, biološko ili nuklearno oružje

U zajedničkoj izjavi čelnici zemalja G7 upozorili su Rusiju da ne koristi kemijsko, biološko ili nuklearno oružje u invaziji na Ukrajinu. Jednako tako, žestoko kritiziraju ruske pokušaje dezinformiranja, prema kojima Ukrajina planira koristiti kemijsko, biološko ili nuklearno oružje. >>>Cijeli članak<<<

17.52 Francuski predsjednik Macron izjavio je nakon susreta NATO-a i G7 da 'sankcije protiv Rusije imaju učinka i moramo ih nastaviti provoditi'

Dodao je da će se svijet suočiti s nedostatkom hrane, a posebno su o ukrajinskom i ruskom izvozu hrane ovisne zemlje Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

17.47 Poljska ruski plin neće plaćati rubljama, izjavio je to Paweł Majewski, prvi čovjek tvrtke PGNiG, najveće energetske kompanije u Poljskoj.

17.41 Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o pomoći Ukrajini, kritizirala Rusiju. Opća skupština UN-a u četvrtak je velikom većinom zatražila pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini i kritizirala je Rusiju zbog stvaranja "strašne" humanitarne situacije nakon što je Moskva prije mjesec dana napala svog susjeda.

Rezolucija koju su izradili Ukrajina i saveznici dobila je 140 glasova za i pet glasova protiv.

Suzdržanih je bilo 38 zemalja. >>>Cijeli članak<<<

17.32 Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine objavio je video u kojem pokazuju akciju uništavanja ruske vojne opreme.

17.27 Ruski projektili pogodili su parking ispred pošte i šoping centra u Harkivu te ubili šest, a ranili 15 osoba, izjavio je lokalni dužnosnik Oleg Sinjehubov. Ljudi su prema njegovim tvrdnjama stajali u redu za humanitarnu pomoć, dodao je.

17.20 Skok cijena hrane koji se dogodio kao rezultat rata u Ukrajini mogao bi dovesti do nemira u siromašnim zemljama s puno gladnih, rekla je generalna direktorica WTO-a.

Ngozi Okonjo-Iweala upozorava države koji su najveći proizvođači hrane da ne dozvole gomilanje hrane bogatih zemalja kako se ne bi ponovio scenarij tijekom pandemije koronavirusa, kada su cjepivo dobile samo bogate zemlje.

17.06 Papi se ne sviđa odgovor Zapada na rusku invaziju: Povećana potrošnja na obranu je 'ludilo'. Papa Franjo u četvrtak je kritizirao povećanu potrošnju na obranu zapadnih država nakon ruske invazije na Ukrajinu kao 'ludilo' i rekao da se mora pronaći novi način na koji će se uspostaviti ravnoteža svjetskih sila. >>>Cijeli članak<<<

17.02 Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je da je u tijeku financijski i ekonomski rat protiv Rusije s jednom jedinom nakanom, uništiti rusku ekonomiju i naškoditi dobrobiti građana.

16.58 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je poruku svijetu putem Twittera.

16.55 Kremlj je priopćio u četvrtak da je ruski milijarder Roman Abramovič odigrao ulogu u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine na samom početku, ali je proces sada u rukama pregovaračkih timova dviju strana.

Ukrajina je od Abramoviča, koji je u Rusiji zaradio bogatstvo u kaotičnom razdoblju postkomunističke privatizacije 1990-ih, zatražila pomoć u posredovanju zbog njegovog porijekla. >>>Cijeli članak<<<

16.50 Kina odbacuje tvrdnje da pomaže Rusiji u širenju dezinformacija. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u četvrtak da Kina događaje u Ukrajini prati objektivno i to od prvog dana rata.

  • +75
Život u Ukrajini 24.03.2022. Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYS

16.44 Ukrajinska zastava zavijorila se danas usred New Yorka. Gradonačelnik New Yorka Eric Adams podigao je zastavu na Manhattanu u znak podrške Ukrajini usred ruske invazije.

Snimka emitirana na službenom Twitteru profilu Erica Adams pokazuje kako su ukrajinska i američka zastava podignute na Evacuation Day Plaza, nedaleko od Wall Streeta. >>>Cijeli članak<<<

16.34 Ukrajina je u četvrtak objavila da je uništila veliki ruski desantni brod Orsk u okupiranoj luci Berdjansk na Azovskom moru. Videosnimka, za koju je Reuters uspio potvrditi da je snimljena iz Berdjanska, pokazuje stup dima koji se diže od požara na doku i bljesak eksplozije. >>>Cijeli članak<<<

16.27 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da je obavljena prva razmjena zarobljenika među sukobljenim stranama. “Danas smo razmijenili 11 ruskih mornara koje smo spasili s potopljenog broda u blizini Odese za 19 ukrajinskih mornara”, izjavla je Vereščuk.

“Prva razmjena zarobljenih vojnika održana je danas po nalogu predsjednika Zelenskog”, dodala je.

16.20 Ako je vjerovati objavi ukrajinskih vlasti na Twitteru Rusija je dosad u sukobu izgubila znatno više opreme i ljudstva nego što tvrde. Od početka rata, prema trenutnim tvrdnjama ukrajinskih vlasti, Rusi su dosad izgubili 15.800 vojnika, 108 zrakoplova, 124 helikoptera, 530 tenkova... >>>Cijeli članak<<<

15:50 Rusija je u četvrtak optužila Poljsku da pokušava uništiti bilateralne odnose protjerivanjem 45 ruskih diplomata i najavila je oštar odgovor. Ruski veleposlanik rekao je da je Poljska, koja je u srijedu objavila da će protjerati diplomate pod sumnjom da rade za rusku obavještajnu službu, također blokirala bankovne račune veleposlanstva.

"Rusija neće ostaviti ovaj neprijateljski napad bez odgovora, koji će natjerati poljske provokatore na razmišljanje i povrijediti ih", dodaje se u priopćenju. >>> Cijeli članak <<<

15:41 Rusija je blokirala Google News zbog 'neautentičnih informacija' o Ukrajini. Učinjeno je to nekoliko sati nakon što je Google najavio da neće dopustiti monetiziranje sadržaja koji 'iskorištava, odbacuje ili opravdava' rat

15.36 „Naša predanost Članku 5. je nepobitna“, stoji u deklaraciji NATO-a nakon susreta čelnika njegovih članica u Bruxellesu, a u njoj se isto tako poziva Bjelorusiju da prestane biti sudionik ruske agresije na Ukrajinu te Kinu da prestane širiti lažne narative Kremlja. >>> Cijeli članak <<<

15:10 Američki State Department proširio je paket sankcija koji sada uključuje i 328 članova ruske Dume.

'Ti članovi podržavali su kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, između ostalog kroz priznavanje samoproglašenih nezavisnih područja na istoku Ukrajine, tzv. Narodne Republike Donjeck (DNR) i Narodne Republike Luhansk (LNR)', priopćio je State Department.

15:01 Uslijed krize izazvane ratom u Ukrajini Europska unija donosi mjere za povećanje proizvodnje hrane i jačanje svoje prehrambene samodostatnosti, no dio europarlamentaraca upozorio je u srijedu da dio predloženih mjera potkopava europski Zeleni plan.

Zbog sve veće cijene hrane i troškova uvoza energije i gnojiva Europska komisija predstavila je u srijedu niz mjera, a Parlament je u četvrtak usvojio Rezoluciju o hitnom akcijskom planu EU-a.

14:37 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare potvrdio je da će nove obrambene trupe biti poslane u Bugarsku, Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku, a dodatne trupe bit će raspoređene u Poljsku i baltičke zemlje. Najavio je i pojačan angažman vojnih zrakoplova, te raspoređivanje borbenih brodova, nosača i podmornica na stalnim morskim položajima. NATO također osigurava proturotuzrakoplovne i protutenkovske sustave, kao i dronove, a saveznici su dogovorili i slanje zaštitne opreme za slučaj bioloških prijetnji.

Ujedno, osnažuje se spremnost članica NATO-a na kemijske, nuklearne i biološke prijetnje, a važno je da se rat ne prelije izvan granica Ukrajine jer bi sukob NATO-a i Rusije bio opasniji i razorniji. Stoltenberg je pozvao Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, a saveznici se slažu da Bjelorusija mora prestati asistirati Putinu.

14:32 Zapadni čelnici u četvrtak su pokazali svoje jedinstvo protiv ruskog napada na Ukrajinu – Washington je najavio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, London je uveo nove sankcije protiv Moskve, a NATO poslalo još vojnika na svoje istočno krilo. >>> Cijeli članak <<<

14:21 Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je u četvrtak 27 zemalja EU-a da nastave naoružavati ukrajinsku vojsku jer "će sve biti odlučeno u idućih 15 dana". >>> Cijeli članak <<<

  • +10
Samit NATO-a u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

14:13 Kremljin je ocijenio da je britanski premijer Boris Johnson najaktivniji proturuski lider, kao i da takav pristup Londona vodi u vanjskopolitičku slijepu ulicu.

'Gospodina Johnsona vidimo kao najaktivnijeg sudionika u utrci tko će biti više protiv Rusije', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov.

14.00 Ruska televizija prikazala je snimku (bez tona) predsjednika Vladimira Putina na online sastanku ruskog Vijeća sigurnosti uz sudjelovanje visokih dužnosnika, uključujući ministra obrane Sergeja Šojguja koji je posljednji put bio viđen u javnosti 11. ožujka, te se spekuliralo da je bolestan ili čak uhićen. Uočeno je titranje na snimci sa Šojguom.

Pitanje o Šojgujevom nestanku bilo je jutros postavljeno glasnogovorniku Kremlja na redovitoj presici, a on je odgovorio da ministar ima mnogo posla s Ukrajinom, te da nema vremena za medijske aktivnosti.

13:50 Rat u Ukrajini primorava EU da ubrza nastojanja da energente osigurava iz više različitih izvora, rekao je u četvrtak u Europskom parlamentu potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis i najavio da će članice EU-a iduće zimu morati dočekati sa skladištima gotovo punim plina. >>> Cijeli članak <<<

13:35 Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak uoči početka samita Europske unije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o nizu tema: Ukrajini, Schengenu, eurozoni i BiH. Plenković je preko Twittera poručio da su razgovarali o daljnjoj pomoći Ukrajini i zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica.

13:21 SAD planira prihvatiti do 100.000 ukrajinskih izbjeglica, potvrdila su dva izvora Reutersu.

13:11 Ruske snage pretrpjele su, po podacima britanskih obavještajnih službi, na tisuće žrtava tijekom invazije na Ukrajinu. "Rusija će vjerojatno mobilizirati pričuvnike i ročnike, ali i privatne i strane plaćenike kako bi nadomjestila značajne gubitke", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

13:01 Švicarska je zamrznula rusku imovinu vrijednosti 5,75 milijardi švicarskih franaka, potvrdila je švicarska vlada, po prvi put otkrivajući iznos sankcioniranog bogatstva. Visoki dužnosnik ministarstva ekonomije Erwin Hollinger rekao je da će taj iznos još rasti.

12:42 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obraća se sudionicima izvanrednog sastanka NATO-a unaprijed snimljenom video porukom. Apelirao je na NATO da poveća vojnu pomoć Ukrajini i upozorio da će Rusija u idućem koraku napasti istočnoeuropske članice NATO-a, uključujući Poljsku.

Rusija želi ići dalje, protiv istočnih članica NATO-a, baltičkih zemalja, sigurno Poljske, rekao je.

Kazao je da Rusija koristi fosforne bombe, te zamolio NATO da Ukrajini ustupi tek jedan posto svojih zrakoplova i tenkova.

12:34 Na redovitoj konferenciji za novinare u Moskvi, iz Kremljina su poručili da su bili prisiljeni na odluku o istjerivanju američkih diplomata iz Rusije, nakon što je SAD isto učinio sa 12 Rusa iz misije UN-a. Američko veleposlanstvo u Moskvi primilo je u srijedu popis nepoželjnih diplomata.

Glasnogovornik Dmitrj Peskov potvrdio je da je Roman Abramovič odigrao ulogu u inicijalnoj fazi mirovnih pregovora, a na pitanje zašto je iz javnosti nestao ministar obrane Sergej Šojgu, kazao je da je on zauzet Ukrajinom i da sada nije vrijeme za medijske aktivnosti. Dodao je da NATO članice imaju 'histerično i neodgovarajuće' razumijevanje onoga što se događa u Ukrajini.

12:19 Više od pola ukrajinske djece, njih oko 4,3 milijuna, moralo je napustiti svoje domove od početka ruske invazije 24. veljače, priopćio je UNICEF u četvrtak.

„U mjesec dana rata u Ukrajini raseljeno je 4,3 milijuna djece, što je više od pola od 7,5 milijuna procijenjene dječje populacije u toj državi“, navodi se u priopćenju. Oko 1,8 milijuna djece pobjeglo je u druge države, dok je 2,5 milijuna izbjeglo unutar ukrajinskog teritorija. >>> Cijeli članak <<<

  • +12
Djeca izbjeglice iz Ukrajine odlaze u zoološki vrt u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

12:12 Slovenski premijer Janez Janša kazao je u razgovoru za CNN da bi u Ukrajini trebalo uspostaviti mirovnu misiju, ali da će to biti moguće tek nakon prekida neprijateljstava, prenose u četvrtak slovenski mediji.

Jedina organizacija koja bi takvu pravu misiju mogla obavljati je NATO, kazao je Janša, dodavši da se u tom pitanju slaže s poljskim predsjednikom vlade Mateuszom Morawieckim koji je takvu misiju tražio od Saveza. Na to je Rusija reagirala izjavom da bi svaki kontakt između ruske vojske i NATO-a u tom smislu doveo do nepopravljivih posljedica.

11:57 Ukrajinski ministar poljoprivrede Roman Leščenko podnio je ostavku, a zastupnik Mikola Solskij pristao je preuzeti tu ministarsku funkciju. Leščenko je ovoga tjedna u intervjuu za Reuters izjavio da je područje proljetne žetve ove godine prepolovljeno u usporedbi s 2021. Veliki svjetski poljoprivredni proizvođač i izvoznik, Ukrajina je već zabranila izvoz raži, zobi, prosa, heljde, soli, šećera, mesa i stoke, te uvela dozvole za izvoz pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja.

11:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se videovezom švedskim parlamentarcima i rekao im da Ukrajina zaslužuje postati punopravna članica Europske unije.

'Mi se ne borimo samo za narod Ukrajine, nego i za europsku sigurnost. Pokazali smo da zaslužujemo biti punopravna članica EU-a', kazao je, dodajući da Ukrajina i Švedska ne dijele, nažalost, samo plavo-žutu boju zastave, već i rusku prijetnju. 'Znamo da vam Rusija želi uzeti otok Gotland; vjeruju da bi to bila dobra lokacija za slanje svojih borbenih aviona na baltičke zemlje'.

11:31 Ruski veleposlanik u Varšavi kaže da je Poljska blokirala bankovne račune veleposlanstva zbog 'terorističke aktivnosti'. Poljska je jučer odlučila protjerati 45 ruskih diplomata za koje sumnja da su povezani s obavještajnim podzemljem.

11:12 Britanska vlada uvela je 65 novih sankcija Rusiji, ciljajući na 'stratešku industriju, banke i poslovne elite'. Na meti sankcija, među ostalima, našle su se Ruske željeznice, Kronshtadt - glavni proizvođač ruskih dronova, grupa Wagner, šest banaka i najveći svjetski proizvođač dijamanata, Alrosa.

11:05 Rusko bombardiranje kemijskih postrojenja u Ukrajini moglo bi potaknuti "katastrofu velikih razmjera", upozorio je slovenski premijer Janez Janša na početku posebnog samita NATO-a u četvrtak.

Litavski premijer Gitanas Nausėda izjavio je da trenutno nitko u Europi nije siguran od mogućeg ruskog napada. "To bi mogla biti Poljska ili baltičke zemlje. Nitko u Europi, čak niti one države koje su daleko od granice s Rusijom, trenutno nije siguran", kazao je. >>> Cijeli članak <<<

10:55 Selective Service, agencija američke vlade koja bi odgovarala našoj civilnoj zaštiti, na Twitteru je obavijestila građane da se mogu pozvati na prigovor savjesti 'u slučaju mobilizacije'. Iako se u mirnodopsko vrijeme radi o rutinskoj obavijesti, u kontekstu rata između Rusije i Ukrajine takva je najava uznemirila dio Amerikanaca. >>> Cijeli članak <<<

10:40 Rusku vladu trenutno ne zanimaju pregovori o prekidu vatre u Ukrajini jer njezina vojska nije postigla sve vojne ciljeve, kazao je šef diplomacije Europske unije Josep Borrell u četvrtak, otkrivajući kad bi tek Rusi mogli ući u ozbiljne pregovore. >>> Cijeli članak <<<

  • +11
Berdyansk / Berdjansk Izvor: EPA / Autor: SERGEY GUMENYUK

10:17 Norveška televizija TV2 i dnevnik Dagens Naeringsliv javljaju da će glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg produžiti svoj mandat na čelu Saveza za godinu dana, zbog rata u Ukrajini. >>> Cijeli članak <<<

10:10 Australski premijer Scott Morrison kazao je u četvrtak da je Putin "prešao granicu" jer namjerava prisustvovati samitu G20 u Indoneziji krajem godine. Ruski napad na Ukrajinu "nasilan je i agresivan čin koji krši međunarodnu vladavinu prava", kazao je Morrison.

"Činjenicu da ću sjediti za stolom zajedno Putinom, kojega SAD već proziva za ratne zločine u Ukrajini, smatram prelaženjem granice", dodao je.

  • +9
Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / S

Ruska veleposlanica u Džakarti, Ljudmila Vorobjova, u srijedu je kazala da se Putin sprema sudjelovati na sastanku skupine G20 koji će se održati 30. i 31. listopada na indonezijskom otoku Baliju.

"Ovisi o situaciji. Putin planira doći na samit G20", kazala je Vorobjova novinarima, te dodala da samit nije prikladno mjesto za raspravu o ruskom napadu na Ukrajinu. Zapadne zemlje razmišljaju o isključivanju Rusije iz G20.

9:48 Bilo kakvo rusko korištenje kemijskog oružja u napadu na Ukrajinu moglo bi dovesti do kontaminacije na teritoriju NATO-a, upozorio je u četvrtak glavni tajnik Jens Stoltenberg. Čelnici NATO-a danas će na izvanrednom samitu u Bruxellesu, gdje će im se videovezom obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, razgovarati i o "dugoročnom resetiranju odvraćanja i obrane".

"Prvi korak je uspostava četiri nove borbene skupine na istočnom krilu Alijanse, u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj", pojasnio je Stoltenberg. >>> Cijeli članak <<<

9:27 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je članice Europske unije na sabotažu zahtjeva ruskog predsjednika Vladimira Putina da rusku naftu i plin plaćaju u ruskim rubljama.

'Ukoliko se ijedna EU država pokori Putinovom ponižavajućem zahtjevu, to će značiti da jednom rukom pomažu Ukrajini, dok drugom rukom pomažu Rusima ubijati Ukrajince', tvitao je Kuleba, apelirajući na mudrost i odgovoran izbor.

9:13 Rusija jača zračne napade, s više od 250 letova registriranih u zadnja 24 sata, objavila je u četvrtak ujutro ukrajinska vojska. To je 60 letova više nego dan ranije, objavila je Ukrajina. Glavni ciljevi su područja u i oko Kijeva, Černihiva i Harkiva.

  • +14
Harkiv Izvor: EPA / Autor: VASILIY ZHLOBSKY

Otkad je Rusija izvela invaziju na Ukrajinu prije mjesec dana, u Harkivu je poginulo 294 civila, uključivo 15 djece, objavila je u četvrtak policija na Telegramu. Ljudi jedva da ikad napuštaju skloništa, a stambeni dijelovi, škole, bolnice i poslovni prostori su u plamenu, rekli su. Prije rata u Harkivu je živjelo 1,5 milijuna ljudi. Grad je pod stalnim udarima zračnih napada, naglasila je ukrajinska vojska.

Vojska je također rekla da je 11 "neprijateljskih zračnih meta" u srijedu pogođeno, uključivo sedam aviona, helikopter, dron i dvije krstareće rakete.

9:01 U Hrvatsku je do sada ušlo 9 i pol tisuća raseljenih osoba iz Ukrajine, rekao je u četvrtak načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Ravnateljstva civilne zaštite Tomislav Marević. I dalje su to većinom žene i djeca, velika je solidarnost hrvatskih građana i veliki broj ljudi je smješten privatno, izvijestio je Marević u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog". >>> Cijeli članak <<<

  • +23
Šolta primila izbjeglice iz Ukrajine Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

8:55 Britanski premijer Boris Johnson otvorio je mogućnost intervencije po pitanju ruskih rezervi zlata.

'Ljudi spominju prelazak 'crvene linije' zbog kemijskog, biološkog, taktičkog nuklearnog oružja. Po meni, crvena linija već je prijeđena. On bombardira gradska središta s civilima, uz veliki broj žrtava među nevinim stanovništvom. Moramo učiniti više. I moramo to napraviti na ekonomskom planu. Možemo li učiniti više tako što ćemo mu, osim zaliha gotovine, onemogućiti korištenje zlatnih rezervi? Što više pritisnemo, osobito po pitanju stvari kao što je zlato, mogli bismo skratiti rat', rekao je Johnson.

8:45 Za četvrtak je dogovorena uspostava sedam humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova, izjavila je zamjenica premijera Irina Vereščuk. Ne i za Mariupolj. Civili iz tog grada pokušavaju naći transport u Berdyansku, gdje Ukrajina jutros uništava ruske brodove.

8:16 Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da je ukrajinska vojska uništila ruski brod Orsk u luci Berdyansk, 80-ak kilometara zapadno od okupiranog Mariupolja.

Također, uništeno je i skladište oružja, a pogođena su još dva broda. Rusi koriste luku Berdyansk za dostavu zaliha svojim vojnim snagama na tom području.

7:51 Ukrajinska zdravstvena infrastruktura napadnuta je 64 puta otkad je Rusija izvršila invaziju na svog zapadnog susjeda prije mjesec dana, objavio je WHO u četvrtak.

Ti napadi, dva do tri svaki dan, uzrokovali su 15 smrti i 37 ranjavanja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. 'WHO osuđuje te napade na najsnažniji mogući način'.

'Napadi na zdravstvo su kršenje međunarodnog humanitarnog prava, ali uznemirujuće uobičajena taktika rata – uništavaju kritičnu infrastrukturu, ali još gore, uništavaju nadu', rekao je Jarno Habicht, predstavnik WHO-a u Ukrajini.

Posljedice granatiranja Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

7:42 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu navečer građane čitavog svijeta da izađu na ulice kako bi izrazili prosvjed protiv ruske invazije na njegovu zemlju.

'Izađite s ukrajinskim simbolima kako bi branili Ukrajinu, kako bi branili slobodu, kako bi branili život', poručio je Zelenski u video poruci na engleskom.

'Nađite se na trgovima, na ulici, pokažite se i neka vas se čuje!'

U govoru uoči 24. ožujka, kada je mjesec dana od početka ruske invazije, Zelenskij je pozvao svijet da od današnjeg dana 'ustane protiv rata'.

'Progovorite, demonstrirajte iz svojih ureda, svojih domova, svojih škola i svojih sveučilišta, demonstrirajte u ime mira!', rekao je predsjednik Zelenski.

Stotine civila ubijene su, stotine ranjene i više od tri milijuna Ukrajinaca pobjeglo je iz zemlje otkad je prije mjesec dana Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

6:57 Poziv za pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini, koji je sastavila Rusija u kojem se ne spominje uloga Moskve u krizi, propao je u Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, a samo su Rusija i Kina glasovale za, dok je 13 ostalih članica bilo suzdržano.

'Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula njihovu taktiku opsade. Ali nisu', rekla je britanska veleposlanica u UN-u Barbara Woodward vijeću nakon glasovanja. Rusija poriče napad na civile. Za prihvaćanje rezolucije Vijeća sigurnosti potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Rusije, Kine, Britanije, Francuske ili Sjedinjenih Država. Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia optužio je one koji su u srijedu bili suzdržani da su to učinili 'iz političkih razloga'.

6:46 Gradonačelnik Černihiva Vladislav Atrošenko kazao je kako groblja ne mogu podnijeti broj mrtvih koji pristižu uslijed ruskih napada. 'Ovdje je potpuni pokolj', rekao je.

Dužnosnici u Černihivu rekli su da im ponestaje pitke vode, upozoravajući na humanitarnu katastrofu koja bi bila jednaka onoj u sravnjenoj luci Mariupolj, na jugoistoku zemlje, odakle 100.000 ljudi pokušava pobjeći.

'Broj spremnika za pitku vodu je ograničen', rekli su dužnosnici Černihiva u upozorenju civilima u srijedu, prenosi HRT.

6:33 Anonymous su objavili kako su hakirali središnju banku Rusije, kazavši kako će više od 35.000 datoteka s tajnim poslovima biti objavljeno u idućih 48 sati.

6:30 Europski zastupnici, nakon uvođenja sankcija ruskim oligarsima, poručili su na sjednici u srijedu da žele stati na kraj i oligarsima iz drugih zemalja koji zloupotrebljavaju europski novac radi privatnih interesa.

Na raspravi o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021.-2027., u fokusu europarlamentaraca bila je borba protiv oligarha, koji su često povezani s rasprostranjenom korupcijom, te kontrolom nad medijima i pravosudnim sustavom.

Razne financijske malverzacije godišnje 'progutaju' više desetaka milijuna eura iz EU fondova. Kako bi ograničila ekonomsku moć oligarhijskih struktura, izvjestiteljica Monika Hohlmeier Europske pučke stranke predložila je ograničenje ukupnog iznosa koji jedna osoba ili poduzeće može dobiti iz sredstava EU-a.

''U ovom trenutku ne postoji gornja granica za gospodarske aktere, za nju smo se zalagali na Odboru za proračunski nadzor. Želimo podijeliti novac što širem krugu ljudi, porezni obveznici moraju znati tko stoji iza pojedinih poduzeća i u što se ulaže njihov novac'', rekla je Hohlmeier.

6:25 Britanija će Ukrajini osigurati oko 6000 novih obrambenih projektila i gotovo 30 milijuna funti (40 milijuna dolara) za potporu BBC-jevu izvješćivanju u području i plaćanje ukrajinskim vojnicima i pilotima.

Britanski premijer Boris Johnson objavit će novi paket potpore u četvrtak na sastancima čelnika NATO-a i G7, istodobno nagovještćujući spremnost za daljnjim jačanjem ukrajinskih obrambenih sposobnosti, priopćio je njegov ured u srijedu. 'Ujedinjeno Kraljevstvo će surađivati ​​s našim saveznicima na jačanju vojne i gospodarske potpore Ukrajini, jačajući njihovu obranu dok preokrenu tok u ovoj borbi', rekao je Johnson.

  • +5
Mariupolj sniman dronom Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

'Jedan mjeseca nakon ove krize, međunarodna zajednica se suočava s izborom. Možemo održati plamen slobode živim u Ukrajini ili riskirati da se ugasi diljem Europe i svijeta'.

Kao dio paketa, UK će osigurati 6000 projektila i 25 milijuna funta novčane potpore za ukrajinsku vojsku. Također će osigurati 4,1 milijun funta za BBC World Service za potporu uslugama na ukrajinskom i ruskom jeziku te u borbi protiv dezinformacija.