proxy vojska

Ruski plaćenici koji odrađuju prljav posao za Kremlj novcem Putinova kuhara konačno su stali na žulj EU-a. Što je i kako operira zloglasna Wagner grupa?

17.12.2021 u 17:27

Bionic
Reading

Europska unija u ponedjeljak je uvela sankcije zloglasnom ruskom privatnom zaštitarskom poduzeću Wagner grupi, kao i za osam pojedinaca i tri druge energetske tvrtke u Siriji optužene za pomaganje u financiranju plaćenika u Ukrajini, Libiji, Siriji i drugdje. U nastavku teksta donosimo što je to Wagner grupa i tko stoji iza te de facto privatne vojske

EU tereti Wagner grupu, čiji su članovi uglavnom bivši vojnici, za ozbiljna kršenja ljudskih prava u zemljama u kojima su djelovali. Bruxelles također vjeruje da skupina provodi tajne operacije u interesu Kremlja. Kako se navodi u Rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj krajem studenoga, Wagner grupa mreža je pripadnika paravojnih skupina i poduzeća povezanih preklapanjem vlasništva i logističkih mreža.

Wagner se u više pogleda ističe u odnosu na druga privatna vojna i zaštitarska društva zbog prijavljenih veza s državnim vrhom Rusije, evidentirane prisutnosti u brojnim državama, razmjera operacija s otprilike 10.000 zaposlenika te teških kršenja ljudskih prava koja su dokumentirana i za koja je optužen.

Ruski pravni sustav zabranjuje korištenje plaćenika, što Kremlju omogućuje da se javno distancira od nezakonitih radnji privatnih vojnih i zaštitarskih društava, kao što je Wagner, a istodobno pruža niz rupa koje omogućuju njihovu upotrebu kao važnog političkog i vojnog alata u sukobima diljem svijeta.

Korištenje privatnih vojnih i zaštitarskih društava Kremlja nadovezuje se na poznatu praksu Sovjetskog Saveza, a koji je koristio operativne snage u inozemstvu i pritom slao tisuće vojnih stručnjaka pod krinkom savjetnika u mnoga sukobima pogođena područja diljem svijeta, pri čemu se službeno negira sudjelovanje Rusije. EU podsjeća da je 11. travnja 2012. predsjednik Putin u svojem govoru u ruskoj Dumi izjavio da bi 'skupina privatnih vojnih društava bila učinkovit alat za postizanje nacionalnih ciljeva bez izravnog uključivanja ruske države'.

Dvije godine kasnije osnovan je Wagner te je odigrao presudnu ulogu u odvajanju Krima od Ukrajine, kao i u sukobu u Donbasu. U posljednje vrijeme ime grupe postupno se ukida kako bi se izbjegao javni nadzor i da bi se distancirala od Igora Prigožina i ruskog predsjednika Vladimira Putina te je zamjenjuju drugi subjekti pod različitim imenima. Kremlj, zahvaljujući toj konstrukciji te zato što Wagner grupa nema pravni status, pokušava nijekati zločine koje je počinila, navodi Europski parlament.

  • +13
Jevgenij Prigožin Izvor: Kremlin.ru / East2West News / Profimedia / Autor: N. N.

'Grupa Wagner odgovorna je za ozbiljna kršenja ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku', navodi EU u svom službenom listu. Kršenja ljudskih prava uključivala su masovna pogubljenja, proizvoljna pritvaranja, seksualno nasilje, pljačkanje, nestanke i mučenje tijekom ispitivanja.

Wagner je uključen u grabežljivo preuzimanje osnovnih resursa kao što su prihodi od rudarstva i carine, čime se oslabljuju zemlje u razvoju i uskraćuju im se ključna javna sredstva. Naprimjer, nakon što je 2018. potpisan vojni sporazum između Rusije i Srednjoafričke Republike, poduzeću Lobaye Invest, koje djeluje u sklopu Wagner grupe, dodijeljeno je pravo na istraživanje zlata i dijamanata na nekoliko lokacija, a u izvješću CNN-a iz lipnja 2021. otkriveno je da su ruski plaćenici u rudarskim područjima pogubili civile i protjerali lokalno stanovništvo.

Detektirano je osoblje Wagnera koje izvodi operacije u nekoliko zona sukoba, uključujući Rusiji susjednu Ukrajinu, ratom razorenu Siriju i nekoliko nemirnih afričkih zemalja. Ruska vlada poriče bilo kakvu povezanost s tom grupom, a koja se uspoređuje sa sličnim američkim privatnim vojnim postrojbama, poput također zloglasne bivše grupe Blackwater.

No francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nazvao ih je 'tvrtkom ruskih plaćenika koja ratuje za račun Rusije' i dodao da, iako Rusija to poriče, nikoga nisu prevarili. Portal Radija Slobodna Europa prije koji dan napisao je tako opsežan tekst o sudjelovanju srpskih boraca u redovima Wagnera.

Europski diplomati objavili su da će koristiti nekoliko postojećih režima sankcija kako bi na popise ciljanih osoba dodali imena osoblja i tvrtki povezanih s Wagnerom. Važnije od direktnog efekta na Rusiju, jer će biti minimalan, upozorenje je koje se šalje zemljama što se spremaju angažirati Wagnerove jedinice, kao što je Mali, bivša francuska kolonija u kojoj se europske trupe bore protiv islamskih pobunjenika, da to ne rade ili će se suočiti s posljedicama.

Europska unija detektirala je 60-godišnjeg poslovnog čovjeka iz Sankt Peterburga Jevgenija Prigožina kao čelnog čovjeka i financijera Wagner grupe. Prigožin je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a poznat je i pod nadimkom 'Putinov kuhar' ili Putinov chef'. Bogatstvo je zgrnuo devedesetih godina prošlog stoljeća razvivši razgranat biznis restoranima i cateringom. U elitni krug pouzdanika predsjednika Vladimira Putina ušao je kada je ruski čelnik počeo jesti u njegovu luksuznom plutajućem restoranu u Sankt Peterburgu, zvanom Novi otok, 2001. godine.

Kao i mnogi drugi ruski oligarsi, Prigožin je razgranao poslovno carstvo u razne sektore, a za poslovne operacije koristi tajanstvene offshore tvrtke i pritom uživa u raskošnom stilu života. U svojim dvadesetima, prije nego što je postao prodavač hot doga i uspješan ugostitelj, bio je u zatvoru devet godina zbog pljačke i prijevare.

Dobri poznavatelji prilika u Kremlju označavaju Prigožina kod jednog od ključnih ljudi ruskog predsjednika, zaslužnog za preokretanje tijeka rata u Siriji u korist Rusije i njihova klijenta, tamošnjeg predsjednika Bašara al Asada, kao i za preuzimanje Krima, a i upravitelj je takozvanih trolovskih farmi zaduženih za širenje lažnih vijesti internetom po ruskoj agendi. Prigožin je već ranije pod sankcijama EU-a i SAD-a zbog destabilizacije Libije i miješanja u američke izbore baš preko trolovskih farmi.

>>> Tko je Putinov 'glavni kuhar' i šef tvornice trolova koji osvaja Afriku?

EU je na crnu listu stavio i Dimitrija Utkina, bivšeg časnika ruske vojne obavještajne službe (GRU). Utkina se smatra osnivačem Wagner grupe i odgovornim za 'koordinaciju i planiranje operacija za raspoređivanje plaćenika te grupe u Ukrajini'. Veteran oba čečenska rata služio je u GRU-u do 2013., nakon čega je zapovijedao elitnom postrojbom ruske vojske Spetsnaz, dosegnuvši ​​čin potpukovnika. Godine 2013. napustio je službu i pridružio se Sigurnosnoj skupini Moran, u čijim je redovima sudjelovao u propaloj operaciji Slavenskog korpusa u Siriji. Godine 2014. napustio je Moran i osnovao Wagner grupu. Ne može se provjeriti je li Utkin inicirao osnivanje Wagner grupe ili je bio samo igrač nekog drugog.

Operativci Wagner grupe, kao i sam Utkin, sudjelovali su u ruskim operacijama u Ukrajini 2014. U razdoblju od 2014. do 2015. ukrajinska obavještajna služba presrela je tri telefonska razgovora Utkina u kojima je izvještavao pukovnika GRU-a Olega Ivanikova te general bojnika Jevgenija Nikiforova, načelnika stožera ruske 58. armije, navodi CSIS. Ti su razgovori pokazali da je Utkin bio podređen i GRU-u i ruskom vojnom zapovjedništvu. Drugi pokazatelj Utkinove vrlo bliske povezanosti s ruskom državom jest to da je fotografiran na prijemu u Kremlju održanom 9. prosinca 2016., kada je odlikovan Ordenom za hrabrost, navodno za zasluge u Ukrajini.

Druga dvojica, Denis Karitonov i Sergej Ščerbakov, bili su dio skupine navodnih Wagnerovih plaćenika koji su nakratko zadržani u Bjelorusiji prošle godine i vraćeni u Rusiju, navodi bjeloruska državna novinska agencija Belta.

EU je također priopćio da se Karitonov borio za Rusiju na istoku Ukrajine, 'osobno oborio ukrajinski helikopter' u regiji i 'primio orden Ruske Federacije za zasluge za domovinu'.

Sankcijama su podvrgnuta i tri subjekta sa sjedištem u Rusiji, povezana s Wagner grupom, za koje je EU rekao da su uključeni u proizvodnju nafte i plina u Siriji.