predanost članku 5.

Deklaracija NATO-a: Ruska invazija najveća je prijetnja euroatlantskoj sigurnosti u nekoliko desetljeća

24.03.2022 u 15:35

Bionic
Reading

„Naša predanost Članku 5. je nepobitna“, stoji u deklaraciji NATO-a nakon susreta čelnika njegovih članica u Bruxellesu, a u njoj se isto tako poziva Bjelorusiju da prestane biti sudionik ruske agresije na Ukrajinu te Kinu da prestane širiti lažne narative Kremlja

„Nastavit ćemo poduzimati sve potrebne korake kako bi zaštitili i obranili sigurnost savezničkih populacija i svaki centimetar savezničkog teritorija. Naša predanost Članku 5. je nepobitna“, stoji u deklaraciji koju je potpisalo trideset čelnika NATO članica u Bruxellesu.

Spomenuti članak sadrži načelo da je napad na jednu napad na sve članice saveza, a deklaracija je potpisana na dan kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio kako Rusija želi napasti i Poljsku i države Baltika, redom članice Sjevernoatlantskog saveza.

NATO u deklaraciji o „najvećoj prijetnji euroatlantskoj sigurnosti u nekoliko desetljeća“ osuđuje rusku invaziju i poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina da odmah povuče rusku vojsku, kao i Bjelorusiju da prestane biti sudionik u tom sukobu.

Ukrajinci su inspirirali svijet svojim herojskim otporom ruskom brutalnom osvajačkom ratu, nastavlja se u deklaraciji u kojoj se najsnažnije osuđuju ruski napadi na civile i civilnu infrastrukturu. Putinova odluka o napadu je „strateška pogreška koja će imati teške posljedice za Rusiju i ruski narod“, dodaje se.

„Radit ćemo s ostatkom međunarodne zajednice kako bi odgovarali oni koji su odgovorni za kršenje humanitarnog i međunarodnog prava, pa i za ratne zločine“, najavljuje NATO.

  • +10
Samit NATO-a u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

„Bilo kakva ruska upotreba kemijskog ili biološkog oružja bit će neprihvatljiva i rezultirat će ozbiljnim posljedicama“, upozorava savez.

NATO Rusiji poručuje da mora pokazati ozbiljnost u pregovorima tako što će odmah implementirati prekid vatre.

„Sve države, uključujući Narodnu Republiku Kinu“, NATO poziva da održi međunarodni pravni poredak i njegove principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, da ne podržava ruski napad i pokušaje izbjegavanja nametnutih sankcija.

„Zabrinuti smo zbog nedavnih izjava kineskih dužnosnika i pozivamo Kinu da prestane širiti lažne narative Kremlja, posebno one o ratu i NATO-u, te da radi na promidžbi mirnog rješenja sukoba“.

NATO je najavio da će nastaviti pomagati Ukrajini, posebno u području poput kibernetske sigurnosti i zaštite od kemijskih, bioloških, radijacijskih i nuklearnih napada.

NATO će nastaviti i osnaživati svoje istočno krilo, nakon što je tamo doveo 40 tisuća vojnika. Planirane su još četiri borbene skupine u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.