samit u bruxellesu

Predstavnici Zapada u Bruxellesu ujedinjeni protiv Rusije; Washington, London i NATO vuku nove poteze

24.03.2022 u 14:29

Bionic
Reading

Zapadni čelnici u četvrtak su pokazali svoje jedinstvo protiv ruskog napada na Ukrajinu – Washington je najavio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, London je uveo nove sankcije protiv Moskve, a NATO poslalo još vojnika na svoje istočno krilo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je članice NATO-a, Europske unije i G7, okupljene u Bruxellesu, da pomognu Kijevu u borbi protiv ruskog napada koji je odnio tisuće života i iz domova protjerao četvrtinu od ukupno 44 milijuna Ukrajinaca.

„Odlučni smo nastaviti nametati troškove Rusiji kako bi došlo do kraja ovog brutalnog rata“, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pred čelnicima okupljenima u sjedištu saveza u belgijskoj prijestolnici.

„Raspravljat ćemo o savezničkoj potpori Ukrajini. Osvrnut ćemo se i na NATO-ve inicijative o osnaživanju naše obrane sada i u godinama koje dolaze“.

Američki predsjednik Joe Biden na sastanku iza zatvorenih vrata kazao je da se zalaže za slanje još vojnika na istočno krilo saveza i da će Washington podržati Ukrajinu s protubrodskim raketama.

NATO je ponovno odbacio pozive Kijeva da stane u obranu ukrajinskog zračnog prostora, a Zelenskij, govoreći putem videoveze, kritizirao je zapad jer nije opskrbio Ukrajinu tenkovima ili modernim proturaketnim sustavima.

Stoltenberg je ponovio kako NATO neće slati vojsku ili zrakoplove u Ukrajinu. Otkrio je kako će zbog rata ostati na trenutnom položaju i nakon isteka mandata ove godine.

„NATO tek treba pokazati što savez može učiniti za spas ljudi“, rekao je ukrajinski predsjednik na sastanku, upozorivši da ruski predsjednik Vladimir Putin planira napasti i istočne članice – Poljsku i Baltičke države.

NATO je pojačao vojnu prisutnost na svojim istočnim granicama, s oko 40 tisuća vojnika raspoređenih od Baltika do Crnog mora. Na susretu u četvrtak trebalo bi se dogovoriti slanje još četiri borbene jedinice u Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku i Slovačku. Sankcije i energetika

NATO procjenjuje da je u Ukrajini živote izgubilo već 15 tisuća ruskih vojnika, a da je zbog ozljeda, smrti ili zatočeništva izvan borbe njih 40 tisuća.

Britanija je u četvrtak sankcionirala još ruskih banaka, uključujući Gazprombank i Alfa Banku, kao i ženu za koju London tvrdi da je pokćerka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

„Putin je već prešao crvenu liniju barbarizma“, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

„Što strože naše sankcije, to više pomažemo Ukrajini i ova stvar će biti brže gotova“, dodao je.

O dodatnim sankcijama Rusiji raspravljat će se na izvanrednom sastanku članica G7 – šest članica NATO-a i Japana. Isti dan sastat će se 27 članica EU-a.

„Paralizirajmo Putinov ratni stroj. Nafta i plin su u njegovom srcu“, naglasila je estonska premijerka Kaja Kallas.

Europska unija, u koju je već stiglo 3,6 milijuna ukrajinskih izbjeglica, spora je u tranziciji s ruskih energenata koji i dalje zadovoljavaju većinu njezinih energetskih potreba.