jasna poruka

Lukašenko priprijetio: Raspoređivanje zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini značilo bi treći svjetski rat

24.03.2022 u 23:19

Bionic
Reading

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi poljski prijedlog da se u Ukrajini rasporede zapadne mirovne snage, mogao izazvati treći svjetski rat

Lukašenko, koji je Rusiji dopustio da koristi bjeloruski teritorij za slanje trupa u Ukrajinu, rekao je da će, ako se prihvati prijedlog Poljske, 'to značiti treći svjetski rat'.

'Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo napeta', rekao je Lukašenko, prema izvješću Associated Pressa .

Prošlog tjedna čelnik poljske vladajuće stranke rekao je kako bi u Ukrajinu trebalo poslati međunarodnu mirovnu misiju i dati joj sredstva za obranu. Nekoliko zapadnih zemalja reklo je da neće rasporediti svoje trupe u Ukrajinu.

Vladimir Putin je na početku ruske invazije na Ukrajinu upozorio da bi svako strano uplitanje u vojnu akciju Moskve potaknulo trenutni ruski odgovor koji će dovesti do 'posljedica koje nikada niste vidjeli u svojoj povijesti'.

Upitan o prijedlogu Poljske u srijedu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je : 'Bila bi to vrlo nepromišljena i iznimno opasna odluka.'

Peskov je rekao da bi svaki mogući kontakt između ruskih i NATO snaga 'mogao imati jasne posljedice koje bi bilo teško popraviti'.