traži drugi način

Papi se ne sviđa odgovor Zapada na rusku invaziju: Povećana potrošnja na obranu je 'ludilo'

24.03.2022 u 16:55

Bionic
Reading

Papa Franjo u četvrtak je kritizirao povećanu potrošnju na obranu zapadnih država nakon ruske invazije na Ukrajinu kao 'ludilo' i rekao da se mora pronaći novi način na koji će se uspostaviti ravnoteža svjetskih sila.

Obraćajući se koaliciji ženskih skupina, Papa je rekao da je sukob u Ukrajini plod "stare logike moći koja još uvijek dominira tzv. geopolitikom".

Pravi odgovor nije još više oružja i sankcija, rekao je Papa.

"Bio sam zgrožen kad sam pročitao da se skupina država obvezala potrošiti dva posto BDP-a za nabavu oružja kao odgovor na ono što se sada događa. Ludilo", rekao je Franjo.

NATO ima cilj od 2 posto BDP-a države članice za obranu. Mnogi su podbacili prošlih nekoliko godina, na nezadovoljstvo SAD-a.

No Njemačka je prošli mjesec najavila da će oštro povećati izdvajanje za obranu na više od 2 posto svog BDP-a u promjeni politike potaknutoj ruskom invazijom.

Francuska, jedna od najvećih europskih vojnih sila, izjavila je da će ove godine postići cilj NATO-a o potrošnji od 2 posto koji traže Sjedinjene Države. Druge europske zemlje također su odlučile povećati potrošnju u različitim stupnjevima.

Italija je usred burne političke rasprave oko predloženih povećanja.

Franjo je rekao da je potreban "drugačiji način upravljanja globaliziranim svijetom, ne pokazujući zube, kao što se sada radi, nego drugačiji način uokvirivanja međunarodnih odnosa".

Nije dao ikakve prijedloge kako bi se to moglo učiniti.

Od početka rata Papa je implicitno kritizirao Moskvu, osuđujući ono što je nazvao "neopravdanom agresijom" i osuđujući "zvjerstva", ali nije spomenuo Rusiju po imenu.