nova pravila

Otkriven energetski plan Bruxellesa: Podzemna skladišta za plin moraju biti 80 posto puna do 1. studenog

24.03.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini primorava EU da ubrza nastojanja da energente osigurava iz više različitih izvora, rekao je u četvrtak u Europskom parlamentu potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis i najavio da će članice EU-a iduće zimu morati dočekati sa skladištima gotovo punim plina

Izvršni Komisijin potpredsjednik zadužen za gospodarstvo u interesu građana Dombrovskis je u četvrtak Europskom parlamentu predstavio plan Komisije za postizanje cjenovno pristupačnije, sigurnije i održivije energije u EU-u.

Europska komisija ubrzano radi na tome da donese mjere za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, rekao je i dodao da Komisija "usporedno razmatra scenarije djelomičnog ili potpunog prekida dostave plina iz Rusije iduće zime".

“Još 2009. kad je Rusija obustavila isporuke plina Ukrajini, mi smo započeli raditi na diversifikaciji izvora energije. Uspostavili smo dobro povezanu mrežu za energente u Europi", napomenuo je.

Istaknuo je važnost LNG (ukapljenog zemnog plina) terminala za opskrbu EU-a rekavši da je udio takvog plina u uvozu Unije posljednjih godina dosegao najveće razine do sada. "No još uvijek nismo stigli tamo gdje želimo biti u toj našoj borbi”, napomenuo je.

EU radi na tome da osiguraju dovoljne količine plina za iduću zimu te da donese niz mjera kako bi se obuzdao rast cijena energenata, rekao je.

Od ključne je važnosti, smatra Dombrovskis, da europska skladišta plina budu puna. “Podzemna skladišta u EU-u za plin moraju biti najmanje 80 posto puna do 1. studenog ove godine, a 90 posto u idućim godinama”.

  • +15
LNG Hrvatska Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dodao je da će zemlje članice morati svaki mjesec nadopunjavati svoja skladišta i o tome obavještavati Komisiju. “Što se toga tiče već je uspostavljana svojevrsna platforma za kontrolu i koordinaciju”, poručio je Dombrovskis.

Zemlje članice koje nemaju mogućnost skladištenja plina moraju se pobrinuti da skladište u nekoj drugoj zemlji članici. Također, kako je rekao Komisijin povjerenik, “s obzirom na stratešku važnost skladišta plina, Komisija je predložila uvođenje obveze da se certificiraju svi subjekti koji vode i održavaju podzemna skladišta plina, a oni koji nisu certificirani neće moći raditi”.

S obzirom na izvanredne okolnosti države članice mogu privremeno regulirati cijene energenata za domaćinstva i mala poduzeća, rekao je glede osiguravanja dostupnosti energenata za građane.

Kao jedan od načina jačanja energetske neovisnost EU-a Dombrovskis je istaknuo i prelazak na obnovljive izvore energije. "To je velika nada za Europu”, istaknuo je.