orsk

Ukrajina tvrdi da je uništila veliki ruski desantni brod

24.03.2022 u 16:34

Bionic
Reading

Ukrajina je u četvrtak objavila da je uništila veliki ruski desantni brod Orsk u okupiranoj luci Berdjansk na Azovskom moru

Videosnimka, za koju je Reuters uspio potvrditi da je snimljena iz Berdjanska, pokazuje stup dima koji se diže od požara na doku i bljesak eksplozije.

Dva plovila, od kojih se činilo da je jedno oštećeno, viđena su na snimci kako isplovljavaju iz doka dok je treći brod gorio.

Reuters nije mogao potvrditi radi li se o Orsku. Ruski dužnosnici nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom izvješća da je brod uništen.

Rusija je u ponedjeljak priopćila da je brod pristao u Berdjansku, 70 km jugozapadno od opkoljenog lučkog grada Mariupolja, a web stranica vijesti ruskih oružanih snaga Zvezda naglašava važnost luke za ruske opskrbne linije.

"Da, uništen je", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar na video brifingu upitana o Orsku. Brod je mogao nositi 45 oklopnih transportera i 400 ljudi, rekla je.

U sklopu onoga što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" pokrenutom prije gotovo mjesec dana, ruske snage zauzele su veći dio ukrajinske obale duž Azovskog mora osim Mariupolja, koji se odbio predati. "Nije važno kakve su snage i sredstva ovi gubici nanijeli neprijatelju - definitivno možemo reći da je ova operacija bila uspješna", rekao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksander Motuzjanjk na televizijskom brifingu.

  • +11
Berdyansk / Berdjansk Izvor: EPA / Autor: SERGEY GUMENYUK