summit nato

[VIDEO] Johnson o tome da je anti-ruski nastrojen: 'Apsolutno ne, ja sam jedini premijer u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva koji se zove Boris'

24.03.2022 u 19:10

Bionic
Reading

Nakon NATO summita pred novinare su stali čelnici najmoćnijih država saveza, a među njima i britanski premijer Boris Johnson

Johnson je rekao da će Velika Britanija i saveznici 'pojačati smrtonosnu pomoć Ukrajini' dok se njezine snage odupiru invaziji Vladimira Putina.

'Sada kada je Putinov plan A propao, on već eskalira intenzivirajući svoje napade na civile. Rodilišta, domovi i škole su bombardirani bez iakkvog obzira na živote. Obitelji su izgladnjele u smrznutim podrumskim skloništima i postaju mete dok bježe. Nećemo stajati po strani dok Putin iskaljuje svoj bijes na Ukrajini', kazao je Johnson.

'Putinov neuspjeh u Ukrajini od vitalnog je značaja za mir i prosperitet svih nas, a njegova barbarska invazija potaknula je međunarodnu zajednicu na kolektivno djelovanje', dodao je.

Poručio je da će Velika Britanija poslati 6.000 dodatnih projektila Ukrajini. '“Moramo pomoći Ukrajini protiv nasilnog susjeda. Ovo je samo početak', rekao je Johnson.

Kazao je da je Velika Britanija do sada sankcionirala više od 1000 ruskih pojedinaca i subjekata. 'Poruka za Putina je da Ukrajina nije sama. Stojimo uz narod u Kijevu, Mariupolju, Lavovu i Donjecku', poručio je britanski premijer.

'Kao što je i sam predsjednik Zelenski rekao, narod Ukrajine mora pobijediti, a Putin mora propasti – i hoće', poručuje.

Na temu zone zabrane leta, za koju je Ukrajina neprestano tražila da se provede, Johnson je rekao da nema zemlje koja je voljna to provesti 'na način na koji bismo to željeli'.

'To nije nešto o čemu niti jedna zemlja ovdje razmišlja', objasnio je.

Odgovarajući na pitanje koliko je nuklearna prijetnja konkretna, premijer je rekao da su rasprave o upotrebi nuklearnog oružja 'skretanje pažnje' s onoga što se stvarno događa, a to je 'divlji napad konvencionalnim sredstvima na nevine ljude'.

Upitan o tvrdnji Kremlja da je 'najaktivniji sudionik u utrci tko će više biti anti-Rus', Johnson je odgovorio da ni približno nije anti-ruski nastrojen.

'Apsolutno ne, a najmanje ja. Mislim da sam vjerojatno jedini premijer u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva koji se zove Boris, mislim da se po tome razlikujem i nisam nimalo anti-ruski nastrojen', poručio je.

'Ali mislim da se svi slažemo da je ono što Vladimir Putin radi, način na koji trenutno vodi Rusiju, krajnje katastrofalno, da je njegova invazija na Ukrajinu neljudska i barbarska. A vođenje te invazije sada prelazi u tip ponašanja kakvo, kao što sam već rekao, nismo vidjeli na europskom kontinentu 80 godina, i to je užasno. Dakle, možete suosjećati s običnim Rusima, koji su tako loše vođeni, ali možete biti duboko neprijateljski raspoloženi prema odlukama Vladimira Putina', rekao je britanski premijer.