NESAGLEDIVE POSLJEDICE

UNICEF: Svoje domove moralo napustiti više od pola ukrajinske djece

24.03.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Više od pola ukrajinske djece, njih oko 4,3 milijuna, moralo je napustiti svoje domove od početka ruske invazije 24. veljače, priopćio je UNICEF u četvrtak

„U mjesec dana rata u Ukrajini raseljeno je 4,3 milijuna djece, što je više od pola od 7,5 milijuna procijenjene dječje populacije u toj državi“, navodi se u priopćenju.

Oko 1,8 milijuna djece pobjeglo je u druge države, dok je 2,5 milijuna izbjeglo unutar ukrajinskog teritorija.

„Ovaj rat je potaknuo jedno od najbržeg raseljavanje djece u velikom razmjeru od Drugog svjetskog rata“, naglasila je čelnica UNICEF-a Catherine Russell.

„To je tužna stvarnost koja bi mogla imati trajne posljedice za buduće generacije. Sigurnost djece, njihova dobrobit i pristup ključnim uslugama ugroženi su užasnim i neprestanim nasiljem“, dodala je.

Najmanje 81 djece je ubijeno, a 108 je ozlijeđeno od početka rata, pokazuju posljednji podaci UN-a, objavljeni u srijedu.

Rat je imao razoran utjecaj na infrastrukturu zbog čega oko 1,4 milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi.

  • +2
Ukrajinske izbjeglice Izvor: EPA / Autor: Darek Delmanowicz

„U samo nekoliko tjedana rat je stvorio devastaciju za djecu Ukrajine“, rekla je Russell.

„Potrebni su im mir i zaštita i njihova prava. UNICEF i dalje traži hitan prekid vatre i zaštitu djece. Kritična infrastruktura o kojoj djeca ovise, poput bolnica, škola i civilnih zgrada nikad ne bi smjeli biti napadnuti“, istaknula je.