JAVIO SE UNCLE SAM

Prvi put od Vijetnama: Pripremaju li se Amerikanci za mobilizaciju mladića u vojsku?

24.03.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Selective Service, agencija američke vlade koja bi odgovarala našoj civilnoj zaštiti, na Twitteru je obavijestila građane da se mogu pozvati na prigovor savjesti 'u slučaju mobilizacije'. Iako se u mirnodopsko vrijeme radi o rutinskoj obavijesti, u kontekstu rata između Rusije i Ukrajine takva je najava uznemirila dio Amerikanaca

'U slučaju mobilizacije naša agencija surađivala bi s agencijom Fema (vladina agencija za izvanredne situacije) kako bi se pomoglo osobama s prigovorom savjesti', stoji u objavi Selective Servicea na Twitteru.

Selective Service je, inače, agencija koja u SAD-u u mirnodopsko vrijeme obavlja poslove civilne zaštite, a u slučaju proglašenja rata ima ovlasti mobilizirati muškarce od 18 do 25 godina. Odabir kandidata vrši se sistemom lutrije te se kandidatima dodjeljuje kombinacija nasumičnog broja i njihovog datuma rođenja, a potom ih se izvlači iz bubnja.

Mobilizacija je u američkom društvu tabu tema od Vijetnamskog rata potkraj 1960-ih, kad su mnogi mladići odbijali boriti se Izvor: Društvene mreže / Autor: THE PENNSYLVANIA VETERANS MUSEUM

Zadnja mobilizacija civila u SAD-u dogodila se 1973., tijekom Vijetnamskog rata, a potom je vojska profesionalizirana, no zakon i dalje predviđa da Selective Service može pozvati regrute u vojnu službu. Stoga je dio građana uznemireno reagirao na ovu objavu. 'Zbog čega uopće tvitate ovo?' pitaju se iz udruge ratnih veterana Code of Vets.

  • +5
Američki vojnici stigli u Latviju Izvor: EPA / Autor: GATIS INDREVICS HANDOUT

Dio komentatora ispod objave iskoristio je priliku te otvorio i kod nas aktualnu raspravu o uvođenju obavezne vojne službe. Ipak, u posljednjih 50 godina u SAD-u nije bilo ozbiljnih zakonskih inicijativa u tom pogledu, a tome se protivi i predsjednik Joe Biden te je u više navrata izjavio da služenje vojske ne treba biti obveza, već stvar izbora.