rat u ukrajini

Zelenski otkrio što sprema Medvedčuku; ruski diplomati u Zagrebu nahvalili izgnane kolege; Biden optužio Putina za genocid

12.04.2022 u 06:42

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini ušao je u 48. dan. Što se sve događa vezano za neviđenu invaziju na tlu Europe u posljednjih 80 godina možete pratiti u nastavku

48. dan ruske invazije na Ukrajinu

  • Uhićen je proruski oligarh Viktor Medvedčuk, Putinov najbliži saveznik u Ukrajini
  • Ruski opozicijski političar Vladimir Kara-Murza uhićen je u ponedjeljak ispred svoje kuće u Moskvi
  • Velika Britanija provjerava tvrdnje da su ruske snage koristile kemijsko oružje u Mariupolju
  • Sukob s proturuskim snagama u Ukrajini bio je neizbježan izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin
  • Za danas je dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila
  • Borbe u Ukrajini će se intenzivirati u narednih dva do tri tjedna, predviđaju britanski vojni obavještajci
  • Ukrajinski tužitelji rekli su da je šest civila pronađeno ubijeno iz vatrenog oružja u podrumu zgrade u Brovarima kod Kijeva
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je europske čelnike da već danas uvedu sankcije svim ruskim bankama i na naftu, poručivši im: 'Ne možemo čekati'
  • Velika kolona ruskih vojnih vozila kreće iz u ruske regije Rostov prema Donbasu u Ukrajini 

23.55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je Moskvi zamjenu uhićenog proruskog oligarha i 'Putinovog kuma' Viktora Medvedčuka za Ukrajince koje su zarobile ruske snage.

'Predlažem Ruskoj Federaciji zamjenu ovog njihovog tipa za ukrajinske muškarce i žene u ruskom zatočeništvu', rekao je na Telegramu.

23.32 Američki predsjednik Joe Biden neizravno je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da u Ukrajini provodi genocid.

'Vaš obiteljski budžet, vaša mogućnost da napunite spremnik gorivom, ništa od toga ne bi trebalo ovisiti o tome je li diktator na drugoj strani svijeta objavio rat i provodi genocid', rekao je američki predsjednik sugrađanima u Iowi, ne spominjući Putina imenom. Međutim, spomenuo ga je u idućoj izjavi, govoreći da je zbog 'Putinovog rasta cijena' odobrio puštanje milijun barela nafte dnevno iz strateških rezervi.

22.53 Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) zabrinuta je zbog nedavnih nepotvrđenih izvješća o korištenju kemijskog oružja u Mariupolju, rekao je u utorak glasnogovornik OPCW-a. "OPCW pozorno prati situaciju u Ukrajini", dodao je. >>> Cijeli članak <<<

22.36 Protjerani ruski diplomati dobili su rok do 25. travnja da napuste Hrvatsku, rekao je televiziji Rossija-24 veleposlanik u Zagrebu Andrej Nesterenko. Glasnogovornik Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj tim povodom objavio je priopćenje na Facebooku, otkrivajući tko su neki od protjeranih diplomata. >>> Cijeli članak <<<

22.18 Ukrajinski otpor ruskoj invaziji dobio je potporu u obliku novih poštanskih maraka. Manje od sedam tjedana od početka ruske invazije nove marke prikazuju ukrajinskog vojnika kako pruža srednji prst ruskom vojnom brodu.

Pošta je počela koristiti i marku s posebnom tintom koja ostavlja dojam obrisa Zmijskog otoka, otoka na Crnom moru koji su ruske snage zauzele na početku rata.

Ukrajinski časnik Roman Hirbov (32) na tom je otoku poručio ruskim snagama koje su tražile da se predaju: "Ruski brodovi, j... se!". On je postao narodni heroj, a njegova izreka iscrtana je na zidovima širom zemlje i na suvenirima.

Marke će imati domaću i međunarodnu verziju. Prva pisma poslana s novim markama potpisali su Hirbov i direktor pošte Igor Smeljanski.

21.57 Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, dala je intervjuu CNN-ovoj Christiane Amanpour putem e-maila, kako komunicira s javnošću otkako se sklonila na tajno mjesto s dvoje djece.

Zelenska je objasnila da je njezin prioritet pomaganje ženama i djeci - osobito djeci s malignim bolestima ili s poteškoćama u razvoju, kao i djeci bez roditelja - u transferu na sigurne inozemne destinacije. Navela je i da radi na uvozu inkubatora u Ukrajinu 'za podršku novorođenčadi u gradovima pod ruskim bombardiranjem'. Rekla je da su dva uređaja isporučena, a još ih je osam u dolasku.

Napomenula je da ona i djeca ne smiju biti s njezinim suprugom u Uredu predsjednika zbog sigurnosnih razloga.

21.18 Papa Franjo rekao je u utorak da je rat u Ukrajini obilježen "silama zla" jer ostavlja za sobom grozote poput pokolja civila. Papa je to rekao sudionicima međureligijskog hodočašća solidarnosti s ukrajinskim narodom u Černivcima na zapadu Ukrajine u organizaciji Međuvjerskog instituta Ilija iz Izraela.

"Sadašnji trenutak ostavlja nas duboko uznemirenima jer je obilježen silama zla", istaknuo je Papa u poruci koja je bila pročitana u njegovo ime.

20.54 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je uhićen proruski oligarh Viktor Medvedčuk, Putinov najbliži saveznik u Ukrajini. Ujedno, Putin je krsni kum Medvedčukovoj kćeri. Ukrajinske tajne službe objavle su da je Medvedčuk nosio ukrajinsku uniformu kako bi se kamuflirao.

Medvedčuk je čelnik Platforme za život, najveće oporbene stranke u Ukrajini. U ožujku, Zelenski je suspendirao tu stranku, kao i još nekoliko drugih, zbog povezanosti s Rusijom. Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali je on pobjegao tri dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Do današnje objave nije bilo poznato gdje se skriva. Osumnjičen je za veleizdaju i pokušaj pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014.

Podsjetimo, megajahta Royal Romance, koja je do prošle godine bila u vlasništvu Medvedčuka, bila je još početkom ožujka u Rijeci, a potom je krajem mjeseca snimljena na doku u Trogiru. Jahta je 2017. godine procijenjena na 180 milijuna dolara.

20.11 Rusko naoružanje, uključujući raketne sustave, navodno je viđeno kako se kreće prema granici s Finskom. I to, tvrde strani mediji, svega nekoliko sati nakon što je Kremlj upozorio susjeda sa sjevera da ne ulazi u NATO. >>> Cijeli članak <<<

19.30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbio je zahtjev njemačkog kolege Frank-Waltera Steinmeiera da u srijedu posjeti Kijev u društvu predsjednika Estonije, Latvije, Litve i Poljske, pišu njemački mediji.

'Svi mi ovdje znamo za Steinmeierove bliske veze s Rusijom', rekao je jedan ukrajinski diplomat.

Njemački predsjednik potvrdio je da je bio spreman otići u Kijev kako bi poslao snažnu poruku europske solidarnosti s Ukrajinom. >>> Cijeli članak <<<

18.46 Rusija konstantno granatira Donjeck, rekao je guverner Pavlo Kirilenko. Govoreći na nacionalnoj ukrajinskoj televiziji, istaknuo je da je Moskva u posljednjim fazama regrupiranja svojih snaga na tom području. Dodao je da ruske snage ne dopuštaju stanovnicima okupiranog Mariupolja niti da izađu iz svojih vozila.

U međuvremenu, zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da je danas evakuiran 2671 civil, uključujući 208 ljudi iz Mariupolja, 328 iz Luhanska i 2135 iz različitih gradova i naselja u regiji Zaporižja.

18.23 Svjetska banka planira financijsku podršku Ukrajini od 1,5 milijardi dolara za održavanje ključnih usluga za vrijeme rata. Iz Banke su poručili da su sredstva namijenjena za isplatu mirovina i socijalnih pomoći, kao i plaće zdravstvenih radnika.

18.11 Ukrajinska Azovska pukovnija izvijestila je da su ruske snage prije sat vremena koristile otrovne supstance nepoznatog porijekla protiv ukrajinske vojske i civila u Mariupolju. Žrtve su imale problema s disanjem i akutni vestibularni sindrom, tj. uhobolju i probleme s ravnotežom. Ovaj izvještaj zasad je nepotvrđen.

  • +29
Ukrajina u slikama Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

17.49 Nakon što je MVEP obavijestio rusko veleposlanstvo u Zagrebu o protjerivanju 18 diplomata i šest članova administrativnog osoblja ambasade, stigla je i službena reakcija iz Moskve. >>> Cijeli članak <<<

17.38 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Boičenko rekao je da je u tom gradu ubijeno više od 20.000 civila. Prema posljednjoj procjeni, od početka invazije poginulo je oko 21.000 tisuća stanovnika Mariupolja. Pavlo Kirilenko, čelnik vojne administracije Donjecka, kaže da bi broj mrtvih mogao biti i do 22.000.

  • +14
Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

17.23 SAD u ovom trenutku ne može potvrditi moguće korištenje kemijskog oružja u Mariupolju, rekao je u utorak američki vojni dužnosnik. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar je rekla da vlada provjerava nepotvrđene informacije da je Rusija možda koristila kemijsko oružje tijekom opsade Mariupolja.

Neimanovani američki dužnosnik je rekao da SAD nema informacije koje bi potvrdile da je Rusija rasporedila kemijsko naoružanje u ili u blizini Ukrajine

16.54 Poznati ruski oporbeni aktivist i kritičar invazije na Ukrajinu, Vladimir Kara-Murza (40), osuđen je u Moskvi na 15 dana zatvora zbog kršenja policijskog naloga i napuštanja svog doma. Kara-Murza tvrdi da je otrovan u Moskvi 2015. i 2017. godine, zbog svojeg lobiranja za uvođenje američkih i europskih sankcija protiv ruskih dužnosnika optuženih za kršenje ljudskih prava. Taj bliski prijatelj ubijenog oporbenog čelnika Borisa Nemcova gotovo je umro od zatajenja bubrega nakon prvog trovanja.

Njegov dugogodišnji odvjetnik, Vadim Prokhorov, kaže da je policija optužila Kara-Murzu da je 'promijenio ritam hoda i pokušao pobjeći' kada su mu prišli izvan njegovog doma u ponedjeljak navečer.

16.21 Ruski predsjednik Vladimir Putin opet je govorio za vrijeme posjeta kozmodromu Vostočni na krajnjem istoku Rusije. Rekao je da je invazija na Ukrajinu 'neizbježna' i ponovio ranije izrečene opasku o nacizmu, kojima se od početka rata preko ruskih državnih medija opravdavaju ratna djelovanja. Naglasio je da njegova zemlja neće biti izolirana od ostatka svijeta.

Poručio je da Ukrajina krši dogovor postignut na mirovnoj konferenciji u Istanbulu i da su razgovori sada na 'mrtvoj točki'. Vojna operacija odvija se po planu, dodao je, ističući da će ruske ciljeve u Ukrajini postići uz minimalne gubitke. Kraj vojnih operacija ovisi o intenzitetu borbe.

  • +3
Pregovori u Istanbulu između Rusije i Ukrajine Izvor: EPA / Autor: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

Rekao je da je ruski financijski sektor stabilan i da ekonomski 'blitzkrieg' Zapada nije uspio. Ipak, dodao je da bi rizik od štetnih posljedica sankcija mogao rasti srednjoročno i dugoročno. Izrazio je nadu da će na Zapadu prevladati 'zdrav razum' i poručio da Zapad ne razumije da teške okolnosti ujedinjuju ruski narod.

Ustvrdio je da su snimke mrtvih tijela u Buči lažne. >>> Cijeli članak <<<

15.43 Anatolij Fedoruk, gradonačelnik Buče, grada blizu Kijeva, rekao je da su vlasti do sada pronašle 403 tijela ljudi za koje vjeruju da su ih ubile ruske snage tijekom okupacije tog područja, ali da broj i dalje raste. Dodao je da je prerano da se stanovnici vrate u grad premda su se ruski vojnici povukli prije dva tjedna. U tijeku je iskapanje iz masovne grobnice kod crkve sv. Andrije i Svih svetih.

  • +7
Buča Izvor: Profimedia / Autor: Carol Guzy / Zuma Press / Profimedia

15.25 Ruski hakeri prošli tjedan su pokušali izvesti kibernetički napad na ukrajinsku električnu mrežu, rekli su u utorak ukrajinski dužnosnici i istražitelji kibernetičke sigurnosti.>>>Cijeli članak<<<

15.10 Ruski predsjednik Vladimir Putin ponaša se na nepromišljeno, rekao je bivši američki predsjednik Barack Obama u intervjuu koji je emitiran u utorak u emisiji 'Today' NBC-a. 'Putin je uvijek bio nemilosrdan prema svom narodu, kao i prema drugima. Ono što smo vidjeli s invazijom na Ukrajinu je da je bio nepromišljen na način koji možda niste očekivali prije osam, deset godina, ali opasnost je uvijek bila tu', rekao je Obama.

15.05 Ukrajinski dužnosnici se nadaju da će obilne oborine natjerati ruske vojnike da koriste ceste koje će ih učiniti lakim metom ukrajinske vojske, piše Samuel Ramani, suradnik u obrambenom i sigurnosnom think tanku RUSI.

14.47 Ukrajinski tužitelji rekli su da je šest civila pronađeno ubijeno iz vatrenog oružja u podrumu zgrade u Brovarima kod Kijeva, prenosi AFP. "Tijela šestorice civila s prostrjelnim ranama pronađena su u podrumu tijekom očevida u privatnoj kući. Ubojstva su izvršile ruske snage koje su preuzele kontrolu nad područjem na početku invazije Rusije na Ukrajinu", poručila je glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova.

14.37 Proruska kolona vozila Dublinu predvođena automobilom sa simbolom Z izazvala je čuđenje i osudu u Irskoj. Desetak automobila s ruskim i irskim zastavama provozalo se u konvoju autocestom M50 prošle nedjelje poslijepodne dajući potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu. Na poklopcu motora glavnog vozila, zelenog džipa, nalazio se simbol Z koji ruske snage koriste u Ukrajini. Vjeruje se da je skup organiziran putem privatne Facebook grupe za Ruse koji žive u Irskoj. Istog dana u Njemačkoj su održani proruski skupovi, uključujući i skup vozilima u Hannoveru.

14.07 Ruski državljanin uhićen je u Poljskoj i optužen za špijunažu, kazao je glasnogovornik poljskog ministarstva. Muškarac je navodno živio u Poljskoj 18 godina. Priveden je 6. travnja i bit će u pritvoru naredna tri mjeseca. 'Dokaze koje je prikupila vojna protuobavještajna agencija ukazuje da to da je muškarac, prema uputama ruskih obavještajnih agencija, prikupljao informacije vezane uz vojnu spremnost poljskih oružanih snaga i NATO snaga', kazao je glasnogovornik, piše The Guardian.

14.00 Najmanje jedanaest ljudi je poginulo tokom ponedjeljka u drugom najvećem ukrajinskom gradu. Vatrogasci Harkiva nastoje spasiti ljude i imovinu, ali su i oni izloženi napadima.

13.56 Specijalna bolnica Primamed pokrenula je početkom travnja kampanju prikupljanja pomoći Ukrajini "Veliki krug malih ljudi", do sada se u nju uključilo više od dvadesetak kompanija i prikupljeno je 500.000 kuna, istaknuto je u utorak na predstavljanju humanitarne kampanje. Akcija je započela s idejom donacije deset posto mjesečnih honorara liječnika i medicinskih sestara u Primamedu, no uskoro se proširila na druge sudionike te je prerasla u kampanju „Veliki krug malih ljudi“ kojom se želi potaknuti i druge na sudjelovanje.

13.23 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je europske čelnike da već danas uvedu sankcije svim ruskim bankama i na naftu, poručivši im: "Ne možemo čekati" >>>Cijeli članak<<<

13.11 Najmanje 186 djece u Ukrajini je ubijeno, a 344 ranjeno u ruskoj invaziji, objavilo je ukrajinsko glavno tužiteljstvo. Najviše žrtava bilo je u istočnoj regiji Donjeck, gdje je zabilježeno 113 smrtnih slučajeva, navode.Dodaju da je 938 obrazovnih ustanova oštećeno granatiranjem, a od njih je 87 potpuno uništeno.

13.07 Sergej Orlov, dogradonačelnik Mariupolja rekao je da je gradsko vijeće potvrdilo "kemijsko trovanje". Otrov je, kako je naveo za BBC, ispustio ruski dron. 'Ne možemo dati detaljne informacije, ali imamo potvrdu vojske da se to dogodilo', rekao je Orlov.

12.26 Kolona ruskih vojnih vozila kreće se iz ruske regije Rostov, javlja CNN. Vozila su okrenuta prema sjeverozapadu, u smjeru regije Donbas. Ukrajinski savjetnik ministra unutarnjih poslova Vadim Denisenko rekao da je ruska ofenziva u ukrajinskoj regiji Donbas već počela. Dodao je da Rusija pojačava snage u regiji.

11.59 Protjerani ruski diplomati dobili su rok do 25. travnja da napuste Hrvatsku, rekao je televiziji Rossija-24 veleposlanik u Zagrebu Andrej Nesterenko. "Dobili su rok do 25. travnja da napuste zemlju", rekao je Nesterenko, prenosi TASS,

11.55 Sukob s proturuskim snagama u Ukrajini bio je neizbježan, bilo je samo pitanje vremena, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom posjeta kozmodromu Vostočni u Amurskoj oblasti gdje se sastao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Naveo je da će ciljevi operacije zaštite Donbasa biti ostvareni. 'Tako će i biti. Nema sumnje da će Oružane snage RF ostvariti zacrtane ciljeve. Ciljevi su apsolutno razumljivi, oni su plemeniti. Glavni cilj je pomoći ljudima u Donbasu', kazao je Putin, prenosi prenosi ruski Tass.>>>Cijeli članak<<<

11.30 Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde ocijenila je u utorak u Sarajevu apsolutno neprihvatljivim prijetnje Rusije zbog mogućeg priključenja njene zemlje i Finske NATO-u, a od BiH je zatražila da slijedi politiku EU u odnosu na rat u Ukrajini.>>>Cijeli članak<<<

11.03 Vladimir Putin, ruski predsjednik,naredio je da se gotovo 100.000 ukrajinskih izbjeglica preseli u regije diljem istočne Rusije, navodi se u dokumentima u čiji je posjed došao britanski list The Independent. Kremlj je prošlog mjeseca naredio da se 95.739 civila iz Donjecke i Luganske regije preseli tisućama kilometara od svojih domova u područja koja uključuju i Sibir i Arktički krug u Rusiji. U dekretu, koji je vidio The Independent, Moskva je rekla da je "odobrila raspodjelu" građana. Najnovije izvješće dolazi nakon što je američko veleposlanstvo u Kijevu ustvrdilo da ruske snage nezakonito u Rusiju odvode tisuće ukrajinske djece.

Evakuacija iz Mariupolja Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

10.33 Ukrajina provjerava informacije o ruskokm korištenju kemijskog oružja u Mariupolju, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar. 'Postoji teorija da bi to mogla biti riječ o fosfornom streljivu', kazala je Maljar.>>>Cijeli članak<<<

10.21 Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da vlasti rade na dokumentaciji nekoliko slučajeva silovanja. "25 djevojaka i žena u dobi od 14 do 24 godine sustavno je silovano tijekom okupacije u podrumu jedne kuće u Buči. Nekoliko njih ostalo je trudno", rekla je Denisova.

10.14 Proruske separatističke snage u regiji Doneck zanijekle su korištenje kemijskog oružja u Mariupolju, javlja novinska agencija Interfax. Eduard Basurin, separatistički zapovjednik, rekao je novinskoj agenciji da kemijsko oružje nije korišteno unatoč ukrajinskim optužbama. Kijev pak provjerava informacije o upotrebi kemijskog oružja u lučkom gradu na jugu Ukrajine.

10.10 Ukrajinske snage zarobljene u opkoljenom Mariupolju sinoć su krenule u proboj, no ruske snage su osujetile njihov pokušaj, tvrdi glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. Tvrdi kako je u akciji ubijeno 50-ak ukrajinskih vojnika, dok se njih 42 predalo. 'Uništena su tri tenka, 12 vozila i ubijeno je 50-ak vojnika. Još 42 vojnika je položilo oružje', rekao je Konašenkov.

9.49 Dobrotvornom aukcijom hrvatskih i ukrajinskih umjetnika u Splitu je prikupljeno 125.000 kuna za djecu Ukrajine, priopćili su u utorak organizatori aukcije, udruga Ukrajinaca u Hrvatskoj "Cvit" i Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU) Split. Dobrotvorna aukcija održana je u splitskom hotelu Radisson Blu u nedjelju navečer, a prikupljenim iznosom, kako je jutros priopćeno, financirat će se djeca bez roditelja putem računa udruge "Spasimo djecu" Kijev.

9.42 Rusko ministarstvo obrane kaže da je uništilo ukrajinska skladišta streljiva u regijama Hmjelnicki i Kijev, prenosi Reuters. Hmjelnicki i Kijev su na zapadu Ukrajine. Većina analitičara vjeruje da se Rusija pregrupira kako bi pokrenula novu ofenzivu na istoku Ukrajine, a iako postoji relativno zatišje u borbama, ruski cijlj je uništiti logistiku ukrajinske vojske kako bi mogla dati podršku na istoku zemlje

9.30 General Richard Dannatt bivši načelnik Glavnog stožera britanskih oružanih snaga od 2006. do 2009 govoreći za Sky News kazao je kako situacija u Ukrajini "sve više izgleda kao genocid". Komentirao je i izvještaje o ruskom korištenju kemijskog oružja. 'Mislim da je sasvim moguće da će Rusi u nekom trenutku odlučiti koristiti kemijsko oružje. Mislim da treba vidjeti tko sad zapovijeda ruskoj vojsci na istoku Ukrajine. Tamo je general Aleksander Dvornikov, koji je dobio zastrašujuću reputaciju u Siriji.

9.11 Borbe u Ukrajini će se intenzivirati u narednih dva do tri tjedna, predviđaju britanski vojni obavještajci u najnovijem izvješću koji je objavilo britansko ministarstvo obrane. Navodi da se Rusi fokusiraju na ukrajinske pozicije u blizini istočnih regija Donjeck i Luhansk. Dodaju da se borbe vode i oko Hersona i Mikolajiva te da Rusi pokušavaju prodrijeti do Kramatorska.

9.05 Šteta na infrastrukturi u Ukrajini procjenjuje se na 270 milijardi dolara, rekao je ministar financija Sergei Marčenko za Financial Times. Oko 7.000 stambenih zgrada je oštećeno ili uništeno, oko 30 posto ukrajinskih tvrtki je prestalo s radom, a potrošnja električne energije pala je za 35 posto, rekao je ministar.

9.00 Nokia, proizvođač telekomunikacijske opreme, povlači se s ruskog tržišta. Reutersu je to potvrdio šef uprave Nokie, Pekka Lundmark. Odluka će utjecati na oko 2000 radnika, rekao je.

8.51 Gotovo dvije trećine ukrajinske djece moralo je napustiti svoje domove u šest tjedana ruske invazije, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za djecu UNICEF.>>>Cijeli članak<<<

8.30 Velika Britanija pokušava provjeriti tvrdnje da su ruske snage koristile kemijsko oružje u Ukrajini u napadu na strateški lučki grad Mariupolj koji je pod opsadom već više od mjesec dana, objavilo je u ponedjeljak navečer britansko ministarstvo vanjskih poslova >>>Cijeli članak<<<

  • +9
Ruska vojska u Mariupolju Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

7:32 Ruski predsjednik Vladimir Putin sastaje se u utorak s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom kako bi razgovarali o Ukrajini i zapadnim sankcijama, objavile su novinske agencije u Rusiji i Bjelorusiji.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače, i s ruskog i s bjeloruskog teritorija, u 'posebnoj vojnoj operaciji' čiji je cilj demilitarizirati i 'denacificirati' susjednu zemlju.

Ukrajina i Zapad to su odbacili kao lažni izgovor za invaziju u kojoj su ubijene tisuće ljudi, milijuni su raseljeni, a fokus se sada premjestio s prilaza Kijevu na istok Ukrajine gdje se očekuje velika ofenziva.

Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Lukašenko inzistira da Bjelorusija bude uključena u pregovore kojima se pokušava riješiti sukob u Ukrajini, te tvrdi da su Bjelorusi nepravedno nazvani 'suučesnikom agresora'.

Ipak, Europska unija, SAD i drugi uključili su i Bjelorusiju u sankcije.

Lukašenko je u utorak stigao u regiju Amru na ruskom krajnjem istoku gdje bi se s Putinom trebao sastati na kozmodromu Vostočni.

Datum 12. travnja slavi se u Rusiji i nekim drugim bivših sovjetskih zemljama kao Dan kozmonauta čime se obilježava prvi svemirski let s ljudskom posadom sovjetskog kozmonauta Jurija Gagarina 1961.

7:23 Istaknuti ruski opozicijski političar Vladimir Kara-Murza uhićen je u ponedjeljak ispred svoje kuće u Moskvi, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Kara-Murzi određen je pritvor preko noći, rekao je njegov odvjetnik Vadim Prokhorov. Tereti ga se za nepoštivanje zakonite naredbe policajca, vojnika i službenika federalne sigurnosne službe.

Za taj prijestup propisana je kazna zatvora do 15 dana.

Istaknuti kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina ranije je rekao kako je dvaput preživio misteriozno trovanje za koje krivi rusku tajnu službu.

Prema istraživanju koje je provela grupa Bellingcat, Kara-Murzu su pratili agenti ruske tajne službe FSB-a, za koje se sumnja da su umiješani u trovanje ruskog disidenta Alekseja Navalnog.

6:33 'Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno', rekao je Zelenski u noćnom obraćanju putem videa u ponedjeljak. Ukrajinski predsjednik, međutim, nije rekao da je takvo oružje već upotrijebljeno.

'Želio bih podsjetiti svjetske lidere da se o mogućoj upotrebi kemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. Već tada, to je značilo da je na rusku agresiju potrebno reagirati oštrije i brže', dodao je.

Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andryuschenko napisao je u svojim izvještajima putem Telegrama da kemijski napadi nisu potvrđeni te da očekuje da će detalje i objašnjenja moći objaviti kasnije.

Glasnogovornik Pentagona Petar Kirby rekao je kako SAD upoznat sa izvješćima.

'Ne možemo ništa potvrditi trenutno, ali ćemo nastaviti pobliže motriti situaciju', istaknuo je.

'Ovi izvještaji, ako su istiniti, duboko uznemiruju i ukazuju na bojazan koju smo izrazili oko mogućnosti da Rusija upotrijebi bojna sredstva', rekao je.

Ruska invazija preselila se iz predgrađa Kijeva na istok Ukrajine gdje se očekuje veliki napad. Europska unija u ponedjeljak je istaknula da su moguće dodatne sankcije Rusiji.

'Vrijeme ja da se pripremi takav paket da od Rusije ne čujemo niti riječi o oružju masovnog uništenja', poručio je Zelenski.

Dodao je kako je embargo na uvoz nafte iz Rusije nužnost, a da će bilo koji paket mjera koji se ne odnosi na naftu, u Moskvi biti dočekan sa smiješkom.