'plemeniti ciljevi'

Putin: Ruske snage u Ukrajini su hrabre i učinkovite

12.04.2022 u 12:38

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da ruske snage koje provode vojnu kampanju u Ukrajini djeluju hrabro i učinkovito te upotrebljavaju najmodernija oružja, izvijestila je novinska agencija TASS

Rekao je da Rusija "nije imala drugog izbora" nego početi vojnu operaciju u Ukrajini kako bi zaštitila Rusiju, a njegove snage će postići svoj cilj, prenosi novinska agencija Interfax.

Govoreći na svečanoj dodjeli nagrada na kozmodromu Vostočni na ruskom dalekom istoku, Putin je, citirale su ruske novinske agencije, rekao da Moskva nije imala drugog izbora nego pokrenuti vojnu operaciju za zaštitu Rusije i da je sukob s ukrajinskim antiruskim snagama bio neizbježan.

"Ovako će biti. U to nema sumnje. Ciljevi su apsolutno jasni, oni su plemeniti", rekao je Putin u izjavi izrečenoj u svemirskoj luci Vostočni na svečanosti posvećenoj Danu kozmonautike Rusije.

Šezdeset i jednu godinu od dana kad se Jurij Gagarin iz Sovjetskog Saveza upisao u povijesne knjige postavši prvi čovjek u svemiru, Putin je otputovao na kozmodrom Vostočni na ruskom Dalekom istoku, 5550 km istočno od Moskve.

  • +7
Buča Izvor: Profimedia / Autor: Carol Guzy / Zuma Press / Profimedia

Ruski hladnoratovski uspjesi u svemiru kao što su Gagarinov let i lansiranje Sputnjika 1, prvog umjetnog satelita sa Zemlje 1957. imaju posebnu važnost za Rusiju: ​​oba događaja šokirala su Sjedinjene Države. Lansiranje Sputnjika 1 potaknulo je Sjedinjene Države da stvore NASA-u u pokušaju da stignu Moskvu.

Putin je u Vostočnom rekao da Rusija nema namjeru biti izolirana, nakon što joj je Zapad uveo sankcije.

"Ne namjeravamo biti izolirani", rekao je Putin. "Nemoguće je ikoga ozbiljno izolirati u modernom svijetu - pogotovo u tako velikoj zemlji kao što je Rusija", rekao je.

Putin je rekao da je glavni cilj vojne intervencije Moskve u Ukrajini spasiti ljude u regiji Donbasu na istoku Ukrajine, gdje se separatisti koje podržava Rusija bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine.

"Glavni cilj je pomoći ljudima u Donbasu", rekao je govoreći o području u istočnoj Ukrajini.

"S jedne strane pomažemo i spašavamo ljude, a s druge jednostavno poduzimamo mjere kako bismo učvrstili sigurnost same Rusije", rekao je Putin.

Putin je s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom obišao svemirsku luku na dalekom istoku Rusije.

"Zašto smo toliko zabrinuti zbog ovih sankcija?", rekao je Lukašenko, a prenijela ruska državna televizija.

Lukašenko, koji ponekad govori stvari koje izgledaju kao da se ne slažu s izrečenim stajalištima njegova najbližeg saveznika o nizu pitanja, ustraje na tome da Bjelorusija mora biti uključena u pregovore za rješavanje sukoba u Ukrajini i rekao je da je Bjelorusija nepravedno označena kao "suučesnik agresora".

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u, kako je nazvala, posebnoj operaciji za smanjenje vojnih sposobnosti svog južnog susjeda i iskorjenjivanje ljudi koje smatra opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo obuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.