ukrajinski predsjednik

Zelenski: 'Ne možemo čekati, uvedite sankcije svim ruskim bankama i embargo na naftu'

12.04.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je europske čelnike da već danas uvedu sankcije svim ruskim bankama i na naftu, poručivši im: 'Ne možemo čekati.' U videoobraćanju litavskom parlamentu, ukrajinski čelnik pozvao je na sankcije svim ruskim bankama, pozivajući Europu da se riješi ruske nafte

Dodao je kako Rusi znaju da mogu proći nekažnjeno jer Europa i dalje preferira nastavak suradnje, trgovine i poslovanja kao i obično.

'Ne možemo čekati. Potrebne su nam snažne odluke, a EU ih mora sada donijeti. One moraju obuhvatiti naftu i sve ruske banke. Svaka država EU-a mora odrediti uvjete kada će odbiti ili ograničiti (ruske) izvore energije kao što je plin. Tek tada će ruska vlada shvatiti da treba tražiti mir', kazao je Zelenski.

EU je prošlog tjedna odobrio peti krug sankcija Rusiji, što je uključivalo prekid uvoza ruskog ugljena nakon navoda o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage. Izvršna vlast EU-a također izrađuje prijedloge za mogući embargo na rusku naftu, rekli su ministri vanjskih poslova iako još uvijek nema sporazuma o zabrani ruske nafte.