nedozvoljeno oružje

Ukrajina provjerava informacije o ruskom korištenju kemijskog oružja u Mariupolju

12.04.2022 u 11:54

Bionic
Reading

Ukrajina provjerava nepotvrđene informacije da je Rusija možda koristila kemijsko oružje u opkoljenom strateškom lučkom gradu Mariupolju, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar u utorak

"Postoji teorija da bi to moglo biti fosforno streljivo", rekla je Maljar dodajući: "Službene informacije doći će kasnije".

Separatističke snage koje djeluju uz potporu Rusije objavile su da nisu koristile kemijsko oružje u svojim pokušajima da preuzmu punu kontrolu nad Mariupoljem, unatoč ukrajinskim optužbama koje tvrde suprotno. Rusko ministarstvo obrane još nije odgovorilo na Reutersov upit za komentar.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio je u ponedjeljak na moguće rusko korištenje kemijskog oružja u Ukrajini.

Britanija i Sjedinjene Države rekli su da su čuli za izvješća da je Rusija možda koristile kemijske agense, a Britanija je objavila da surađuje s partnerima kako bi se provjerila izvješća.

Obavještajni konzultant Justin Crump rekao je za BBC radio da se taj napad, ako se pokaže da su izvješća točna, uklapa u širi obrazac ruskog ponašanja na bojnom polju.

On slijedi sirijski način ratovanja, primjećuje Crump. Ruske snage počinju s malim operacijama koje se mogu zanijekati, na koje bi Zapad mogao okrenuti glavu. Ali kasnije oni "povećavaju razmjere", pojašnjava.

Rusija je ranije optužila Ukrajinu da priprema napad kemijskim oružjem, ali bez ikakvih dokaza.

  • +9
Ruska vojska u Mariupolju Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia