ROYAL ROMANCE

Riječka policija pojačala nadzor nad ruskim jahtama u luci: Među njima je i luksuzno plovilo Putinovog kandidata za marionetskog premijera Ukrajine

02.03.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Iako se rusko vlasništvo jahti u riječkoj luci ne može sa stopostotnom sigurnošću dokazati, policija i sigurnosne službe, zasad diskretno, ali pojačano nadziru jahte u hrvatskim lukama koje se povezuje s ruskim oligarsima ili proruskim milijarderima iz Ukrajine, prvenstveno zbog sigurnosti posada i plovila, ali i lučkog bazena

Kako javlja Novi list, među njima se ističe megajahta Royal Romance, koja je do ožujka prošle godine bila u vlasništvu milijardera i vođe proruske opozicije u Ukrajini Viktora Medvedčuka, bliskog Putinovog prijatelja.

Vlasnik ovog 92 metra dugog, ultraluksuznog plovila formalno je, do ožujka prošle godine, bio ukrajinski političar i milijarder Viktor Medvedčuk, bliski Putinov prijatelj i vođa proruske opozicije u Ukrajini, koji je, prema pisanju stranih medija, najizgledniji kandidat za predsjednika marionetske vlade Ukrajine uspije li Putin skršiti otpor Ukrajinaca.

Medvedčuk je trenutno u bijegu od ukrajinskih vlasti i skriva se, prema tamošnjim medijima, na nepoznatoj lokaciji u Kijevu, nakon što je, prema ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, prije tri dana pobjegao iz kućnog pritvora, u kojem je bio još od svibnja prošle godine zbog optužbi za izdaju i pljačku državnih resursa na Krimu.

  • +13
Luksuzna jahta Royal Romance u vlasništvu ruskog oligarha Viktora Medvedčuka snimljena u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz Lučke uprave Rijeka nema službene potvrde o tome da su vlasnici nekoliko jahti Rusi, jer se podaci o tome drže u tajnosti, a i jahte su uglavnom registrirane na tvrtke u zemljama sa zastavama pogodnosti. Ravnatelj riječke luke Denis Vukorepa kratko je odgovorio da zasad nema nikakvih ograničenja za uplovljavanje ili isplovljavanje plovila pod ruskom zastavom ili u vlasništvu ruskih pojedinaca i tvrtki.

<<< Crna Gora se pridružila sankcijama protiv Rusije; u Porto Montenegro uplovila superjahta vlasnika ruskog Lukoila >>>

Tako bi i Royal Romance, jahta čija je vrijednost svojedobno bila procijenjena na više od 200 milijuna dolara, već danas mogao napustiti riječku luku, bez zaustavljanja. Inače, ovaj je brod izgrađen u brodogradilištu poznatog nizozemskog graditelja jahti, tvrtke Feadship, prije sedam godina, a u posljednjih nekoliko godina je čest, praktički stalan gost riječke luke, gdje je obično na vezu kad se ne koristi za potrebe vlasnika i njegovih gostiju. Ova megajahta može primiti 14 gostiju kojima je na raspolaganju sedam apartmana na šest paluba, a za goste i plovidbu brinu se čak 22 člana posade, od kojih je većina iz Hrvatske.

Royal Romance svojim dimenzijama ulazi u pet posto najvećih luksuznih jahti na svijetu, koristi se isključivo za potrebe vlasnika i njegovih gostiju, a godišnji troškovi održavanja i putovanja procjenjuju se na vrtoglavih 15 do 20 milijuna dolara.