izborni zakon

Pogledajte kako su prekrojene izborne jedinice i što se mijenja u Zagrebu

25.05.2023 u 11:14

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavili su prijedlog Zakona o izbornim jedinicama

Premijer Andrej Plenković kazao je na početku da se radi o manjim izmjenama postojećeg zakona. Napomenuo je da izmjena zakona ima samo 17 stranica. Cilj je ovih izmjena, napravljenih po naredbi Ustavnog suda, osigurati jednaku težinu glasa u svim izbornim jedinicama, što se izmijenilo tijekom godina zbog demografskih promjena.

Drugo načelo koje slijedi izmjena je da se pokuša slijediti granice administrativnih jedinica, treća da odstupanja prema zakonu ne smiju biti veća, odnosno manja od pet posto, te na kraju da zakon bude donesen prije listopada 2023. Plenković je kazao kako očekuje da prvo čitanje zakona bude prije ljetne stanke, a drugo u prvim danima rujna, i da bude donesen prije 1. listopada, tako da ne bude pravnog vakuuma.

  • +5
Izborne jedinice Izvor: Screenshot / Autor: Vlada RH

'Trebamo ostvariti jednak tretman i birača i zastupnika koji se biraju u Sabor. Vrlo je interesantno to da će nakon modifikacije 78 posto birača ostati u jedinicama u kojima su i trenutno. Za samo 22 posto birača mijenja se izborna jedinica', kazao je premijer.

'Željeli smo ostaviti postojeći zakon i samo smo ga modificirali. Postoje razni izborni modeli, ali to je druga vježba koja iziskuje više vremena i uključenost drugih faktora. Nismo vidjeli da je Ustavni sud rekao da se mora u potpunosti promijeniti zakon. Mi smo shvatili odluku Ustavnog suda kao zahtjev da se modificira postojeći sustav', objasnio je Plenković. Da bi se odstupanja korigirala, Vlada je pristupila modifikaciji postojećeg zakona.

Po novoj arhitekturi, najveće je odstupanje tek u 10. izbornoj jedinici od tek 2,20 posto, što je daleko bolje od pet posto, koliko je tražio Ustavni sud. Plenković je kazao da su nastojali što bolje uskladiti broj birača zbog budućih demografskih trendova kako se ne bi dogodila promjena u trenucima u kojima se izbori počnu održavati.

  • +11
Premijer Plenković i ministar Malenica predstavili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Možda jedna od najvećih promjena je to što Zagreb više nije podijeljen u četiri izborne jedinice, već će sada biti u tri - prvoj, drugoj i šestoj. 'Otklonjen je prigovor da glasači s Jaruna i Brezovice daju glas s građanima koji žive na obali Jadranskog mora', kazao je Plenković.

Također je kazao da je zadržan razmjerni izborni sustav, za što smatraju da osigurava najbolju zastupljenost svih političkih faktora u Hrvatskoj. Odgovarajući na pitanja novinarke koja je baza za izračun broja glasača u izmjenama zakona, ministar Malenica je kazao da je registar birača jedini relevantan dokument za izradu ovog dokumenta jer na kraju glasuju birači. Problem je to što na popisu birača imamo pola milijuna više ljudi nego što ih je popisano zadnjim popisom stanovništva.

Ministar je kazao da drže da su podaci u registru birača točni, odnosno da je on vjerodostojan izvor. Nije želio ulaziti u raspravu o vjerodostojnosti podataka u registru birača, kao ni na popisu. Odgovarajući na pitanje zašto Novi Vinodolski strši u 8. izbornoj jedinici i je li to 'Frankenstein' izborna jedinica, kao što to kaže SDP, rekao je da su iz oporbene stranke licemjerni i da se, kad su bili na vlasti i donosili promjene, nisu ni savjetovali s javnosti.

Kazao je da su se vodili preporukama Ustavnog suda da odstupanja budu što manja te da promjene nisu rađene zbog ministra Olega Butkovića. Plenković je na prigovore zbog prijave prebivališta, a što je vezano uz registar birača, kazao da su prijava i odjava prebivališta na građanima.

'Građani imaju svoja prava i obveze', istaknuo je. Premijer je također odbacio kritike da je HDZ pisao izmjene izbornog zakona. Istaknuo je da ga je pisala radna skupina Ministarstva pravosuđa i uprave. Više puta je Plenković ponovio da cilj nije bio pisati novi izborni zakon, nego napraviti male modifikacije kako bi se uskladila vrijednost glasa.