sjednica vlade

Plenković: Žica prema BiH nikad nije bila politika ove Vlade, niti će to biti

27.09.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Pitanje povjerenja ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu jedna je od tema o kojoj se Vlada očitovala na današnjoj sjednici. Uvodno se na njoj obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice čestitao Svjetski dan turizma. 'Prošle godine donijeli smo Strategiju razvoja održivog turizma, u vrijeme krize intervenirali mjerama za zaposlene u turizmu. Ova turistička sezona bila je među najboljima, možda na kraju bude i najbolja. Prihodi su veći nego u bilo kojoj sezoni do sada', kazao je Plenković.

Čestitao je i Dan policije, kazavši da je jedna od njihovih zadaća i nadzor granica. 'Želim zahvaliti naših 6500 policajaca koji čuvaju vanjsku granicu sukladno našim i europskim propisima te međunarodnom pravu. Hrvatska nema žicu prema BiH i otklanjam sve lažne teze koje neki akteri, kao bivši ministar unutarnjih poslova, puštaju u eter. Politika ove vlade nikad nije bila žica prema BiH i to neće biti. Ali jest suradnja i zaštita hrvatske granice i zaštita od nezakonitih migracija, koja predstavlja jedan od ključnih političkih problema za europski kontinent', poručio je Plenković.

Komentirao je i paket poreznih zakona, o kojima će sutra glasati Sabor. 'Paket je to koji će dovesti do povećanja plaća, pokazujemo da mjere koje poduzimamo imaju direktan utjecaj na povećanje plaćanja naših građana, dajemo fiskalnu autonomiju lokalnim jedinicama i omogućujemo i njima da utječu na povećanje plaća, a prostora ima više nego dovoljno', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na događaje u proteklih tjedan dana, poput posjeta Jadranskom galenskom laboratoriju u Rijeci i Istri.

Podsjetio je i na telefonsku sjednicu Vlade, na kojoj su utvrđene nove cijene goriva. 'Zbog stanja na globalnim tržištima cijene goriva nešto su više, no zahvaljujući mjerama Vlade su i dalje niže 10-15 centi po litri', komentirao je Plenković nove cijene goriva.

'Sabor će sutra izglasati novi Zakon o izbornim jedinicama i to je u roku koji je dao Ustavni sud', kazao je Plenković.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Vlada je, očekivano, odbila prijedlog oporbenih zastupnika za opoziv ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

'Odbijamo prijedlog skupine oporbenih zastupnika, ali isto tako konstatiramo da je ministar propustio upisati godišnje dividende u imovinsku karticu. On će ažurirati imovinsku karticu, dopuniti podatke, ispraviti sve nedostatke te postupiti po odlukama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa', poručio je premijer Plenković.

Podsjetimo, Klub Mosta prikupio je 37 potpisa zastupnika za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana zbog propusta u ispunjavanju imovinske kartice.

  • +8
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministar Grlić Radman suvlasnik je Agroproteinke, tvrtke koja ima koncesiju Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja. Od 2019. do 2023. primio je dividende u iznosu od 2,11 milijuna eura, koje nije naveo u svojoj imovinskoj kartici iako je trebao. Taj slučaj razmatra i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Grlić Radman tvrdi da je propust tehničke prirode te da nema zbog čega snositi političku odgovornost. U njegovu obranu stao je i premijer Plenković rekavši da je Grlić Radman napravio propust jer u imovinsku karticu nije unio dividende te da će platiti kaznu.