sjednica predsjedništva HDZ-a

Plenković: Svi su podržali paket mjera, sutra s predstavnicima trgovačkih lanaca

11.09.2023 u 18:35

Bionic
Reading

Nakon što je paket mjera predstavio koalicijskim partnerima, popodne ga je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković prezentirao i članovima svoje stranke.

Premijer je kazao da su partneri podržali mjere tako da će u iduća dva do tri dana finalizirati paket i održati sastanke sa socijalnim partnerima, predstavnicima umirovljenika.

Na pitanje hoće li veliki poduzetnici biti izbačeni iz novog petog paketa mjera rekao je da će cijeli paket biti predstavljen na sjednici vlade u četvrtak i da ono što je rekao Butković nije pogrešno.

Ministar Oleg Butković je nešto ranije u ponedjeljak kazao da se ne trebaju poduzetnici bojati. 'Ako bude tektonskih poremećaja, Vlada će uvijek reagirati, ali ćemo s njima obaviti razgovor da vidimo je li bolje da ostanu ovakve mjere ili ima li smisla da ovakve mjere postoje', kazao je.

  • +15
Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg predsjedništva stranke Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ono što vladajući žele je i da se cijene u trgovinama vrate na stanje koje je vrijedilo krajem prošle godine. Barem su takve informacije pristigle u javnost.

'Ne znam zašto izlaze neke stvari koje su neprecizne i netočne tokom ovih radnih sastanaka. Sutra će biti sastanci u Ministarstvu gospodarstva s čelnim ljudima najvećih trgovačkih lanaca jer želimo da se i s njihove strane naprave potezi jer svi moramo ići u trgovine i napuniti košarice osnovnim stvarima. Ovo je nevezano s paketima, radi se o dijalogu', naglasio je Plenković', kazao je premijer.

Plenković tvrdi da nisu cijene podignute zbog uvođenja eura i da je ovo dijalog da one budu na nekoj normalnoj razini.

Istaknuo je da imaju puno mehanizama i da su i lani donosili mjere koje oporba danas otkriva kao da ih nije ni bilo.

'Uvijek ima prostora', dometnuo je premijer.

Govoreći o Frani Barbariću kazao je da će sve mjere koje budu donosili bit će njihove mjere i neće biti donošene pod pritiskom medija i oporbe. “Bio je na sastancima jer je HEP jako važan oko donošenja paketa u energetskoj krizi. Nismo razgovarali ni o čemu drugom jer radimo na paketu mjera', kazao je Plenković.

Na pitanje je li u redu da tvrtka Agroproteinka surađuje s Ministarstvom u slučaju zbrinjavanja svinja zbog zaraze afričkom svinjskom kugom i je li riječ o sukobu interesa jer je riječ i tvrtci u kojoj je ministar Gordan Grlić Radman suvlasnik 20%, kaže da su to konstrukcije koje je ubacila politička sitnež s istoka Slavonije.