borba s koronom

Zaražena učiteljica pulske osnovne škole, odgođena podjela svjedodžba

09.07.2020 u 07:04

Bionic
Reading

Ukupno je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen u Hrvatskoj u protekla 24 sata, jedna je osoba umrla a tri su na respiratoru, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas je ukupno 978, stoji u priopćenju na mrežnim stranicama Stožera. Među njima je 100 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta

23.00 Osim kirurga pulske Opće bolnice, među devetero novooboljelih u Istri kojima su rezultati briseva došli pozitivni je i učiteljica Osnovne škole Vidikovac iz Pule zbog čega je odgođena podjela svjedodžbi učenicima ove škole koja se trebala održati ovih dana.

20.17 Italija je u četvrtak zatvorila granice za 13 zemalja, uključujući BiH i Sjevernu Makedoniju smatrajući ih najriskantnijim mjestima za širenje koronavirusa.

19.49 'Očito ćemo neke mjere morati donijeti. Na području Istre ima 120 tisuća turista, zato su naše posudbe bitno drugačije od prosudbi u drugim županijama. Adekvatno tome očekujemo da će Nacionalni stožer donijeti odgovarajuće odluke, ako ne morat ćemo ih donijeti sami. U cilju ne zatvaranje, nego kako bi mogli normalo živjeti, ali puno sigurnije', izjavio je načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. >>> Cijeli članak <<<

18.39 Pandemija covida-19 mogla bi gurnuti u siromaštvo 45 milijuna ljudi koji trenutačno pripadaju srednjem sloju društva u Latinskoj Americi i na Karibima, dijelu svijeta gdje je najveća razlika između siromašnih i bogatih, upozorio je u četvrtak UN.

  • +9
Koronavirus u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

17.12 Među devet novozaraženih koronavirusom u Istri je i kirurg iz pulske Opće bolnice, koji nije zaražen u bolnici nego u privatnom kontaktu izvan bolnice, potvrdila je u četvrtak poslijepodne u izjavi za novinare ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić. 'Cijeli epidemiološki izvid je krenuo gotovo u sekundi. Vrlo brzo su ispitani kontakti osobe našeg zdravstvenog djelatnika i potencijalni kontakti pacijenata dok su osobe koje su karakterizirane kao kritično rizične uklonjene s pozicije zdravstvenog sustava', rekla je ravnateljica Hrstić.

16.43 Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) priopćila je u četvrtak da se u Hrvatskoj tjedno održava više od 300 vjenčanja koja su sigurna za uzvanike i zaposlenike, a s dodatnim preporukama upućenim članovima upoznala je i Nacionalni stožer civilne zaštite. >>> Cijeli članak <<<

16.16 Nakon tri mlađe osobe kojima je jutros potvrđena zaraza, tijekom dana stigla je potvrda da su još su 4 osobe pozitivne na koronavirus u Zadarskoj županiji. Od toga su tri osobe povezane s nedavnim vjenčanjem dok je jedna osoba zaražena na nekom drugom mjestu i utvrđuje joj se kretanje. Sada se ukupno 10 osoba povezuje sa vjenčanjem održanim prošloga tjedna, a na području Zadarske županije trenutačno su 22 osobe zaražene koronavirusom.

15.55 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) osnovala je neovisno tijelo koje će procijeniti rukovođenje pandemijom covida-19 te UN-ove agencije i odgovor vlada. WHO se našao pod snažnim pritiskom SAD-a koji mu predbacuje pristranost u vođenju pandemije, a predsjednik Donald Trump je optužio WHO da je 'marioneta u rukama Kine' i da je zanemario upozorenje Tajvana o ozbilljnosti koronavirusa kao i da je zakasnio s proglašenjem pandemije. >>> Cijeli članak <<<

15.24 U posljednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 7.529 osoba, njih 266 bilo je pozitivno, a preminulo je 11 ljudi. Na respiratorima je 120 osoba. >>> Cijeli članak <<<

  • +21
Sukob policije i prosvjednika na ulicama Beograda Izvor: EPA / Autor: KOCA SULEJMANOVIC

14.46 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih četiri u Dubrovniku te po jedan u Metkoviću, Janjini i Župi dubrovačkoj. U Dubrovniku su zaražene dvije žene srednjih godina, jedan muškarac srednjih godina te jedan mladić. U Metkoviću je zaražen mladić, u Janjini muškarac srednjih godina, a u Župi dubrovačkoj žena srednjih godina, ističu iz županijskog stožera civilne zaštite.

U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto šest zaraženih. Ukupno je 28 aktivnih slučajeva zaraze, u samoizolaciji se nalazi 117 osoba.

14.24 Španjolska aviokompanija Vueling uvest će idući mjesec let između Barcelone i Zagreba u sklopu vraćanja letova zaustavljenih u ožujku zbog koronavirusa, izvijestio je taj prijevoznik, a idući tjedan poletjet će i Vuelingovi zrakoplovi prema Dubrovniku i Splitu. >>> Cijeli članak <<<

  • +28
Turistička sezona Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

14.01 U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 91 novi slučaj zaraze koronavirusom, ukupno do danas 3.416, objavio je u 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite. Do sada je testirano 89.764 osoba, od čega 1529 u protekla 24 sata. Trenutno je 978 aktivnih slučajeva. Stotinu pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta.

U samoizolaciji je trenutno 4.410 osoba. Jedna je osoba preminula, ukupno do danas 115. Broj oporavljenih je u protekla 24 sata porastao za 46, čime je trenutno ukupan broj oporavljenih 2.323.

13.54 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus (Hum na Sutli). Trenutno je na području županije sedam aktivnih slučajeva, u samoizolaciji se nalazi 114 osoba.

13.44 U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe u posljednja 24 sata, obje s područja Grada Siska.

13.36 U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno novih 215 slučajeva zaraze koronavirusom, a pet je osoba u protekla 24 sata preminulo zbog zdravstvenih komplikacija prouzročenih zarazom. >>> Cijeli članak <<<

  • +30
Koronavirus u BiH Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

13.25 Najviše uvezenih slučajeva u Hrvatsku dolazi iz Srbije, 30 oboljelih i 44 kontakta, iz BiH je 12 oboljelih i 10 kontakata, a Slovenije 10 oboljelih i 5 kontakata, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade. Od prošlog tjedna organizirano je 12 Covid ambulanti pri domovima zdravlja u pojedinim gradovima i županijama. >>> Cijeli članak <<<

13.06 Tokio je u četvrtak prijavio 224 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast od početka izbijanja zaraze. Do porast slučajeva dolazi istodobno s rastućim strahovima od novog vala koronavirusa, u trenutku kada je Japan postupno počeo otvarati gospodarstvo nakon okončanja izvanrednog stanja krajem svibnja.

12.42 U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

57 aktivnih slučajeva >>>>

Objavljuje BrodPortalČetvrtak, 9. srpnja 2020.

12.36 U posljednja 24 sata u Zagrebu su registrirane 23 novooboljele osobe, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite. Među pozitivnima je i devet zaposlenika Policijske uprave zagrebačke.

'Nemamo jedno žarište, već je više okupljanja gdje imamo onda zaražene', objasnila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, apelirajući na građane da nose maske u zatvorenim prostorima.

Istaknula je da je 14 novooboljelih kontakt s ranije oboljelim osobama, za osam novooboljelih osoba nije u potpunosti razjašnjen izvor zaraze, a jedan slučaj povezan je sa izloženošću u noćnom klubu.

'Trenutno je u gradu Zagrebu 343 aktivna slučaja zaraze koronavirusom i 1218 samoizolacija', izjavila je Šikić za Hinu.

  • +15
U Zagrebu zabilježeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

12.31 U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji evidentirana su tri novooboljele osobe od Covid-19.

12.28 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije sedam je osoba pozitivno na COVID-19, od kojih je četvero bilo u samoizolaciji kao kontakt oboljele osobe. Riječ je o tri osobe iz Šibenika, dvije iz Knina, jednoj iz Vodica i jednoj iz Kijeva.

Dvije osobe su u bolnici

Objavljuje ŠibenikINČetvrtak, 9. srpnja 2020.

12.22 Danas u Primorsko-goranskoj županiji nema novih slučajeva zaraze, a dvoje je izliječenih. Trenutno su na tom području 26 aktivnih slučajeva zaraze i 83 osobe koje su ozdravile, javlja Kanal Ri.

12.05 Slovačka je u četvrtak prijavila najveći dnevni porast novih slučajeva zaraze koronavirusom od 22. travnja, dok je pandemija u zemlji ponovno počela širiti. Ova srednjoeuropska zemlja imala je najmanju smrtnost od covida-19 te je izbjegla veliki porast slučajeva zaraze kakav su imali njeni zapadni susjedi otkad je započela epidemija u ožujku. >>> Cijeli članak <<<

11.41 U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirana 1271 osoba, a potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze, objavila je u četvrtak slovenska vlada, a u zemlji su od danas uvedene određene restrikcije za veća okupljanja ljudi. To je znatno smanjenje novih infekcija u odnosu na prethodni dan, kad je sa 1607 testova otkriveno 24-ero inficiranih. >>> Cijeli članak <<<

11.37 Rusija je odobrila novi antivirusni lijek, Koronavir, za liječenje oboljelih od covida-19, priopćila je ruska farmaceutska tvrtka R-Pharm u srijedu dok je broj zaraženih u toj zemlji prešao 700.000. Kliničko ispitivanje, u koje su bili uključeni blagi ili srednje teški slučajevi, pokazalo je da je lijek vrlo učinkovit u inhibiranju replikacije novog koronavirusa.

11.18 Od ukupno 255 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je sedam novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju. Tri osobe su iz Splita, jedna iz Solina, jedna iz Vrgorca, jedna iz Baške Vode i jedna iz Klisa. Tri novooboljele osobe su kontakti prethodno oboljelih. 314 osoba nalazi se u samoizolaciji. Jedna covid pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

  • +3
Split: život s koronom Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

11.01 Karlovačka županija broji najmanje petero novozaraženih.

'U Karlovcu je jučer testirano 40 osoba, a jedan nalaz je stigao pozitivan. Riječ je o ženskoj osobi, koja je bila kontakt ranije oboljele osobe', rečeno KAportalu u županijskom Stožeru civilne zaštite. Novo potencijalno žarište je grad Ogulin. Među zaraženima je i zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja, a rezultati novih testova pokazuju da ima još četiri novobooljele osobe.

"Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, pristigla su 4 pozitivna nalaza. U tijeku je poduzimanje epidemioloških mjera te utvrđivanja kontakata oboljelih osoba", kažu u Stožeru. Što se tiče jučer oboljele osobe iz Ogulina, epidemiolozi su utvrdili 27 kontakata oboljele osobe te se iste nalaze pod mjerama samoizolacije.

❗️Epidemija uzima maha, ni danas nema dobrih vijesti iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije! #koronavirus

Objavljuje KAportalČetvrtak, 9. srpnja 2020.

10.57 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da će Nacionalni stižer civilne zaštite dati nove preporuke za organizaciju vjenčanja, okupljanja u ugostiteljskim objektima, catering, hotelima i slično. 'Malo ćemo postrožiti, tj. morat će se precizno voditi poimenice prisutni gosti, njihov OIB, njihov broj mobitela. Tražit ćemo od organizatora da spriječi grljenje i ljubljenje što je na vjenčanjima jako teško, to mi je sasvim jasno', rekao je Capak.

  • +18
Krunoslav Capak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

10.50 U Vukovarsko-srijemskoj županiji su tri novozaražene osobe, s tim da je jedna osoba iz Županje, jedna iz Cerne, a jedna iz Borova. Ukupan broj oboljelih na području županije je 87, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su dvije osobe hospitalizirane, a u samoizolaciji je 279 osoba.

Od ukupnog broja, pozitivna su dva zdravstvena radnika (medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji, iz sustava zdravstva, je 38 radnika (četiri liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i šest nezdravstvenih radnika).

10.41 U Zadarskoj županiji danas su tri novooboljele osobe, vezane uz nedavno održano vjenčanje, a riječ je o mlađim osobama. Za sada se tako sedam osoba vezuje uz isto vjenčanje i u tijeku je testiranje osoba kod kojih su se razvili simptomi. Na JIL COVIDU u Općoj bolnici u Zadru jedna je osoba na respiratoru i jedna je smještena na COVID 1 odjelu.

Na svadbi je bilo oko 300 uzvanika

Objavljuje NoviRadio ZadarČetvrtak, 9. srpnja 2020.

10.26 U Osječko-baranjskoj županiji pet je novih pozitivnih na koronavirus. Jedna novooboljela osoba je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno oboljelo 180 osoba. Ukupan broj aktivno pozitivnih na području županije sada je 259 osoba. U KBC-u Osijek je hospitalizirano 24 pacijenta, jedan više nego dan ranije, a jedan pacijent je na respiratoru.

10.15 U posljednja 24 sata u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba, od čega je osam aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

10.06 Željka Karin, ravnateljica HZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, najavila je da će još nekoliko osoba biti pozitivno sa svadbe u Splitu. Pojačane su mjere za domove za starije i nemoćne osobe. Djelatnici se testiraju nakon izostanka s posla dužeg od tri dana, zaustavljene su posjete i odlasci iz domova. >>> Cijeli članak <<<

  • +8
Željka Karin, koronavirus u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

10.01 U Istarskoj županiji u posljednja 24 sata devet je novozaraženih. Kod sedam osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to pet s područja Srbije, jedna iz Albanije, jedna iz Zagreba. Jedna osoba je kontakt s već pozitivnom osobom, u jednom slučaju je još u tijeku epidemiološka obrada. Jedna od novooboljelih osoba je zdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula, koji se zarazio izvan bolničkog sustava.

9.50 COVID-19 može uzrokovati opasne neurološke probleme, uključujući delirij, upalu mozga, oštećenje živaca ili moždani udar, pokazala je nova britanska studija, objavljena u časopisu Brain. Primijećen je i zabrinjavajući porast broja bolesnika s rijetkim i ponekad smrtnim neurološkim stanjem zvanim ADEM. >>> Cijeli članak <<<

9.34 U Požeško-slavonskoj županiji dva su nova slučaja zaraze. Trenutačno je u županiji 70 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji nalazi se 66 osoba, a četiri su osobe hospitalizirane. U samoizolaciji je 541 osoba. Ukupno je testirano 2449 ljudi, na posljednjem testiranju bilo je 112 uzoraka te su dva uzorka pozitivna na koronavirus.

  • +15
Đakovo u doba koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

9.25 Krunoslav Capak najavio je nove mjere protiv širenja zaraze na vjenčanjima, no preporuke HZJZ-a za svadbe već postoje i očito se ne poštuju. Zašto Capak očekuje da će se nove mjere poštovati kad ni one neće biti u rangu zabrana? >>> Cijeli članak <<<

9.17 Kako bi zaštitili svoje klijente od širenja bolesti, iz dubrovačke vježbaonice Dynamic su putem Facebooka i na vratima teretane objavili kako sumnjaju na zarazu kod svojih nekoliko članova te da će biti zatvoreni najmanje 15 dana. Navodno je i ova zaraza potekla od svadbe koja je bila krajem lipnja u Zagrebu gdje je bilo nekoliko Dubrovčana, piše Dubrovački dnevnik.

  • +38
Rod Stewart u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

9.10 Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, Marija Bubaš komentirala je porast broja zaraženih koronavirusom kao i mogućnost uvođenja strožih mjera.

"Brojke nisu sjajne, danas je 76 novozaraženih. To je porast, nije neočekivan, puls terena govori da možemo očekivati takav jedan blagi porast", rekla je Bubaš za N1, dodavši da su okupljanja raznih vrsta i povoda, smanjenje fizičkog razmaka i nepridržavanje propisanih mjera uvelike pridonijeli povećanju broja zaraženih. >>> Cijeli članak <<<

9.05 Nacionalni stožer kreće prema uvođenju obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima - ovo su mjere o kojima se u srijedu, neslužbeno doznaje Jutarnji list, razgovaralo na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite. Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne “preko koljena”, kažu sugovornici Jutarnjeg lista.

8.48 Drugi najnaseljeniji australski grad Melbourne počeo je u četvrtak s karantenom koja će trajati šest tjedana, nakon snažnog porasta novih slučajeva koronavirusa, dok ostale australske savezne države jačaju unutarnje granice kako bi spriječile da drugi val ne pohara zemlju. >>> Cijeli članak <<<

8.30 Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata na području te županije testirano je 20 osoba i njihovi su nalazi negativni.

7.33 Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je u sinoćnjoj emisiji Otvoreno komentirao i situaciju sa svadbama i brojnim pozivima i mejlovima koje je dobivao od mladenki, a vezano uz moguće promjene oko organizacije vjenčanja.

'Mi želimo svaku sreću mladencima, pažljivo smo prodiskutirali tu situaciju s vjenčanjima i u ovom trenutku nećemo donositi restrikcije, nećemo smanjivati brojeve, nećemo ništa zabranjivati. Napravit ćemo preporuke koje će biti objavljene u četvrtak, a u kojima ćemo dodatno pojasniti kako da se izbjegne širenje koronavirusa, vezano uz ples, čestitanje, ljubljenje itd', zaključio je.

Kako organizirati svadbenu svečanost u vrijeme epidemije novog koronavirusa? Podsjetimo se preporuka HZJZ - Hrvatski...

Objavljuje Koronavirus.hrUtorak, 7. srpnja 2020.

7.05 Ipak neće biti zabrane većih okupljanja poput svadbi, iako su veliki rizik. Upravo obiteljska okupljanja otvorila su nova žarišta u Kutini gdje se slavila diploma i u Zadru na svadbi.

6.22 Sjedinjene Države izvijestile su u srijedu o više od 58.000 novih slučajeva Covida-19, što je globalni rekord, odnosno najveće povećanje ikad zabilježeno u nekoj zemlji u jednom danu, prenosi agencija Reuters. >>> Cijeli članak <<<

  • +15
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: ERIK S. LESSER