nova studija

Britanci otkrivaju: Koronavirus može uzrokovati opasne neurološke probleme, od delirija i upale mozga do moždanog udara

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 09.07.2020 10:11
  • Objavljeno 09.07.2020 u 09:32
Sve je više dokaza koji povezuju COVID-19 s učincima na ljudski mozak

Sve je više dokaza koji povezuju COVID-19 s učincima na ljudski mozak

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Tridsanu Thophet

Studija britanskih liječnika povezala je COVID-19 sa smrtonosnim upalama mozga kod nekih bolesnika, a primijećen je i zabrinjavajući porast bolesnika s rijetkim i ponekad smrtnim neurološkim stanjem zvanim ADEM

COVID-19 može uzrokovati opasne neurološke probleme, uključujući delirij, upalu mozga, oštećenje živaca ili moždani udar, pokazala je nova britanska studija, objavljena u časopisu Brain.

Nadalje, autori studije izvijestili su o zabrinjavajućem porastu broja pacijenata u svojoj bolnici s rijetkim, a ponekad i fatalnim neurološkim stanjem zvanim akutni diseminirani encefalomijelitis (ADEM). Kod svih pacijenata s ADEM-om potvrđen je ili se sumnjalo na COVID-19, što sugerira da pandemija može dovesti do povećanja ovog stanja, rekli su autori.

Gomilanje dokaza

I ovi nalazi pridružuju se sve većem broju dokaza koji povezuju COVID-19 s učincima na mozak i upućuju na to da liječnici trebaju biti 'budni i paziti na ove komplikacije' kod pacijenata s Covidom-19, rekao je viši autor, dr. Michael Zandi, neurolog u Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurokirurgiju u Londonu.

Autori studije analizirali su podatke 43 pacijenta u dobi od 16 do 85 godina s neurološkim komplikacijama

Autori studije analizirali su podatke 43 pacijenta u dobi od 16 do 85 godina s neurološkim komplikacijama

Izvor: Profimedia / Autor: Simon Belcher / imageBROKER

Ostaje nejasno koliko često se moždane komplikacije javljaju kod bolesnika s Covidom-19, ali studija je uključivala samo hospitalizirane pacijente s kojima su radili bolnički neurolozi, što znači da je vjerojatno uključivala neke od najtežih slučajeva, piše Live Science.

  • +25
  • +22

Koronavirus u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Sumnjivi slučajevi

Autori studije analizirali su podatke 43 pacijenta u dobi od 16 do 85 godina s neurološkim komplikacijama, liječena u Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurokirurgiju u sklopu londonskog University Collegea. Njih 29 bilo je pozitivno na COVID-19, a ostali su bili sumnjivi slučajevi na temelju simptoma i rezultata drugih testova, poput rendgena pluća i CT-a.

Zabilježeno je deset slučajeva takozvane prolazne encefalopatije, ili privremene disfunkcije mozga, sa simptomima delirija poput zbunjenosti i dezorijentiranosti. Jedan je pacijent imao simptome psihoze, uključujući vizualne i slušne halucinacije. Većina tih pacijenata na kraju se potpuno oporavila bez specifičnih tretmana.

Osam pacijenata imalo je moždani udar, obično zbog ugrušaka u krvi. Prije toga istraživači su otkrili da COVID-19 može povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Nijedan pacijent nije se potpuno oporavio, a jedan je umro nakon moždanog udara.

Osam pacijenata razvilo je oštećenje živaca, često zbog Guillain-Barréovog sindroma, rijetkog autoimunog odgovora koji se obično javlja nakon respiratornih ili gastrointestinalnih infekcija.

Reakcija imunološkog sustava

Dvanaest pacijenata razvilo je upalu mozga, a većini je dijagnosticiran i ADEM. Jedan je pacijent iz ove skupine umro. Obično se ADEM javlja kod djece, ali su svi bolesnici s ADEM-om u ovoj studiji bili odrasli. Prije pandemije istraživački tim obično se suočavao s jednim slučajem ADEM-a mjesečno kod odraslih pacijenata bolnice, da bi se u pandemiji taj broj povećavao na jedan slučaj tjedno.

Skeniranja sugeriraju da su upale mozga nastale reakcijom imunološkog sustava oboljelih od Covida-19

Skeniranja sugeriraju da su upale mozga nastale reakcijom imunološkog sustava oboljelih od Covida-19

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto

Istraživači nisu pronašli SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, u uzorcima cerebrospinalne tekućine (tekućine oko mozga i leđne moždine), što sugerira da virus nije direktno napao mozak ovih bolesnika. Obavljena skeniranja mozga, i jedna biopsija, sugerirali su da je upala mozga nastala reakcijom imunološkog sustava.

'Naša studija pomaže boljem razumijevanju različitih načina na koje COVID-19 može utjecati na mozak, što bi trebalo pomoći u liječenju i oporavku pacijenata', izjavila je prva autorica studije, dr. Rachel Brown s Instituta za neurologiju londonskog University Collegea.

Potrebno je više studija da bismo razumjeli što uzrokuje ove moždane efekte i hoće li oni dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema, zaključili su autori.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!