u zadarskoj županiji

Milanović se oglasio o pohvalama Lavrova te komentirao hrvatsko-srpski susret: Vučić po prvi puta osudi Rusiju i - hop - eto ti Plenkovića

19.01.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovno se u četvrtak osvrnuo na kadroviranje u Oružanim snagama RH istaknuvši kako je neimenovanje novog čelnika VSOA-e samo dio problema jer niz položaja nije popunjen, dok premijer dopušta ministru obrane da to ignorira.

Milanović je nakon obilježavanja 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica rekao da još nije dobio prijedlog o imenovanju novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).

Pritom je ponovio kako je premijeru Andreju Plenkoviću rekao da će o tome razgovarati samo isključivo u paketu rješenja u "pustinji kadrovske radioaktivne prašine", koje ostavlja iza sebe.

"To nije jedini problem koji imamo. Niz položaja nije popunjen jer nema prijedloga, jer Plenković dopušta ministru da naprosto ignorira stvari, da nekog potjera u mirovinu, nekom produži za dvije godine. Jesmo li mi na rubu funkcioniranja sustava? Pa nemamo predstavnika u NATO-u već više od pola godine", rekao je.

Jutarnji list je objavio vijest da je pod istragom 13 agenata VSOA-e, a izvidima je zbog sumnje u zataškavanje obuhvaćen i bivši ravnatelj Ivica Kinder.

Milanović kaže kako se s kolegom kladio da će "sljedeća meta u ovoj prljavštini biti general Kinder i da će mu netko radi svojih interesa krenuti pakirati", što sad i rade.

"Čovjek se trebao maknuti odmah kad je dao ostavku. Zadržali su ga i manipuliraju s njim i sad će ga potrošiti kao zadnji komad papira. To rade nehumano, huljski, nedržavnički", dodao je.

Neće biti telefonske sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Upitao je "odakle je taj medij dobio te informacije" i ustvrdio "zna se tko zove u ovoj zemlji DORH".

Ocijenio je kako se Kindera istražuje da bi se "prebili nekakvi njihovi interni sukobi" te kako iza toga stoji "jedna frakcija u HDZ-u".

Upitan trebaju li osobe koje su pod izvidima biti suspendirane, Milanović je odgovorio protupitanjem: "Odakle mi znamo da su po izvidima".

"Vama nitko ništa nije javio, vi ne možete nikoga nazvati, ja također ne zovem DORH, ali netko ima povlaštene informacije. Kinderu je signalizirano da ostane, a sad ga se povlači po podu. Užas, to je tipična njihova igra", kazao je.

Također je rekao kako ne mogu usvojiti smjernice za VSOA-u jer da bi ih usvojili, moraju sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost koje zajednički sazivaju predsjednik i premijer.

"Plenković to eskivira već sto godina, imali smo niz važnih tema, a sad bi htio telefonsku sjednicu. Neće biti telefonske sjednice, tako neka se vodi Vlada", poručio je Milanović.

Saborskim zastupnicima zjenice su velike ko gruzijske lubenice

Komentirao je javnu pohvalu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova za svoje istupe.

“To samo budala može misliti. Žao mi je gledati saborske zastupnice kojima su zjenice velike ko gruzijske lubenice. To je činjenica. O čemu razgovaraju danas čelnici europskih zemalja koji se sastaju u Davosu?. Ne znanima me i ne znam što Lavrov s tim mislim postići. Ja sam se jednom samo s njim susreo za razliku od Grlenca koji je išao u Rusiju i prenio poziv Putinu da dođe u Hrvatsku" rekao je Milanović.

Naveo je da mu je žao mi gledati saborske zastupnike koji su u strahu.

'Danas se u Ramsteinu sastaju članovi NATO-a i razgovaraju o vojnoj pomoći Ukrajini. Od početka se ovo sve skupa radi na katastrofalan i štetan način. Rusija je globalna super-sila. Zapad je uspio pomiriti Ruse i Kineze što je zaista talent, sljedeći sukob je s Kinezima? Što Lavrov želi postići, ja ne znam, ja sam ga jednom upoznao i bio sam hladan prema njemu', kazao je.

  • +9
Milanović u Pakoštanima Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Dodao je da je napravljen je niz katastrofalnih grešaka i ovo je toliko opasno.

'Ovakve zemlje nisu nikada dobre u ratnim sukobima. Na nama nije da moraliziramo i da se priprema na najgore nego da izbjegnemo najgore. Jesmo li pomogli Ukrajini? Jesmo li im poslali oružje? Ali obuke ukrajinskih vojnika neće biti', naveo je. Osvrnuo se i na ministra MORH-a Marija Banožića i kadroviranje u oružanim snagama.

Komentirao je i susret premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kazavši da je to to dobra stvar.

'Plenković sad vidi da ne može pobjeći od tog razgovora. Mora sjesti na kraju s "malim Slobom" Dačićem, danas s Vučićem, nije to slučajno. Plenković je nanjušio da je Vučić dao intervju u kojem radi ono što sam ja rekao prije godinu dana, dajte se odlučite gdje ćete. Iako HDZ-ovi bijedno i jadno vrijeđaju Srbe u hrvatskom Saboru. Vućić se u intervjuju jučer po prvi puta odmaknuo od Rusa i da nikada neće priznati aneksiju Krima. I hop evo ti Plenkovića. Logično, i to zbog Kosova. Rusi su upravo Kosovo iskoristili kao pretekst kao upad u Donbas. Da to Vučić jučer nije rekao, na što su Rusi loše reagirali, to bi Rusi sutra rekli i priznali Kosovo. To je shema koja se slaže. I Vučić, mustra svoje vrste, je to shvatio', dodao je Milanović.

Naveo je da Plenković sad vidi da ne može pobjeći od tog razgovora.

'Mora sjesti na kraju s "malim Slobom" Dačićem, danas s Vučićem, nije to slučajno. Plenković je nanjušio da je Vučić dao intervju u kojem radi ono što sam ja rekao prije godinu dana, dajte se odlučite gdje ćete. Iako HDZ-ovi bijedno i jadno vrijeđaju Srbe u hrvatskom Saboru. Vućić se u intervjuju jučer po prvi puta odmaknuo od Rusa i da nikada neće priznati aneksiju Krima. I hop evo ti Plenkovića. Logično, i to zbog Kosova. Rusi su upravo Kosovo iskoristili kao pretekst kao upad u Donbas. Da to Vučić jučer nije rekao, na što su Rusi loše reagirali, to bi Rusi sutra rekli i priznali Kosovo. To je shema koja se slaže. I Vučić, mustra svoje vrste, je to shvatio', dodao je Milanović.

Dodao je da da sutra putuje u Mađarsku i da je on jedan od rijetkih ljudi koji se usude otići tamo.