AKTUALNO PRIJEPODNE

Matić Plenkoviću: Nećete smijeniti Medveda, a ja poručujem - prodajem stan, hitno i povoljno

17.01.2018 u 11:33

Bionic
Reading

Nakon mjesec dana stanke zastupnici su se vratili u klupe. Njih čak 39 postavilo je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima na aktualnom prijepodnevu s kojim je započela još jedna saborska sezona

15:00 Nakon stanke premijer je krenuo podnositi izvješće o sastancima Europskog vijeća. No odmah je Ivan Pernar zatražio repliku. 'Odmah replika na dobar dan? To je dobro', kroz smijeh je rekao premijer.

U replici je Pernar rekao da Hrvatska nije sposobna štititi svoje granice od upada Slovenije, ali i upozorio na stanje u Uljaniku. O tome sa svojim europskim kolegama niste razgovarali. Neisplata plaće tisućama radnika je ugroza nacionalne sigurnosti. Vlada ne čini ništa', rekao je Pernar.

'Niste imali prigodu postaviti pitanje pa koristite sada moju nazočnost', odgovorio mu je Plenković.

14:00 Završilo je aktualno prijepodne, a sjednica se nastavlja u 15 sati izvještajem premijera o sastancima Europskog vijeća.

13:34  'Nakon što je prije dvije godine Karamarko pokušao uvesti HDZ-rijat, došli ste vi kao osvježenje. Obećali ste mnogo no niste ispunili obećanja. Pokušaj i utjecaj predstavnika branitelja na javni život...što mislite o tome da se u cijeloj Europi održava Noć kazališta, a u Hrvatskoj se ne smije jer se te noći obilježava Vukovar. Što kažete na uređivanje politike na HRT-u od strane ministra? Jeste ga pitali je li poslao pismo?', upitao je SDP-ov Predrag Matić.

'Ovo je već danas treće pitanje o cenzuri. To je valjda neki ogulinski sindrom. Nemam dojam da SDP-ovih dužnosnika nema na televiziji', odgovorio mu je Plenković.

'Niste mi odgovorili. Film o kojem govorimo, a radi se o jednom uobičajenom, relativno lošem hrvatskom filmu, zbog pritiska je prikazan u pornoterminu. Gledao sam ga, s mukom sam ga odgledao do kraja, film je klasično bez veze', rekao je Matić.

Dodao je da Plenković Medveda neće smijeniti jer, kao prvo, na to ne smije ni pomisliti, a drugo - 'boljega iz šatorske ekipe sigurno nema'.

'Mogu vam samo jedno reći: Prodajem stan, hitno i povoljno', rekao je Matić.

13:07 SDP-ova Sabina Glasovac pred zastupnicima je pročitala ispovijesti zlostavljanih žena. 'Grozno zvuči, je li tako premijeru? A još gore je kad znamo da svakih 15 minuta jedna žena prolazi kroz ovakvu priču. Žene žive u mraku i strahu i osjećaju se bespomoćno i trebaju neku nadu i svijetlo. I taman kad neka žena smogne snage da progovori, onda televizija uhvati prpošnu minisricu koja kaže 'tako vam je to u braku.' Je li vam neugodno zbog izjave vaše ministrice i smatrate li da je nasilje društveni problem svih nas', upitala je Plenkovića.

'I ja osobno i vlada osuđujemo svako nasilje u obitelji. Što se tiče pitanja o izjavi ministrice Murganić, rekao sam da ona nije bila najsretnija niti najspretnija. Ako netko ima empatije i razumijevanja u resoru kojim se bavi je ministrica Murganić. Ona bi bila zadnja koja bi insinuirala toleriranje nasilja u obitelji', poručio je Plenković, i podsjetio da je župana Tomaševića HDZ isključio iz stranke.

Spomenuo se i Istanbulske konvencije. 'Konvencija se radila krajem prošlog desetljeća i za vrijeme prošle HDZ-ove Vlade. Konvencija je 2011. dovršena i otvorena za potpis članica. SDP-ova Vlada je tu konvenciju potpisala i imala je dvije godine za ratifikaciju no to nije napravila. Rekao sam prošle godine da ćemo je ratificirati, a ministrica Mruganić je napravila sve da se organizira javno savjetovanje, a kroz to smo vidjeli da je nasilje nad ženama stavljeno u drugi plan, a u prvi rodnu ideologiju. I moramo tu raspravu razriješiti', rekao je Plenković.

'Izjavom ministrice Murganić opaljen je šamar svim ženama u Hrvatskoj. Ministri su odraz vas i najbolje bi bilo da ste tražili ili da se ona sama ispričala ili da je dala ostavku. I nemojte me pitati zašto. Jer eto, tako vam je to u uređenim zemljama', kazala je Glasovac.

12:53 Plenković je odgovarao i na pitanje Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida. 'Poznato je da incidenti u Savudrijskoj vali postoje godinama i da je arbitražni postupak kontaminiran. Nalazimo se su situaciji da se držimo stava Sabora da presudu ne priznajemo, no Juncker je jasno stao na stranu Slovenije. Hoćete li popustiti pod pritiskom Bruxellesa i Slovenije i dozvoliti im da uzmu ono što nikada nije bilo njihovo', rekao je Sinčić.

Pretpostavljam da pratite i aktivnosti vlade koja se ponaša staloženo, odgovorio je Plenković. 'Ozračje nije uvijek bilo ovako smireno. Bitno je da to razumijete, pogotovo vi koji prizivate mornaricu u Savudrijsku valu. Što se tiče stava EK, i to ne govorim kao odvjetnik Komisije, ali stvari stoje tako da su pregovori o članstvu Hrvatske u Uniji bili blokirani i blokirala ih je Slovenija zbog graničnog pitanja.  Da se odblokiraju išli smo u arbitražni sporazum kojem smo mi pristupili u dobroj vjeri. Prekršiti pravila arbitraže kao što je to napravila Slovenija nije prihvatljivo. To je naša pozicija i prema Komisiji. Njihova pozicija nije da su stali na stranu Slovenije, nego da dvije države pronađu rješenje i da ovakva vrsta spora blokira neka daljnja proširenja', rekao je Plenković.

Nisam dobio jasnu garanciju da će Hrvatska ostati pri svom stavu.'Sjetimo se presude u Haagu gdje ste prvo odbacili presudu, a onda se pomirili s njom', rekao je Sinčić.

12:30 SDP-ov Domagoj Hajduković također je imao pitanje za premijera. Zanimalo ga je jesu li vanjski prioriteti premijera i predsjednice usklađeni. 'Čujemo se i koordiniramo', odgovorio je Plenković.

'Usklađeni ste jedino u promašenosti', poručio je Hajduković, kazavši kako je posjet predsjednice Turskoj bio promašen. 'Arbitraža se neće riješiti u Ankari, zašto niste otišli u Bruxelles objasniti zašto smo izašli iz arbitraže', rekao je Hajduković.

SDP-ov Mario Habek podsjetio je Plenkovića na obećanje da će smanjiti PDV- 'Hoćete li ga smanjiti?, upitao je premijera. 'Da', kratko je odgovorio Plenković.

12:19 SDP-ov Bojan Glavašević također je postavio pitnje premijeru. 'U odgovoru Bernardiću ste iznijeli neke stvari za koje vas moram ispraviti. Govorite kako su slobode medija sjajne i kako je situacija odlična, no tome nije tako. To biste vi željeli, no stvarnost ne odgovara tome. Jučer je završena dvodnevna misija novinarskih udruga koje su rekla kako sloboda medija propada. Velikim problemom su istakli situaciju na HRt-u. Ministar Medved je prekršio Zakon o HRT-u. Jeste li barem razgovarali s njim o tome, da li vam je prihvatljivo da članovi vlade uređuju program na HRT-u?', upitao je Glavašević.

'Ministar Medved nije uputio dopis ili napravio ništa čime bi sugerirao kakva uređivačka politika mora biti na HRT-u. Živimo u demokraciji. Vlada, gospodine Bernardiću, a to bi trebali i znati, ne može utjecati i ne utječe na Facebook', odgovorio je Plenković.

11:58 Plenkoviću je pitanje postavio i čelnik Mosta Božo Petrov. 'Vlada je prije mjesec dana uputila poziv renomiranim financijskim kućama da sudjeluju u procesu otkupa dionica Ine. Je li Vlada primila ponude, koliko ih je zaprimila i zanimaju me rokovi - u kojem će roku angažirati savjetnike i u kojem roku će savjetnici dati preporuke? Koliko će nas koštati ti savjetnici? Smatram da javnost i svi mi pratimo s iščekivanjem kada će biti odluka Vlade i kojim će modelom otkupiti udio u Ini?', upitao je Petrov.

'Dobili smo sedam ponuda, u samom najtečaju nije definiran rok u kojem će se izabrati najbolji ponuđač. Ministarstva analiziraju ponude i kada to završe izabrat će najbolju ponudu', rekao je Plenković.

Najvažnije je da u stjecanju tog paketa dionica ne dođe do povećanja javnog duga, dodao je.

'Iz odgovora sam zapamtio samo dvije stvari - da ima sedam ponuda i da se radi o mjesecima. A pitao sam konkretna pitanja i očekivao konkretne odgovore. Ova vlada bi uskoro mogla biti prozvana Vladom praznih obećanja', kazao je Petrov. 'Dok mladi odlaze iz Hvatske, Vlada zapošljava ljude za promociju. Afera Agrokor je još uvijek Agrokor. Apeliram da situacija s Inom ne postane slučaj', dodao je.

11:41 GLAS-ov Goran Beus Richembergh upitao je ministra zdravstva Milana Kujundića vezano za liječenje djece oboljele od spinalne mišićne atrofije i neuroblastoma. 'Ideja je da građani milodarima skupljaju sredstva. Do sad je uplaćeno malo manje od 27 tisuća kuna, Vlada nije uplatila ništa. Jeste li svjesni da ovim prijedlogom uvodite nedopustivi princip milosrdnog zdravstva, elitistički model', pitao je Beus Richembergh.

Ministar Kujundžić kazao je kako smo svi upoznati da je svuda u svijetu izazov osigurati lijekove svima.

'Ma kako nam bilo teško, mi se uspijevamo nositi glede solidarnosti i kvalitete hrvatske medicine. Vlada pokazuje izrazitu senzitivnost i brzo djelovanje. Ovaj fond je samo jedan način osiguravanja lijekova kojeg nismo mi izmislili', kazao je.

11:24 Treće pitanje za premijera imao je SDP-ov Peđa Grbin. 'Moje se pitanje odnosi na stanje u Uljaniku. Vlada je donijela odluku o jamstvima, ali to ovisi o suglasnosti Europske komisije. Radnici su najavili štrajk u Uljaniku i situacija je ozbiljna. Pitam vas u kojem je statusu zahtjev koji je vlada uputila prema EK i u kojem roku možemo očekivati odgovor? Koje su daljnje radnje koje Vlada misli poduzeti i što ako ne dobijemo suglasnost komisije?', upitao je Grbin.

'Pitanje se tiče vaše izborne jedinice i legitimno je. Nema veze sa satirom nego s realnim problemima', kazao je Plenković.

Vlada je dala jamstvo za kreditiranje Uljanika u iznosu od 96 milijuna eura, poručio je Plenković. 'Ministarstvo gospodarstva je u stalnoj komunikaciji s EK i učinit ćemo sve da se jamstva realiziraju', dodao je.

11:18 Ministru državne imovine Goranu Mariću postavio je HSS-ov Krešo Beljak. 'Postavljam pitanje ministru po meni nepotrebnog ministarstva. Otvorit ću jednu potencijalno veliku aferu, radi se o kompleksu Šmidhen u Samoboru', kazao je Beljak.

11:10 Četrnaesto pitanje i tek drugo upućeno premijeru Andreju Plenkoviću imao je SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić.

'Nisam vam poslao unaprijed svoje pitanje, ali nisam dobio mail. Već 10 građana je otišlo iz Hrvatske, a 11. je u autobusu. Vaš mandat je obilježen marko, mikro i mezo uhljebima', kazao je Hajdaš Dončić. Makro je, dodao je Agrokor, mezo Plitvička jezera i mikro su najnovija zapošljavanja po ministarstvima. 'Tko će o njima odlučivati, središnjica HDZ-a ili lokalne organizacije HDZ-a?', upitao je Plenkovića.

'Što se tiče odlazaka iz Hrvatske, postoje dva aspekta, a to je da smo članica EU i neki koriste pravo na slobodu kretanja. To je pravo, ali nam ne bi bilo drago da to postane trend. Postoje mjere koje poduzimao za demografsku obnovu, a jedna je i porezna reforma', poručio je Plenković.

'Referirate se na zapošljavanja koja su nužna u nekim segmentima države uprave i za koje postoje natječaji u ministarstvima. Siguran sam da su svih 327 članovi jedne stranke i ne bi drugačije mogli dobiti posao', ironično je kazao Plenković.

Osvrnuo se i na 'naručena' pitanja. 'Što se tiče cirkulara, idući put ćemo ga poslati i vama', rekao je Plenković.

Hajdaš Dončić nije bio zadovoljan odgovorom.

10:40 Blaženki Divjak pitanje zbog kurikuluma povijesti postavio je Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku. 'Budući da ste protupravno pozvali na nastavak rada članove Jokić-Budakove skupine za povijest, kada ćete raspisati novi natječaj za nove članove?', upitao je Hasanbegović.

'Nije u redu da one koji su radili na kurikulumu ovako etiketirate. Što se tiče cjelovite kurikularne reforme, sve što se radilo prošlo je javnu raspravu i pređeni su prigovori', kazala je Divjak.

'Niste odgovorili na moje konkretno pitanje. Spominjete recenziju koju je zatražila HAZU. Poslali ste kurikulum na recenziju insituciju koja je već rekla je da neprovediv i nepopravljiv. Kome god pošaljete na recenziju izvan pouzdaničkog kruga Jokić-Budak...govorite o stotinama zananstvenika, no jedan je SDP-ov eksponent Budak, a druga je žena poznata po ideološkom aktivizmu. Poštujući vaš briselsko-informatički meta jezik, kojeg ne razumijem, tražim pisani odgovor', rekao je Hasanbegović.

10:25 Prvo pitanje premijeru Andreju Plenkoviću na 'aktualcu' stiglo je od šefa SDP-a Davora Bernardića.

'Di su pare?', upitao je Bernardić i nakon toga šutio. 'Di su pare?', ponovio je. 'Gdje je Pretjerivač? Gdje je Ministarstvo ljubavi? Ako John Oliver može na satiričan način dati osvrt na Trumpa, zašto to ne mogu 'Di su pare' na Facebooku?', krenuo je Bernardić. 'Vlada ne smije zabraniti satiru, zbog satire rastemo. Što ćete napraviti da spriječite satiranje satire i da vratite 'Di su pare', upitao je Bernardić.

'Ne znam da li je vaše pitanje posljedica team buildinga ili velike analize stanja u društvu, odgovorio je Plenković.  'Veliki sam pobornik humorističnog pristupa politici i drugim aspektima. Imali ste Predraga Lucića koji je preminuo koji su u vrijeme bivšeg režima znali kako na duhovit način pratiti društvene pojave. I ja sam kao srednjoškolac čitao podlistak Slobodne Dalmacije', rekao je Plenković.

Što se tiče 'Ministarstva ljubavi', Plenković je rekao da vlada nema utjecaja na program HRT-a.

'U Hrvatskoj nema cenzure i svatko može govoriti što misli, sukladno našim zakonima. To naravno ne znači da treba dopustiti govor mržnje', rekao je Plenković, dodavši da je govor mržnje ozbiljan društveni problem.

'Da li je 'Di su pare' poticala govor mržnje? Prošlo ljeto jedni mladići su uhićeni jer su govorili protiv vas. Sada idete s prijedlogom zakona, kakti, protiv govora mržnje, ali da bi cenzurirali društvene mreže. Na sve načine pokušavate kontrolirati medije. Hrvatska je u cenzuri i Hrvatska je već odavno zemlja fake vijesti', rekao je Bernardić.

10:12 SDSS-ov Boris Milošević imao je pitanje za potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. 'Zakon o poticanju ulaganja donosi novu mjeru za investitore koji ulažu u gospodarski neaktivnu imovinu. To je jedna dobra mjera. Da li se ta mjera odnosi i na imovinu koja je predmet sukcesije', upitao je Milošević.

'Smisao zakona je jačanje broja mjera koje će Hrvatsku učiniti što atraktivnijim investicijskim prostorom te aktiviranje državne imovine', kazala je Dalić, no Milošević nije posve bio zadovoljan odgovorom kazavši kako investitori ne mogu postati vlasnici imovine koja je predmet sukcesije.

10:06 Informatika bila je tema pitanja Kažimira Varde iz Bandićeve stranke.

'Uvođenje obavezne informatike u škole je imperativ jer živimo u 21. stoljeću. Hrvatska nije ulagala u opremu u školama zadnjih 10 godina. Pokazalo se da dobar dio škola nema uvjete za uvođenje informatike. Nabava računalne opreme u 2017., u rebalansu je osigurano 10,5 milijuna kuna. a ideja je bila da se one škole koje nemaju ni minimalne uvjete izjednače s onima koje imaju minimalne uvjete', poručila je Divjak.

  • +27
Aktualnim prijepodnevom počela 7. sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9:52 Nezavisni Tomislav Žagar koji je dio Mostovog kluba upitao je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zašto napušta informacijski sustav koji govori koliko tko upravlja poljoprivrednim zemljištem.

'Uvozimo pekarske proizvode, trendovi u poljoprivredi nisu dobri. Ključni moment je raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Posao ministra je da učini sve da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem učinkovitim', kazao je Žagar.

Mnogi će se problemi riješiti novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu, odgovorio mu je Tolušić.

9:44 Krenulo je aktualno prijepodne. Prvi je pitanje postavio manjinski zastupnik i potpredsjednik Sabora Furio Radin koji je pitanje postavio ministrici obrazovanja Blaženki Divjak. Kazao je kako je na području Pirana rođen jedan od najpoznatijih kompozitora Giuseppe Tartini, a u Trstu postoji i konzervatorij koji se zove njegovim imenom. Požalio se kako se studentima tog konzervatorija teško priznaje diploma.

'Revidiramo pravila i donijet ćemo jasniji pravilnik, a potreban nam je kvalifikacijski okvir koji će omogućiti jasnija pravila', kazala je ministrica.

9:39 Sjednica je započela himnom i minutom šutnje, a nakon toga su zastupnici krenuli na utvrđivanje i glasanje o dnevnom redu.

Ždrijebom je odlučeno da će prvi pitanje postaviti nezavisni Furio Radin, posljednji SDP-ov Peđa Grbin.

Nakon aktualnog sata izvješće o sastancima Europskog vijeća trebao bi, barem prema najavi predsjednika Sabora, podnijeti premijer.

Sabor na dnevnom redu zasad ima gotovo 100 točaka, a više od 20 dolazi iz redova oporbe. Na dnevnom redu su i SDP-ove dvije interpelacije - jedna o otkupu dionica Ine, a druga vezana uz 'nečinjenje Vlade u vezi učestalog korištenja pozdrava 'za dom spremni'. Neki od oporbenih prijedloga na dnevnom se redu nalaze već nekoliko mjeseci, a više od godinu dana na dnevnom redu se 'kiseli' i izvještaj o radu DORH-a u 2015. godini.