sjednica sabora

Plenković se branio od žestokih prozivki Bernardića i Petrova na temu Agrokora i Ine

08.11.2017 u 09:20

Bionic
Reading

Burno je na aktualnom prijepodnevu u Saboru od jutra, gdje zastupnici 'rešetaju' premijera i članove Vlade. Već na drugom pitanju oštro su se sukobili šef SDP-a Davor Bernardić i premijer Andrej Plenković, a tema je bila Agrokor

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pitao je premijera Andreja Plenkovića tko će biti odgovoran kada se tvrtke iz koncerna Agrokor budu prodale u bescjenje, nakon što je konstatirao da je premijer dugo izbjegavao odgovoriti tko je pisao lex Agrokor dok Vladimir Šeks nije rekao da je upravo Plenković autor zakona.

'Vama očito nisu jasne neke elementarne stvari vezane uz donošenje lex Agrokor. Vi ste postali glasnogovornik Ivice Todorića i koristite riječ poput veleizdaje, to puno govori o vama. Pridonosite stvaranju slike o zemlji koja upućuje na destabilizaciju. Meni je žao da ste izabrali taj put. Sad ste spomenuli i gospodina Šeksa, želite svoju priču nekako nakititi. Pa ste protiv uvođenja eura, pa govorite o nekom mom rezervnom brieselskom položaju. Zašto ne pokrenete inicijativu za opoziv Nevene Mimice (SDP) iz Europske komisije?', poručio mu je Plenković.

  • +20
Aktualnim prijepodnevom započela 6. sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Ovo što ste spomenuli Mimicu, da li to znači da biste vi otišli na njegovo mjesto? A što se tiče lešinarskih fondova oni su kupovali smeće jer su znali da će se poslije dobro naplatiti, to je suština lex Agrokor. Preko noći ste uspjeli sklepati lex Agrokor jer ste znali da radite mutan posao', replicirao mu je Bernardić.

13:15 Zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, nakon što je pobrojao neke od, kako kaže, malverzacija koje se tiču Agrokora, poput neplaćanja koncesijskih naknada za otok Smokvica i HBOR-ovog kredita, pitao je ministra financija Zdravka Marića hoće li itko od odgovornih osoba u državnoj administraciji i Vladi odgovarati za sve malverzacije koje su se događale oko Agrokora.

'Ne radim u pravosudnom sustavu pa tako ne mogu nikoga tužiti ili mu suditi. Politika se ne smije miješati u pravosuđe. Što se tiče kredita HBOR-a, sve što znam ukazuje da je procedura poštovana. Kao što znate potvrdilo se da sam se ja izuzeo od rasprave i odlučivanja prilikom odlučivanju o HBOR-ovom kreditu Agrokoru. A što se rada Porezne uprave tiče ja kao ministar od njih očekujem da se prema svima postupa na jedank način', odgovorio je Marić.

Sinčić je rekao kako nije zadovoljan njegovim odgovorom. 'Možete i kolegu Šukera pitati što je on kao ministar 2007. godine poduzeo vezano uz slučaj Smokvica i neplaćanje koncesije. Što će se dogoditi svim ljudima u administraciji koji su bili zaduženi da se provode zakoni i naplaćuju porezi i koncesije? Ništa? Za sve će biti kriv samo Ivica Todorić?', poručio je Sinčić.

12:10 Zastupnik SDP-a Gordan Maras poručio je premijeru kako mu 77 posto građana ne vjeruje, kako građani vide da 'Andrej Plelenković skriva svoje suradnike Vladimira Šeksa i Antu Ramljaka od svjedočenja pred istražnim povjerenstvom', te da građani vide kako je njegova vlada omogućila strvinarskim fondovima zaradu koja će iznositi 'stotine milijuna'.

'Da li vam je neugodno što se hvalite iako vam gotovo nitko u Hrvatskoj ne vjeruje?', pitao je Maras Plenkovića.

'Ni Ceceron vam neće biti ravan. Vježbate pred ogledalom, vidim da se u intervjuira hvalite da ste smršavili. Ja vam čestitam. Ali malo sam u nevjerici zato što pokušavate kod građana stvoriti dojam drame koje nema. Razlika između SDP-a i HDZ-a je u tome što se vi ponašate politikanski a mi odgovorno. Vi se varate ako mislite da da građani to ne vide. U krizi oko Agrokora mi nismo napravili niti jedan potez koji bi bio protivan javnom interesu. Govorite o lešinarskim fondovima, hoćete li onda reći javno da li i Zagrebačka banka spada u lešinare?', poručio mu je premijer Andrej Plenković.

Maras mu je poručio da mu je drago što prati njegove intervjue. 'Ja sam otišao deset kilograma dolje, a vi deset gore, tako da smo zajedno ostali na istoj kilaži. Vi se izbora bojite više od SDP-a, da nije tako vi biste izbore već bili raspisali. Ali vi samo čekate 2019. godinu da odete za povjerenika u Europskoj komisiji', rekao je Maras.

11:32 Zastupnik SDP-a Željko Jovanović upitao je ministra zdravstva Milana Kujundžića koliko je ukupni dug u zdravstvu i kako bi ocijenio svoj ministarski rad, a Kujundžić mu je, između ostalog, poručio kako SDP-ov zastupnik nije dobar liječnik, te imputirao da je Jovanovićeva liječnička karijera bila vrlo mršava. Kujundžić je rekao kako se dug u zdravstvu gomila odavno, davno prije nego što je on postao ministar

Mostova zastupnika Ines Strenja Linić poručila je Kujundžiću da ga može biti sram jer da on dobro zna kako je Jovanović zbog svog prezimena imao problema u liječničkoj karijeri, te da je za razliku od njega Jovanović bio branitelj u Domovinskom ratu.

'Zgrožena sam vašim napadom na kolegu Jovanovića koji je za razliku od vas bio u Domovinskom ratu i nije mogao dobiti specijalizaciju zbog svojeg prezimena. To odgovorno tvrdim, a bio je najbolji student', poručila je zastupnica Mosta ministru zdravstva.

Jovanović je Kujundžiću rekao kako ga je jako razljutila ta njegova primjedba o navodnom neradu, te je ministra pozvao da podnese ostavku. 

'Lažete. Vi ste sramota liječničkog poziva, a liste čekanja su duže nego ikada. Građani su jako bolesni, a bolesni su zbog vas. Sramite se. Vi morate otići. Dobar ste liječnik, ali očajan ministar', rekao je Željko Jovanović. 

10:20 Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pitala je premijera hoće li Hrvatska do kraja godine ratificirati Istanbulsku konvenciju, te hoće li zbog obiteljskog zakona HDZ-ova župana Alojza Tomaševića javno pozvati da podnese ostavku.

'Što se tiče Istanbulske konvencije ona je potpisana dok ste vi bili u vladi. Bilo je vremena da tadašnja lijeva koalicija stavi to u proces ratifikacije. Vlada će u primjerenom trenutku odlučiti kada će nastaviti s ratifikacijom', rekao je Plenković na što mu je Mrak Taritaš replicirala da nije dao odgovor o slučaju župana Tomaševića. 

11:10 Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić uputila je potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić pitanje vezano uz brodogradilište Uljanik koji, kako je poručila zastupnica Mosta, slično Agrokoru posuđuje novac od povezanih društva.

Ministrica Dalić rekla je kako je Ministarstvo opazilo da se dug u tom društvu povećava.

10:55 Predsjednik Mosta Božo Petrov pitao je premijera koji je stav njega i ministara oko sisačke rafinerije: 'Svi su mogli pročitati u medijima da je sindikalni lider i borac za očuvanje proizvodnje u sisačkoj rafineriji Predrag Sekulić dobio otkaz. Zanima me što namjeravate učiniti kako biste zaštitili ovog čovjeka?'

'Želimo da rafinerija Sisak što duže radi i proizvodi. A što se tiče tog sindikanog čelnika, koji je inače na izborima bio kandidat Mosta, tražit ću od ministra Tomislava Ćorića da ispita o čemu je tu točno riječ', odgovorio mu je Plenković.

Nakon što je Petrov ironično uzvratio da bi se premijer za Sekulića valjda založio da je bio kandidat HDZ-a, Plenkoviću je poručio: 'Ako vas nije briga za čovjeka koji se najviše bori za očuvanje proizvodnje u sisačkoj rafineriji, onda vas nije briga ni za hrvatsku energetiku. Molim vas da donesete odluku, a ako nemate volje i hrabrosti onda se vratite u Bruxelles'.

10:30 Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac pitala je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak je li pod pritiskom da mora inzistirati na javnim nabavama pošto planira potrošiti 26 milijuna kuna na kupnju računala.

Ministrica joj je poručila da računala ne kupuje zbog nečijeg pritiska nego zato što mora provesti kurikularnu reformu, te da su računala potrebna kako bi školstvo uvela u 21. stoljeće.

10:17 Predsjednik IDS-a Boris Miletić pitao je Plenkovića zašto je njegova Vlada odlučila tolerirati veličanje fašizma i ustaštva u našem društvu. Podsjetio je da je IDS predložio izmjene Kaznenog zakona, odnosno uvođenje novog kaznenom dijela i zatvorske kazne, ali da se Plenkovićeva vlada propustila pozicionirati kao moderna i europska Vlada.

Premijer Andrej Plenković mu je rekao kako se tom problematikom bavi Vijeće za suočavanje s prošlošću. 'Ako želite ovdje ću još jednom osuditi ustaški režim i najstrašnija djela koja su počinjena u to vrijeme počinjena. Ne imputirajte da se naša Vlada ne određuje o fašizmu', poručio mu je Plenković.

9:55 Zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić podsjetio je premijera da je prošle godine najavio vraćanje INA-e u hrvatske ruke, konstatirao da je od Agrokora stvorio državnog mrtvaca, pa upitao: Jeste li vi iluzionist ili premijer?.

'Hrvatska je za ove vlade izašla iz procedure prekomjernog proračunskog deficita, a što se INA-e tiče mi radimo mirno i bez pompe. A što se tiče vaše iluzije na državni intervencionizam u Agrokoru, zakon nije mogao biti aktiviran bez suglasnosti vlasnika', odgovorio mu je Plenković.

  • +19
Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

9:38 Boris Milošević iz SDSS-a pitao je premijera o obnovi elektroenergetske mreže u selima koja još nemaju struju, u kućama koje je obnovila država.

'Ovo je tema o kojoj smo razgovarali na sastancima parlamentarne većine, ministar energetike je o tome razgovarao s HEP-om. HEP je u svojim planovima predvidio sredstva za osiguranje opskrbe električne energije u selima u kojima struje još nema', odgovorio je premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković i ministri u srijedu prijepodne odgovarat će u Saboru tijekom aktualnog prijepodneva na 41 pitanje saborskih zastupnika.

Naravno, očekuje se da će, između ostalog, predsjednik Vlade odgovarati i na mnoga pitanja koja se tiču koncerna Agrokor, odnosno rada izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.