GOVOR O STANJU UNIJE

Juncker pozvao EU na jedinstvo i udario na Orbana, Trumpa i Kinu: To nećemo dopustiti!

12.09.2018 u 08:39

Bionic
Reading

Četvrti put pred ovim sazivom Europskog parlamenta u francuskom Strasbourgu, Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, održao je govor o stanju Europske unije. U svom govoru Juncker je kazao da je Europa premala da bi bila podijeljena te je između ostaloga kritizirao Donalda Trumpa, Viktora Orbana i Kinu

9:54 'Recimo ne nacionalizmu, ali da oduševljenom patriotizmu koji ima dva kraka, europski i državni. Europa i njene države moraju voljeti Europu i svoje države kako bi stajale na nogama. Patriotizam je vrlina, a nacionalizam je zatrovan. Ukratko, moramo ostati onakvi kakvi jesmo, iskreni prema sebi', kazao je Juncker.

9:51 'Komisije dolaze i odlaze, ali Europa ostaje. Ne možemo biti tek puki gledatelj, već graditelj sutrašnjeg svijeta. Zbog toga ćemo morati naučiti govoriti istim glasom i učiniti taj glas snažnim. Europska diplomacija mora biti ujedinjena, tu ne smije biti nesuglasica. Došlo je vrijeme da ostavimo podjele i da kažemo da područje koje je bilo zahvaćeno Hladnim ratom zaslužuje bolje', smatra Juncker.

9:48 'Neki pokušavaju potpuno ugušiti neke rasprave, a to ne smijemo dopustiti. Bez slobodnog tiska nema demokracije', istaknuo je Juncker. Kazao je da će se opirati svakom pokušaju udara na vladavinu prava. 'Zabrinuti smo zbog stanja u nekim zemljama i članak 7. ne smije dolaziti u pitanje', smatra Juncker i dodaje da poštivanje vladavine prava nije opcionalno, već je obaveza.

9:45 Kazao je da je potrebno govoriti istim glasom. 'Ne smijemo šutjeti na kršenje ljudskih prava koje radi Kina, a to smo radili na zahtjev jedne članice. To ne smijemo raditi', poručio je. Zalaže se da se pri nekim odlukama koje se tiču vanjske politike one donesu kvalificiranim glasovanjem.

9:42 Juncker kaže da je potrebno razviti međunarodnu ulogu eura. Smatra da je unatoč kritikama riječ o uspješnom projektu, valuti koja je druga na svijetu iza dolara. 'Euro mora postati aktivni instrument novije i suverenije Europe, ali prije toga treba počistiti ispred svojih vrata', kazao je.

9:39 Što se tiče europskih izbora koji će se održati u svibnju iduće godine, kazao je da je pred njima puno posla. 'Ljudi žele sigurnost i jasne poruke. Ne žele polovična rješenja i nemojmo ih ni nuditi', kazao je.

  • +4
Jean-Claude Juncker Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

9:35 Osvrnuo se i na problem Brexita, za koji je rekao da se pregovori sjajno vode. 'No tražimo od britanske vlade da shvati da oni koji napuštaju Europsku uniju ne mogu imati privilegije koje imaju članice. Ne možete biti dijelom jedinstvenog tržišta', poručio je predsjednik Komisije. Također je istaknuo da su članice solidarne s Irskom te da će braniti sve stavke sporazuma postignutog na Veliki petak, ali je dodao da Ujedinjeno Kraljevstvo za EU nikad neće biti obična zemlja.

9:33 Pred kraj je rekao da će govoriti o budućnosti. Istaknuo je da Europa treba stvoriti partnerski savez s Afrikom, u kojoj će do 2050. godine živjeti 2,5 milijardi ljudi.

9:27 Što se tiče migracija, Juncker smatra da tu treba više kompromisa. Smatra da trebamo pokazati solidarnost ako želimo sačuvati šengensko područje te je naglasio da je protiv unutarnjih granica. Kazao je i da Europi trebaju kvalificirani migranti, da je Komisija pripremila prijedloge o toj problematici te je zamolio da budu usvojeni.

9:23 Istaknuo je i da Europi treba jedinstven zakon o plastici, kao i da je nužno poslušati glas građana koji su se izjasnili da ne žele pomicati sat dva puta godišnje. Juncker je upozorio i da se treba više boriti protiv pranja novca.

9:19 'Došlo je vrijeme europskog suvereniteta, Europa mora uzeti sudbinu u svoje ruke', poručio je Juncker i dodao da, kada djelujemo zajedno, možemo doći do rezultata. Smatra da moramo naći snage da nadiđemo podjele. 'Europa je premala da bi bila podijeljena. Zajedno možemo posijati sjeme suverenije Europe', poručio je Juncker.

9:18 Kazao je da i Europa ostaje u svemiru i da je Galileo veliki europski uspjeh.

9:17 Istaknuo je da je pokrenut projekt obrambene unije koja ne znači militarizaciju, već snažnije i bolje djelovanje.

9:14 Kazao je da EU mora definirati strategiju prema zapadnom Balkanu, inače će drugi definirati sudbinu našeg bliskog susjedstva. Također je poručio kako EU ne može šutjeti na humanitarnu krizu koja se događa u Siriji. Istaknuo je da su se promijenili odnosi u međunarodnim odnosima koji su utemeljeni nakon Drugog svjetskog rata. 'Ne može se imati povjerenja da će se današnji dogovori poštovati i sutra. Neki žele trgovinske ratove. Ne sviđa mi se taj unilateralizam. Ja ću ostati uvjeren multilateralist. Europa više mora postati globalni akter', poručio je Juncker.

9:10 'Unija je otvoren kontinent, ali ne kontinent koji se nudi. Mi Europljani smo postali nezaobilazna sila. U Washingtonu sam razgovarao u ime Europe i dogovorio sporazum s predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je bio iznenađenje. Uvijek kad Europa govori jednim glasom - to nije iznenađenje', poručio je Juncker.

9:08 Pohvalio se da je pod njegovim ravnanjem Europskom komisijom europsko gospodarstvo izišlo iz krize te je pohvalio Grčku koja se tijekom toga vremena stabilizirala, kazavši da je grčki narod prošao u tom vremenu kroz herkulske napore. Također je naglasio da je Europska unija zadržala svoj status gospodarske sile.

9:05 'Europska unija je jamac mira i trebamo biti sretni zato što živimo na kontinentu koji uživa u miru zahvaljujući Europskoj uniji. Zbog toga trebamo biti ponosni na Europsku uniju i braniti naš način življenja. Recimo da patriotizmu koji promiče zajedništvo na kojem se temelji Europska unija, ali i ne nacionalizmu koji se temelji na isključivosti', kazao je Jean-Claude Juncker.

9:02 Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker započeo je svoj govor o stanju Unije. Kazao je da će se osvrnuti na sve što je Komisija napravila u proteklom vremenu, kao i na ono što je nužno napraviti u budućnosti. 'Četiri godine trajanja Komisije samo su kratak trenutak u trajanju Europske unije', kazao je šef Komisije.

Osam mjeseci prije izbora za Europski parlament, koji će se održati idućeg svibnja, u francuskom Strasbourgu danas (srijeda) Jean-Claude Juncker posljednji put će stati pred ovaj saziv eurozastupnika kako bi im podnio izvješće o stanju Europske unije.

To će biti i njegov četvrti govor o stanju Unije na plenarnoj sjednici, na kojoj se očekuje rasprava o izazovima i odgovorima koje na njih treba ponuditi Europska unija.

Juncker bi tom prilikom, kako je najavljeno, trebao iznijeti postignuća u deset prioritetnih područja programa Europske komisije, ali i predstaviti njezin plan rada do izbora u EU.

Čelnici političkih skupina pak ocijenit će rad Komisije, ali i govoriti što je potrebno napraviti do svibanjskih izbora.