Nacionalni stožer:

Hrvatska po incidenciji na petom mjestu u Europskoj uniji; Stožer na meti pitanja o cjepivu AstraZeneca, ali i masovnih okupljanja

08.02.2021 u 11:28

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite bilo je riječi o cijepljenju s obzirom da u distribuciju kreće 25.200 doza cjepiva Moderne i AstraZenece

Vera Katalinić Janković, zamjenica Vilija Beroša kazala je kako je današnji postotak pozitivnih 3,2 posto. U posljednja 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2407.

Među njima je 1137 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 107 pacijenata. Preminulo je 29 osoba. 5198 ukupno je preminulih.

39 tisuća osoba cijepljeno je s obje doze cjepiva, 20 tisuća s jednom. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je kako je Hrvatska po incidenciji na petom mjestu u Europskoj uniji. Bilo je 629 prijava na nuspojave cjepiva, uglavnom su sve blage.

Video: Davorin VIšnjić/Pixsell

Na pitanje o Astrazenecinom cjepivu koje se u nizu europskih zemalja ne primijenjuje na starije od 65 godina, Capak je rekao da je nekoliko zemalja to preporučilo. Naš je stav da je cjepivo učinkovito i sigurno testirano i da je odobreno i za starije od 65 godina.

Na pitanje o sankcioniranju većih okupljanja mladih te sprovodu Miroslava Tuđmana, Beroš je kazao da su epidemiološki okvir dala Gradska groblja. Kaže a su mnogi ljudi bili spriječeni doći, to tamo nije izgledalo jako loše, kazao je.

Božinović je kazao da je zagrebačka policija izvjestila da nisu utvrdili kršenje mjera. To se odnosi na okupljanje kod studentskog doma na Savi. 'Mi na tu vrstu okupljanja možemo gledati kao na posljedicu činjenice da ova situacija traje dugo. Bez obzira na različite interpretacije, mi nikada nismo rekli da je kriza gotova i da virus nije tu....', kazao je. Istaknuo je da Hrvatska ima među najblažim mjerama u EU.'Što bi značilo kada bi pristali, a nećemo, pristati na jedinstvene europske mjere. Mi smo suverena država. Što se tiče okupljanja, ona mogu proći dobro. Ta okupljanja mogu proći dobro jer je organizatoru stalo i ima argumente zašto bi se nešto trebalo održati. Taj koji je to tražio je je svjestan da postoji rizik. Sudionici ne smiju iz fokusa gubiti epidemiju i mjere. Nasuprot tome možete imati okupljanja u kojima izostaju ta dva elementa', pojasnio je.

Epidemiološki okvir su ranije, kaže, izradili za niz situacija i zaključili da nešto može proći, a nešto teško čak i uz najbolju volju. To je nešto s čime ćemo se nositi i dalje.

'Ulazimo u razdoblje kada ćemo biti u povoljnijoj situaciji', kazao je.

  • +7
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Alemka Markotić kaže kako joj se povremeno izvuče iz usta izjava o bioterorizmu. 'Neodgovorno ponašanje je kada ste svjesni da vaše rizično ponašanje može oštetiti drugog. Vi zbog svoje komocije ne vodite brigu o epidemiološkim mjerama to možete zvati od bioterorizma do neodgovornog ponašanja, sve će doći na isto. Ako se držite mjera, može vas na otvorenom biti više.Idemo se ne hvatati za riječi i optuživati, svi smo partneri u ovoj priči', kazala je.

Bernard Kaić kazao je da je cjepivo AstraZenece manje učinkovito kod južnoafričkog soja. Slično je i kod drugih cjepiva, no istaknuo je kako je još rano za ikakvo zaključivanje.

Na pitanje o registraciji ruskog cjepiva Sputnik V, kazao je da će brzo doći do zahtjecva za registraciju u EU. 'Mi u svakom slučaju, ukoliko nam se dogodi da će nam to biti potrebno, mi ćemo razmisliti o interventnom uvoženju tog cjepiva. U ovom trenutku takva odluka ne postoji', kazao je.

Kaić je kazao kako niti jedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu. Ako netko silno želi neko drugo cjepivo, pa dobrovoljno je cjepivo. Problem je što se biranjem odgađa cijepljenje. Mi prema dinamici već dugo, dugo nećemo imati RNA cjepivo za stariju populaciju....Bolje cjepiti do proljeća sve sa 70-posto djelotvornim cjepivom, nego na jesen s cjepivom 90-postotnom učinkovitosti', kazao je.

'Ovo što se dogodilo kod studentske populacije, ja sam i ranije govorio da policija kod takvih situaciju stavila zaštitu javnog reda i mira. Ono što biste vi mogli sugerirati da slike s Jaruna da policija treba ulaziti među te mlade ljude i rastjerati ih....U ovom kontekstu nitko ne spominje prosvjed. On je organiziran za 25 ljudi, svi su znali da će ih biti više. Bilo je nepridržavanja mjera, no policija je i tu na prvo mjesto stavila pridržavanje javnog reda i mira', kazao je Božinović.

Capak je kazao da nema nikakve opasnosti da oni cijepljeni s prvom, neće primiti drugu dozu Pfizerovog cjepiva.

Na pitanje o revitalizaciji Imunološkoga zavoda, Beroš je kazao je da je oto prioritet Ministarstva zdravstva. Međuresorna radna skupina je iznjedrila, kaže, koncept revitalizacije Imunološkog.

Na pitanje o sekvenciranju novih sojeva koronavirusa, Markotić je kazala da aparaturno imaju sve što im treba. To su ozbiljne analize, i to ima svoje trajanje i uzorak se neće dobiti kroz dan-dva. Europski centar za kontrolu bolsti ponudio je, a za Hrvatsku je to oko 200 uzoraka tjedno, šalju drugdje na analizu. Trošak sekvenciranja je velik', poručila je Markotić.

Capak je istaknuo da tek nekoliko najbogatijih zemalja rade sekvencioniranje u velikoj mjeri. 'Mi u HZJZ imamo infrastrukturu i aparaturu, ali nam je potrebno još malo vremena. Epidemiološka situacija nam je dobra. Vrlo je vjerojatno da nemamo nove sojeve koji se brže šire', dodao je.