ipak ne za starije

U Sloveniji će se cjepivom AstraZenece cijepiti osobe u dobi od 18 do 64 godina

05.02.2021 u 15:24

Bionic
Reading

U Sloveniji idući tjedan počinje po prvi put cijepljenje stanovništva cjepivom AstraZenece protiv Covida-19, a odlučeno je da će se njime cijepiti osobe u dobi između 18 i 64 godine, objavljeno je u petak.

Savjetodavna skupina za cijepljenje pri Nacionalnom institutu za javno zdravstvo (NIJZ) preporučuje da se cjepivo AstraZenece koristi kod osoba u dobi između 18 i 64 godine. Za starije osobe ne postoji dovoljno dostupnih podataka o učinkovitosti tog cjepiva, navodi se u izvješću koje je u petak objavio slovenski NIJZ.

S druge strane, slovenski zdravstveni stručnjaci u izvješću navode da se cijepljenje AstraZeneceom preporučuje za cijepljenje nepokretnih osoba kod kuće, bez obzira na njihovu dob, jer je ovo cjepivo, za razliku od mRNA cjepiva Pfizera i Moderne, stabilnije i omogućuje transport već pripremljenog cjepiva do mjesta cijepljenja. Isto tako, budući da trenutno ne postoje podaci o učinkovitosti cjepiva AstraZenece kod kroničnih bolesnika, trenutno se za te osobe više preporučuje uporaba mRNA cjepiva.

Prioritetno cijepljenje AstraZenecom preporučuje se pak za još necijepljene zdravstvene djelatnike, osoblje u obrazovanju, osoblje i učenike u školama za osobe s invaliditetom te za ostale hitne službe koje su važne za funkcioniranje države.

Prva pošiljka cjepive AstraZenece u Sloveniji bi trebala prispjeti u ponedjeljak, a očekuje se da će sadržavati 9.600 doza, premda je prvotno bilo najavljeno 15.000, pa bi cijepljenje počelo već u utorak. Druga doza AstraZenece trebala bi, po preporukama slovenskih imunologa, biti aplicirana devet do 12 tjedana nakon prvog cijepljenja.