sjednica vlade

Plenković stao iza Banožića i nazvao ga 'najstabilnijim ministrom', Božinović najavio novi set epidemioloških mjera

04.11.2021 u 12:38

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade bilo je riječi o aktualnoj situaciji s koronavirusom. Na to i ostale aktualne teme osvrnuo se i premijer Andrej Plenković

Premijer se u uvodnoj riječi osvrnuo na situaciju s koronavirusom. 'Stožer prati epidemiološku situaciju i razvoj koraka koje možemo poduzeti, no u svakom slučaju i dalje, a to ponavljamo otkako je cjepiva u izobilju, da je najbolja i najsigurnija mjera u borbi protiv virusa - cijepljenje. I ovaj put pozivam sve koji se nisu cijepili da se cijepe, a oni kojima je vrijeme za treću dozu da je prime', rekao je premijer.

Sjednica Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Istaknuo je da epidemiološku situaciju u četvrtom valu u najvećoj mjeri određuje broj necijepljenih. 'Dakle necijepljeni određuju dinamiku epidemiološke situacije', rekao je Plenković i dodao da se proteklih dana bilježi ipak mali rast novocijepljenih. Istaknuo je i to da su u listopadu od covida ili s covidom preminule 22 osobe mlađe od 55 godina, a da nijedna od njih nije bila cijepljena.

Osvrnuo se i na samit o klimatskim promjenama. Pohvalio se da smo na četvrtom mjestu po najmanjem ugljičnom otisku u Europi. 'U Glasgowu smo se obavezali do ćemo do 2033. prestati koristiti ugljen. Do 2030. cilj je postići stopu od 36 posto obnovljivih izvora energije.' Najavio je da će rast BDP-a biti devet posto u 2020. godini. Važno je da se u pravom trenutku nastavi s pripremama za sljedeću turističku sezonu, istaknuo je.

'Tema koja se tiče ministra obrane opterećuje Hrvatsku vojsku i hrvatsku javnost. Iznijet ću jasan stav Vlade koja se protivi bilo kakvoj politizaciji HV-a i nastojat ćemo na odgovoran način riješiti to pitanje. Tražio sam od ministra obrane da u ponedjeljak održimo pripremni sastanak prije sjednice Vijeća za obranu sa zapovjednicima kako bi od njih čuo koji su to problemi i otvorena pitanja jer Vlada osigurava sredstva za funkcioniranje Hrvatske vojske. Što se tiče ministara, njihove pozicije su stabilne. Ministar Banožić je najstabilniji', kazao je.

Vili Beroš, ministar zdravstva, kazao je da danas imamo daleko najveći broj novozaraženih do sada i da je zdravstveni sustav pod kontrolom. Temeljni uzrok naglog skoka su, kaže, nepridržavanje mjera te necijepljeni.

  • +4
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Maksimalni broj hospitaliziranih bio je 20. prosinca i to preko 2900 osoba. Samo u posljednja 24 sata u bolnice su zaprimljena 233 pacijenta. Jučer je cijepljeno 14 tisuća osoba, što je najviše ove jeseni', kazao je. Dodao je da je Ministarstvo zdravstva županijskim stožerima uputilo zahtjev za aktiviranje sekundarnih i tercijarnih centara za covid bolesnike.

'KBC Rijeka je smanjio hladni pogon za 25 posto. U OB-u Zabok osigurani su dodatni kreveti, a smanjen je kapacitet kardiologije. U OB-u Šibenik ukinut je hladni program te se zaprimaju samo hitni pacijenti. KBC Split privremeno zaustavlja elektivni operativni program... Popunjeno je 64 posto stacionarnih i 65 posto kapaciteta za intenzivno liječenje', kazao je. Apelirao je na pojedince da ne govore o slomu zdravstvenog sustava i kolapsu jer to nije, kaže, točno. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je najviše nepravilnosti nađeno u ugostiteljskim objektima, 27 prekršajnih, preko stotinu pisanih opomena, a naplaćeno je 17 novčanih kazni.

'Razmatra se potencijalni novi set mjera i još uvijek traju razgovori te smatramo da ćemo o tome upoznati javnost kada zaključci budu doneseni. Daleko najučinkovitije su temeljne protuepidemijske mjere', kazao je.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ