igor šegović

Ravnatelj bolnice u Čakovcu: 'Dijete od pet mjeseci umiralo je pred nama od upale pluća izazvane covidom'

04.11.2021 u 12:35

Bionic
Reading

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović rekao je danas u razgovoru za N1 televiziju kako su liječnici u toj bolnici u subotu oživljavali bebu s teškom upalom pluća pozitivnu na covid.

'Sve je više djece koja boluju od covida, u vrtićima, u školama, jako nas žalosti što ta djeca imaju sve težu kliničku sliku', rekao je ravnatelj čakovečke bolnice Igor Šegović za N1.

'Dijete od 5 mjeseci u proteklom dežurstvu doslovno je umiralo pred nama od upale pluća izazvane covidom. Zahvaljujući dobroj intervenciji, dobrim lijekovima, dijete smo spasili, sada je dobro, ali kad to vidite, onda znate da cjepivo i pridržavanje epidemioloških mjera ima smisla i da ne smijemo doći do te razine da nam dijete može umrijeti od covida', istaknuo je.

Šegović kaže da bolnica može izdržati još tjedan ili dva, ako se trend rasta broja zaraženih nastavi.

Nemaju problema s odbijanjem testiranja među djelatnicima bolnice, istaknuo je, rade i više nego što mogu.

'Jučer smo imali sastanak s glavnim covid koordinatorom, ne znamo koliko dugo ćemo moći održati tu razinu skrbi', upozorio je dodajući da ne ovisi sve o bolnici nego i o pridržavanju mjera.

Od 50 ondje hospitaliziranih, 36 ih nije cijepljeno. Njihove su kliničke slike umjereno teške do teške te većina njih zahtijeva neki oblik respiratorne potpore.

'Situacija nikako nije dobra', ističe Šegović. Od 14 cijepljenih pacijenata može, ustvrdio je, za većinu reći zašto cjepivo nije bilo učinkovito: neki imaju bolesti zbog kojih se cjepivo ne može primiti, a neki uzimaju lijekove koji poništavaju djelovanje cjepiva.

Gužve za cijepljenje na Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/Pixsell