zatekao ih ministar

Uzbuna među turističkim vodičima: Stranci će nam uzeti kruh, pa ne mogu oni objašnjavati Domovinski rat!

04.11.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske žestoko je reagirala na prošlotjednu najavu ministra gospodarstva Darka Horvata o 'ukidanju fragmentacije ispita za strane i domaće turističke vodiče', tvrdeći da se radi o izdaji hrvatskog kulturnog identiteta i 'neofeudalizmu', odnosno prodaji sudbina, egzistencije te prava na rad i dostojanstvo oko četiri tisuće hrvatskih turističkih vodiča

Horvat je prošlog tjedna, u sklopu predstavljanja akcijskog plana za liberalizaciju tržišta usluga, decidirano potvrdio da Vlada doista ukida fragmentiranost ispita za domaće i strane turističke vodiče te 'smanjuje propise za zaštićene lokalitete'. Kazao je i da su te mjere usuglašene s Ministarstvom turizma.

Hrvatski turistički vodiči, koji već dvije godine vode bitku upravo oko načina edukacije vodiča i pravila stručnog vođenja na zaštićenim lokalitetima, pozvali su sve svoje kolege da pozorno prate cijeli proces i najavili da će 'poduzeti sve kako bi opstali'.

'Početkom 2018. usvojen je Zakon o pružanju usluga u turizmu i on je propisao da u roku od godine dana ministar turizma treba donijeti pravilnike o zaštićenim lokalitetima i edukaciji vodiča. To se nije dogodilo: tek u svibnju ove godine započelo je e-savjetovanje, no ono službeno nije završilo i pravilnika nema do danas. U isto vrijeme očito se provodi nekakav akcijski plan, po svemu sudeći pod pritiskom Europske komisije, o čemu strukovne udruge i organizacije uopće nisu obaviještene. Vrlo neugodno smo iznenađeni ovakvim najavama ministra Horvata i tražit ćemo službena objašnjenja', kazala je za tportal predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristina Nuić Prka.

Sustav obrazovanja turističkih vodiča i njihova stjecanja dozvole za rad u Hrvatskoj već je dulje vrijeme u kaosu: formalno je propisano da se - pored općeg dijela - ispiti polažu za svaku županiju pojedinačno, što hrvatski vodiči mahom podržavaju. No stranci koriste rupe u propisima i neobičan pravilnik donesen u vrijeme bivšeg ministra turizma Darka Lorencina, pa sada dobivaju posebna odobrenja za rad na teritoriju cijele Hrvatske, stoga se događaju apsurdi da stranci mogu voditi ture po Dubrovniku, a to ne mogu Zagrepčani ili Splićani. Horvat je u svom prošlotjednom obraćanju javnosti čak najavio da će pojednostavniti i taj postupak.

Najava 'ukidanja fragmentiranosti', po svemu sudeći, odnosi se na polaganje ispita za sve županije na jednom mjestu i odjednom - a u tom kontekstu u kuloarima se već spominje jedno privatno veleučilište u Zagrebu - što bi de facto značilo da se uvodi nacionalna licencija.

'Kad vodiči dezinformiraju o Domovinskom ratu'

Hrvatski turistički vodiči tomu se protive, a posebno im je problematično vođenje turista na lokalitetima vezanim uz Domovinski rat, na kojima se posljednjih godina bilježe iznimno neobaviješteni vodiči koji gostima dijele čak i dezinformacije. Da ne bi bilo zabune, ne radi se o specifičnom hrvatskom problemu: Europska komisija pokušava napraviti pritisak na većinu mediteranskih turističkih zemalja, no one odolijevaju, pa tako obuka turističkih vodiča u Portugalu traje pune tri godine, u Grčkoj dulje od dvije godine, a u Turskoj je potrebna čak i diploma turističkog vodiča. U Hrvatskoj se službeno predlaže da obuka traje oko 600 sati, nešto kraće nego u Španjolskoj, no od tog cilja još smo jako daleko: danas ona u općem i posebnom dijelu traje tek 92 sata. A ministar gospodarstva, eto, najavljuje i pojednostavljenje.

'Uskoro kupališna kolonija sjeverne Europe'

'Korporacijski kapital i zemlje koje Hrvatskoj predstavljaju emitivna tržišta rade pritisak kako bi njihovi pseudovodiči mogli tumačiti na terenu i zarađivati ondje gdje nemaju pravo. Time se nanosi šteta Hrvatskoj, ali i samim turistima kao potrošačima jer dobivaju slabiju uslugu te znatno lošije informacije i tumačenja. Hrvatska očito ne ide u smjeru održivog turizma, nego toga da postane kupališna kolonija sjeverne Europe', kazao je za tportal dr. Vinko Bakija, viši predavač na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, inače i turistički vodič s 23 godine staža.

'Bez kvalitetnog turističkog vodiča nema ni kulturnog turizma jer on kreira iskustvo. Ovakva deregulacija zapravo je vulgarizacija turizma i smanjenje njegove kvalitete te se nanosi šteta našem identitetu i povijesti, posebno novijoj: stranac naprosto ne može jednako dobro objasniti, recimo, događanja iz Domovinskog rata. A da ne spominjemo nebuloze na koje nailazimo na terenu - recimo, vodiče koji predstavljaju glagoljicu kao ćirilicu ili koji u crkvi svetog Donata govore o Rimu, u pola sata uopće ne spominjući Zadar', dodaje dr. Bakija.

'Situacija je jednostavna: kao što profesor povijesti iz Poljske ne može predavati u Hrvatskoj, tako ne može ni turistički vodič, dakako, ukoliko ne položi sve ispite potrebne za to. Po mom mišljenju, kao civilizacijski i poslovni minimum morao bi govoriti hrvatski jezik', zaključuje ovaj sugovornik.

Tportal je od Ministarstva gospodarstva zatražio objašnjenje prošlotjedne najave ministra Horvata, no do zaključenja ovog teksta odgovori nisu pristigli.

  • +10
Turisti na splitskoj Rivi Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL