ALATNICA OSTALA KRATKIH RUKAVA

'Uvoznički lobij raketa ima potporu državnih institucija'

04.09.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Iz usta premijerke i ministara često čujemo parolu 'treba sačuvati svako radno mjesto i očuvati domaću proizvodnju' i sve bi bilo u redu da se ona primjenjuje i u praksi, gdje stvari, nažalost, stoje bitno drukčije. Direktor tvrtke Đuro Đaković Alatnica tvrdi da država pogoduje jakom uvozničkom lobiju, na štetu domaćih proizvođača koje je, kako ističe, upravo takav, maćehinski odnos države, dogurao do samog ruba propasti

Zbog uvoza protugradnih raketa iz Srbije i Crne Gore, proizvodnja u pogonima jedinog registriranog proizvođača protugradnih raketa u Hrvatskoj, od 2005. gotovo da i ne postoji. Alatnica je ostala bez posla koji je od 1994. zamjenski program za vojnu proizvodnju te čini trećinu proizvodnog programa tvrtke. Zbog toga je i broj radnih mjesta smanjen za trećinu. Oko 50-ak radnika već je ostalo bez posla, a sudbina preostalih stotinu i dvoje zaposlenih upitna je, jer je uz gubitak posla s raketama zbog krize došlo i do pada narudžbi za čak 48 posto.

Tvrtka je tako dovedena u nezavidnu situaciju te ne može isplatiti dobavljače ni redovito uplaćivati doprinose. Glavu nad vodom drži još isključivo zahvaljujući tome što 85 posto proizvodnje izvozi na zapadna tržišta Austrije, Njemačke, Švicarske te dijelom Engleske i Švedske.

'Kada bismo dobili petogodišnji ugovor o proizvodnji 20.000 raketa, na temelju tog sklopljenog državnog posla, dobili bismo i prijeko potreban kredit od poslovnih banaka, čime bismo odmah vratili i dug državi za doprinose te podmirili dugove prema dobavljačima', kaže direktor tvrtke, Nikola Veočić. Dodaje da bi posao s raketama omogućio očuvanje postojećih radnih mjesta, ali i povratak na posao 30 do 40 radnika koji su završili na burzi rada.

NATJEČAJ SE RASPISUJE PET DO DVANAEST

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod svake godine raspisuje natječaj za protugradne rakete. Veočić ističe da se natječaj za rakete raspisuje pred samu protugradnu sezonu, koja počinje u maju, te proizvođaču stoga ne ostaje dovoljno vremena da ih proizvede. Rakete se stoga iz sezone u sezonu uvoze iz Srbije i Crne Gore, iako cijena tih uvezenih protugradnih raketa nije ništa manja od cijene raketa domaćeg proizvođača.

'U proteklih pet godina u Hrvatsku se godišnje uvozilo između četiri i šest tisuća protugradnih raketa. I dok domaći proizvođač dobiva mrvice, uvoznici zadovoljno trljaju ruke. Do sada su uvezli oko 26.000 protugradnih raketa iz Srbije i Crne Gore. Cijena jedne rakete je 1.860 kuna, bez PDV-a te je lako izračunati koliko smo mi, kao domaći proizvođač, do sada izgubili zbog spomenutog uvoza', tvrdi Veočić.

Dodaje da se protugradne rakete, osim u Hrvatskoj, koriste i u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Makedoniji, no Alatnica tamo ne može plasirati svoje rakete, jer su te zemlje zatvorile svoja tržišta. Proizvodnja raketa, pojašnjava Veočić, tamo se tretira kao specijalni program, čime te države štite svoje proizvođače raketa.

SEDAM MJESECI ČEKAJU DA MINISTAR ISPUNI OBEĆANJE

Nakon višemjesečnih nastojanja, čelnici Alatnice uspjeli su u veljači ove godine dogovoriti sastanak s ministrom Čobankovićem na kojemu je bio i predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević. Ministar im je tada, podsjeća Veočić, obećao da će konkretan odgovor dobiti za 10 do 15 dana. Od tada je prošlo već seam mjeseci, a odgovora iz Ministarstva poljoprivrede, u čijoj je nadležnosti i obrana od tuče, još uvijek nema.

'U međuvremenu je u maju počela protugradna sezona koja završava u rujnu, te je ponovo uvezeno 3000 komada protugradnih raketa. Očito je da jak uvoznički lobij ima potporu državnih institucija. Protugradne rakete u Hrvatsku konkretno uvoze tvrtke Eurozon iz Vrbovca, koja se bavi uvozom traktora, te Gucićeva tvrtka Rudar iz Zagreba. Nije problem u uvoznicima, jer svatko se, pa i oni, na tržištu bori za sebe, ali nedopustivo je da se čelni ljudi ove države javno deklariraju kroz politiku očuvanja domaće proizvodnje i radnih mjesta, dok se u praksi događa nešto sasvim suprotno', ističe Veočić.

RADNICI SPREMNI ZA PROSVJED U ZAGREBU

Ogorčeni radnici Alatnice, uz koje je i Sindikat metalaca Hrvatske, odlučili su Ministarstvu poljoprivrede dati rok da se do 16. rujna očituje o potpisivanju, u veljači obećanog ugovora, o proizvodnji protugradnih raketa.

'Prosvjed pred Ministarstvom poljoprivrede trebao je početi jučer, no direktor Veočić nas je zamolio da pričekamo još 10-ak dana, zbog nekih saznanja koja je dobio. Ako ni po isteku tog vremena ne bude odgovora od ministra Čobankovića, radnici Alatnice doći će autobusima u Zagreb i prosvjedovat će ispred Ministarstva', rekao je za tportal predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

Podsjetio je da je ministar Čobanković na sastanku u veljači obećao da će Alatnica dobiti narudžbu barem za polovicu proizvodnje raketa te dodao da očekuje da ministar to obećanje konačno i ispuni. To bi, kaže, spasilo radna mjesta u tvrtki te omogućilo da se kroz godinu dana proizvodnja eventualno preorijentira te da se pronađu nova tržišta, što bi na dulje osiguralo radna mjesta zaposlenih u Alatnici.