preustroj uprave

Usvojen rebalans riječkoga gradskog proračuna

04.04.2023 u 12:44

Bionic
Reading

Rebalans riječkoga gradskog proračuna za 2023. godinu, vezan uz preustroj Gradske uprave, prihvaćen je na sjednici Gradskog vijeća u utorak u drugom pokušaju, nakon što nije bio prihvaćen na sjednici održanoj 23. ožujka

Ovoga puta rebalans proračuna prihvatilo je 18 vijećnika, među kojima viječnici SDP-ove koalicije, Možemo, PGS-a te Akcije mladih Vedran Vivoda i Unije Kvarnera Robert Salečić. Protiv je bilo četvero vijećnika HDZ-a, jedan Mosta i nezavisna vijećnica Maša Magzan.

Na glasanju o istom prijedlogu rebalansa na prošloj sjednici Gradskog vijeća "za" je bilo 16 vijećnika SDP-ove koalicije, PGS-a i Možemo, protiv su bili vijećnici HDZ-a i Mosta te nezavisni Maša Magzan, Iva Rinčić i Davor Štimac, a suzdržani su bili nezavisni Marin Račić, Vedran Vivoda i Robert Salečić.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je rebalans tehničke prirode i vezan je uz preustroj Gradske uprave, kojim se smanjule broj odjela s 15 na 10. Mijenja se samo posebni dio proračuna, odnosno razdjel i stavak povezani s novim ustrojem, a visine prihoda i rashoda proračuna za 2023. se ne mijenjaju, naveo je Filipović.

Danijel Imgrund (HDZ) rekao je da je prijedlog rebalansa vezan uz presutroj neprihvatljiv jer su nejasni ciljevi, svrha i učinci preustroja. Osim toga, on će građane koštati dodatnih milijun kuna, naveo je.

HDZ: Loše se upravljalo pripremom preustroja

Ocijenio je da se loše upravljalo pripremom preustroja, u koji nisu bili uključeni pročelnici odjela, a neki od njih nisu do zadnjeg dana znali ostaju li na pročelničkim mjestima ili se imenuju druge osobe za privremene pročelnike do raspisivanja novih natječaja.

HDZ je tijekom rasprave o preustroju na Gradskom vijeću u listopadu predložio amandman, po kojem bi se odustalo od spajanja dotadašnja tri odjela, za kulutu, za obrazovanje i za sport i tehničku kulturu u jedno upravno tijelo. Amandman je odbijen, pa je to jedan od razloga zašto smo protiv preustroja i rebalansa, kaže Imgrund.

Salečić je objasnio da su on i Vivoda na prošloj sjednici ostali suzdržani jer su prije toga zahtijevali da gradonačelnik povuče točku o povećanju svoje i plaće svojih zamjenika, dok se ne riješi pitanje povećanja plaća vatrogascima iz javne vatrogasne postrojbe te zaposlenima u gradskim dječjim vrtićima.

Nismo bili dio SDP-ove većine i nećemo nikada biti, samo se zalažemo za svoje ideje i zastupamo interese svojh glasača, rekao je. Akcija mladih i Unija Kvarnera su koalicijski partneri u riječkom Gradskom vijeću. 

Prije glasanja Imgrund je rekao da su na prošloj sjednici Vivoda i Salečić bili "na dobrom tragu", i pozvao ih da sad "budu hrabri, sruše nesposobnu gradsku vast pa da se ide na izvanredne izbore".