uhićenja u tijeku

Gradonačelnik Rijeke: Nismo uočili nepravilnosti u izgradnji sortirnice

04.04.2023 u 11:38

Bionic
Reading

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović referirao se na uhićenja vezana za zlouporabu novca iz EU fondova kojim je građena riječka sortirnica, rekavši kako bi volio da se situacija što prije razriješi te da je sortirnica napravljena u roku i prema troškovniku, a nepravilnosti nisu bile uočene

Odgovarajući na vijećničko pitanje na aktualnom satu riječkog Gradskog vijeća, Filipović je u utorak rekao da sada ne raspolaže s više informacija od onoga što je objavljeno u medijima te očekuje da će se tijekom dana vidjeti koliki je obuhvat tog slučaja.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom u utorak u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.

U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza, a provjeravaju se činjenice koje se odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci.

  • +11
Pretres pred kućom Đure Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama, istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, osobe iz riječke gradske uprave te osobe povezane s međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

Portal novilist.hr objavio je kako se neslužbeno doznaje da su među uhićenima bivša pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević i aktualna direktorica Komunalnog društva "Čistoća" Jasna Kukuljan.

„Naravno da kao gradonačelnik pozdravljam rad svih institucija i u tom kontekstu i ovu situaciju. Ako se ispostavi da su medijski napisi točni, volio bih da se ova situacija što prije razriješi.“

Filipović je rekao da tužitelj mora svoje sumnje dokazati na sudu te da će se vidjeti koliko su sumnje opravdane i izvući zaključke temeljem sudskog epiloga ovoga slučaja.

Javna nabava i trošenje sredstava moraju biti u skladu sa zakonom

Naglasio je da je sortirnica u Mihačevoj Dragi u Rijeci provedena u roku, prema predviđenom troškovniku. Na tom projektu je provedena kontrola SAFU-a i ARPA-e, nisu bile uočene nikakve nepravilnosti, nije bilo penala što se tiče europskih sredstava, rekao je.

Zalažem se za potpunu transparentnost rada gradske uprave i komunalnih poduzeća, a javna nabava i trošenje sredstava moraju biti u skladu sa zakonom, zaključio je Filipović.

Prema podacima iz gradske uprave, ukupna vrijednost projekta sortirnice, odnosno postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada bila je je 37 milijuna kuna, a iz EU fondova osigurano je sufinanciranje projekta od 31 milijun kuna.

Radove je obavila zajednica ponuditelja Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca i GP Krk iz Krka.