S 15 NA 10 ODJELA

Gradsko vijeće ga odbilo, ali riječki gradonačelnik Filipović ne odustaje od preslagivanja gradske uprave

02.04.2023 u 10:18

Bionic
Reading

Iako na posljednjoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća vijećnici nisu prihvatili rebalans proračuna vezan uz preustroj gradske uprave, odluka o ustroju upravnih tijela Grada Rijeke stupila je na snagu 1. travnja i teći će predviđenom dinamikom, potvrdio je gradonačelnik Marko Filipović.

Preustroj riječke gradske uprave, kojim se broj upravnih odjela smanjuje s 15 na 10, prihvatilo je Gradsko vijeće u listopadu 2022.

"Tom su odlukom započete aktivnosti koje u cilju imaju poboljšanje učinkovitosti i ekonomičnost gradske uprave kroz objedinjavanje poslova i procesa. Rebalans proračuna bio je tehnička točka kojom su stavke proračuna trebale biti prilagođene odluci o novom ustrojstvu uprave. Glasanje pojedinih gradskih vijećnika o rebalansu proračuna posve je nejasno s obzirom na činjenicu da su na sjednici 27. listopada većinski podržali spomenutu odluku o reorganizaciji uprave", ističe Filipović.

Dodatne konzultacije, ponovno o rebalansu 4. travnja

Dodaje da se sada razmatraju sve opcije i obavljaju dodatne konzultacije vezane uz problematiku daljnjeg izvršavanja proračuna u ovoj godini. "S tim u vezi, nova sjednica Gradskog vijeća sazvana je za 4. travnja, i to samo s ponovljenom točkom rebalansa proračuna", ističe gradonačelnik.

Za preustroj je u listopadu bilo 17 vijećnika SDP-ove koalicije, PGS-a, Možemo!, Akcije mladih I Unije Kvarnera.

Protiv je bilo devet vijećnika, među kojima oni iz HDZ-a i nezavisni vijećnici Davor Štimac, Iva Rinčić i Maša Magzan, a suzdržani su bili vijećnici Mosta i nezavisni vijećnik Marin Račić.

Na sjednici Gradskog vijeća prošlog tjedna glasovalo se o prijedlogu rebalansa s primarnim ciljem da se stavke proračuna usklade s novim ustrojem.

Taj je prijedlog odbijen, s tim da je ovog puta za bilo 16 vijećnika SDP-ove koalicije, PGS-a i Možemo!, protiv su bili HDZ, Most I nezavisni vijećnici Magzan, Rinčić i Štimac, a suzdržani su, uz Račića, bili Vedran Vivoda (Akcija mladih) i Robert Salečić (Unija Kvarnera). Za prihvaćanje rebalansa bio je potreban samo još jedan glas.

Jedan od elemenata preustroja koji je izazvao najviše prijepora jest spajanje dosadašnjih odjela gradske uprave za kulturu, odgoj i školstvo te sport I tehničku kulturu u jedan upravni odjel.

"Formiranje ovog odjela u cilju ima poboljšanje učinkovitosti i ekonomičnost uprave kroz objedinjavanje poslova i upravnih procesa. Konkretno, vezano uz ovaj odjel, objedinjavanje je učinjeno s obzirom da i mnoge druge jedinice lokalne samouprave imaju objedinjene navedene poslove", ističe gradonačelnik Filipović.

Važnije izmjene su formiranje novog Upravnog odjela za opće poslove koji objedinjuje sve opće poslove koji su se dosad obavljali u više tijela te objedinjavanje poslova gospodarskog razvoja, strateškog planiranja, koordinacije poslova vezanih uz europske projekte kao poslova vezanih uz energetsku učinkovitost i ekologiju u jednom upravnom odjelu.

U Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo se objedinjavaju poslovi koji se odnose na prostorno planiranje i izdavanje akata za provedbu dokumenata prostornog uređenja i graditeljstva, navodi se iz Grada Rijeke

Ostrogović (HDZ): Trošak ovako preustrojene gradske uprave dodatnih milijun eura

"HDZ je u listopadu odbacio prijedlog preustroja jer smatra da nije bio obrazložen te da je napravljen površno bez ikakvih prethodnih analiza stanja, bez definiranja problema i detektiranja 'uskih grla' u radu gradske uprave", ističe HDZ-ov gradski vijećnik Josip Ostrogović i dodaje kako nisu jasni "ciljevi, svrha i učinci tako predloženog preustroja".

"Problematično je i to što će trošak ovako preustrojene gradske uprave koštati građane dodatnih milijun eura. Jako loše odrađeno, jako loše prezentirano, a katastrofalno komunicirano kako s gradskim vijećnicima, tako i sa zaposlenicima gradske uprave među koje se uvukao strah i neizvjesnost”, ocjenjuje Ostrogović.

AM: Preustroj generalno isforsiran - Možemo: Nije bilo jasnog obrazloženja na čemu se temelji

Gradski vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda ističe da je preustroj "generalno isforsiran i ne baš funkcionalan". Najveće zamjerke ima na spajanje odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu u jedno tijelo. Na pitanje zbog čega je Akcija mladih bila za preustroj u listopadu, a pri glasovanju o rebalansu je ostala suzdržana, Vivoda je odgovorio kako nisu bili zadovoljni realizacijom prihvaćenih amandmana te stranke i Unije Kvarnera pri glasovanju o gradskom proračunu. Potrebno je više komunikacije s vijećnicima, istaknuo je.

"Riječki Možemo! je podržao pravo gradonačelnika da uredi gradsku upravu kako smatra da bi trebala djelovati iako smo imali vrlo skromne informacije te nije bilo jasnog obrazloženja na čemu se temelji preustroj, koliko ljudi odlazi, kako će se rasporediti. Ni šest mjeseci nakon toga nemamo dovoljno informacija", istaknuo je gradski vijećnik Možemo! Nebojša Zelič.