NETKO JE PREDUHITRIO SABOR

Ustavni sud već dobio prijedlog za ocjenom referendumskog pitanja

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 05.11.2013 17:26
  • Objavljeno 05.11.2013 u 17:26
Ustavni sud RH

Ustavni sud RH

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dok se političari premišljaju treba li poslati zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja o braku, jedan je građanin sve preduhitrio i na Ustavni sud poslao 'Prijedlog za provođenjem nadzora referendumskog pitanja'. Pitanje je samo može li Ustavni sud provoditi nadzor na bilo čiju inicijativu osim saborsku?

Ustavni sud još je u listopadu dobio Prijedog za provođenjem nadzora referendumskog pitanja - potvrdili su na sudu za tportal. Jedna fizička osoba tražila je da se Sud odredi je li u skladu s Ustavom referendumsko pitanje koje glasi: 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'

Sud je prijedlog zaprimio te je on poslan iz pisarnice na obradu. Kako Ustavni sud tumači svoje ovlasti kada je u pitanju nadzor referenduma, nije sasvim jasno.

Prema neslužbenim tumačenjima nekih ustavnih sudaca, samo Sabor može od Suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Prema tome bi ovaj prijedlog fizičke osobe bio potpuno besmislen. Na isti način Ustavni zakon o Ustavnom sudu tumače i HDZ-ovci, dok SDP-ovci tvrde da Ustavni sud može, i treba, sam nadzirati ustavnost provođenja referenduma i referendumskog pitanja.

Premda su predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko rekli da bi Sabor trebao pitati Ustavni sud za mišljenje, vladajuća većina još uvijek takvu odluku u Saboru nije donijela. Saborski odbor za Ustav predložio je da se referendum provede 1. prosinca, dok će Odbor za ravnopravnost spolova sljedećeg tjedna raspravljati o prijedlogu LGBT udruga da Sabor ipak pošalje zahtjev Ustavnom sudu.

Osim prijedloga za nadzorom referendumskog pitanja, doznajemo i da je na Ustavni sud nedavno stigao i prijedlog ocjene ustavnosti Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!