PREDIZBORNO OBEĆANJE

Ustavni sud odbio žalbu portugalskih lezbijki

31.07.2009 u 23:30

Bionic
Reading

Portugalski ustavni sud odbio je zahtjev dviju lezbijki za sklapanje braka, što je ponovo u toj zemlji pokrenulo raspravu o ozakonjenju istospolnih zajednica

LISABON - Trenutačno su istospolni brakovi zabranjeni u Portugalu građanskim zakonom koji brak definira kao "zajednicu dviju osoba različita spola".

Dvije podnositeljice zahtjeva zatražile su od ustavnog suda da poništi tu odredbu, uz obrazloženje da "portugalski ustav zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju na temelju spolnog opredjeljenja".

Ustavni sud je u presudi ocijenio da se pravo na istospolni brak "ne uređuje" ustavom i da njegova zabrana nije "ni povreda načela dostojanstva i jednakosti ni povreda ustava".

Odluka je odmah potaknula raspravu o istospolnim zajednicama koje su socijalisti na vlasti obećali odobriti ako pobijede na parlamentarnim izborima 27. rujna.

Portugalski parlament je u listopadu prošle godine odbio nacrt zakona o istospolnim brakovima, a premijer Jose Socrates, kandidat za drugi mandat koji se osobno zauzima za takve brakove, uvrstio je taj nacrt u svoj izborni program, unatoč opetovanim upozorenjima Katoličke crkve koja ističe da će to pitanje "podijeliti Portugalce".