zapad zabrinut

USS Helena i ruski Kazanj s krstarećim projektilima u isto vrijeme na Karibima

14.06.2024 u 08:54

Bionic
Reading

Udarna podmornica američke mornarice na nuklearni pogon stigla je u četvrtak na Kubu, otkrio je Pentagon, stavljajući američki borbeni brod u karipsku državu u isto vrijeme kao i jednu od najstrašnijih ruskih podmornica

Američko južno zapovjedništvo priopćilo je da se brza jurišna podmornica USS Helena trenutno nalazi u zaljevu Guantanamo kao dio rutinskog posjeta luci dok provodi "globalnu misiju pomorske sigurnosti i nacionalne obrane" kroz područje odgovornosti SOUTHCOM-a, piše Business Insider.

"Lokacija i tranzit broda bili su prethodno planirani", napisala je vojska u priopćenju.

Helena je podmornica klase Los Angeles, klasa čamaca na nuklearni pogon koji čine okosnicu mornaričkih podmornica. Naručena je kasnih 1980-ih i može biti naoružana torpedima, krstarećim projektilima Tomahawk za kopneni napad i protubrodskim projektilima Harpoon.

Ruski Kazanj s krstarećim projektilima u vodama blizu Havane

U međuvremenu, više od 500 milja dalje, s druge strane Kube, u vodama blizu Havane, nalazi se flotila ruskih mornaričkih brodova koja je stigla ovaj tjedan uoči pomorskih vježbi na Karibima.

Jedno od tih plovila je Kazanj, podmornica klase Yasan na nuklearni pogon s krstarećim projektilima.

Američki i drugi zapadni dužnosnici dugo su izražavali zabrinutost u vezi podmornica klase Yasan poput Kazanja zbog njihovih sposobnosti napada i prikrivanja. Ovi brodovi su relativno novi - prvi u klasi pušten je u pogon prije nešto više od 10 godina - i mogu biti teško naoružani za izvođenje napada na ciljeve na kopnu i na moru.

Glasnogovornik SOUTHCOM-a rekao je da dolazak Helene na Kubu nije bio izravan odgovor na brodove ruske mornarice. "Ruske aktivnosti ne predstavljaju prijetnju niti zabrinutost za Sjedinjene Države i ne vidimo razloga za promjenu prethodno planiranih, rutinskih aktivnosti kao odgovor na ruske aktivnosti u regiji", rekli su.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je posjet nazvao "normalnom praksom" i rekao da Moskva ne vidi razloga za zabrinutost. Međutim, neki su ovu pomorsku aktivnost vidjeli kao pokušaj Rusije da poveća svoju pomorsku moć nakon što je izgubila niz ratnih brodova u Crnom moru od ukrajinskih projektila i bespilotnih letjelica, ali ako je namijenjena projiciranju moći, ograničena je.

Povišene tenzije

Posjet dolazi usred povišenih napetosti između Washingtona i Moskve oko rata u Ukrajini. SAD je nedavno ukinuo neka ograničenja Ukrajincima, dopuštajući Kijevu da napadne ruski teritorij oružjem američke proizvodnje, potez koji je Kremlj dočekao s bijesom.

Sabrina Singh, zamjenica glasnogovornika Pentagona, rekla je da SAD prati kretanje ruske mornarice i opisala uplovljenje u luku kao "rutinski" posjet koji ne predstavlja iznenađenje.

"Uvijek ćemo neprestano nadzirati sve strane brodove koji djeluju u blizini američkih teritorijalnih voda", rekao je Singh tijekom brifinga u srijedu. "Mi to, naravno, shvaćamo ozbiljno, ali ove vježbe ne predstavljaju prijetnju Sjedinjenim Državama."