rasprava na odboru

Šef HROTE-a otkrio tko je kupio jeftini plin: PPD je kupio 63 posto

13.07.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Plinska afera tema je posebne sjednice Odbora za gospodarstvo, koja je okupila ne samo ministra gospodarstva Davora Filipovića već i čelnike HROTE-a i HERA-e te šefa HEP-a Frane Barbarića

19.30 Kada sam izašao s informacijom da je PPD preuzelo 60 posto plina kojeg je HEP kupio od INA-e napadali su me kolegica Burić iz HDZ-a, Peternel je govorio da sam lažov, preko Bujice se danima granatira Most jer smo dirnuli u Vujnovca. Koliko je plina prodano na dražbama za uravnoteženje sustava Plinarco, a koliko su viška plina preuzeli ostali i po kojoj cijeni?", pitao je Grmoja, javlja N1.

"Jedna od uloga HROTE-a je obračun naknade za uravnoteženje na temelju podataka od Plinacra. Na te podatke primjenjuju se pravila kojima se određuje naknada za odstupanje, ona nije tržišna cijena nego je određena metodologijom, pravilima. Određuje se na temelju prosjeka trgovanja između VBS-a i Plinarca, dodaje se deset postotna vrijednost i smisao je penaliziranje. Cijena je destiumulativna za sudionike da remete prostor i stvaraju nered. U ovim izvanrednim okolnostima postala je stimulativan mehanizam i alat za igrače, potpuno legalno, tako da je ta naknada minormna na cijenu po kojoj se plin mogao kupiti. Riječ je o količini od, za lipanj, 330 megavat sati. Od toga su na dva načina istrugavane količine. 56 tisuća od Plinacra a 275 tisuća je prepušteno VBS-ovima da međusobno obavljaju transakcije, pto je uobičajeno, i da onda sukladno poslovnoj filozofiji nominiraju određene količine za određeno razdoblje, ne mogu ulaziti je li svjesno ili ne", rekao je direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović.

"Što se tiče strukture i sudjelovanja voditelja bilančnih grupa, u lipnju je prosječna cijena naknada koja je išla HEP-u bila 14,4 eura. Ukupno je sudjelovalo 11 voditelja bilančnih skupina. To nije tajni podatak. Društva koja su sudjelovala su PPD, EON, Međimurjeplin, MET, ENA, Geoplin Zagreb, Gradska plinara Zagreb, INA, HEP Trgovina, Geoplin i MAN. Oni su sudjelovali u preuzimanju viškova", rekao je Abramović.

"PPD je kupio 63 posto", dodao je.

18.40 U jednom trenutku na sjednici su pale i teške riječi i psovke. Ministar Filipović je Davoru Dretaru kazao da Domovinski pokret radi sve protiv domovine. 'Ja sam mislio da ćete me pitati tko je kupio plin i po kojoj cijeni. Vi se zovete Domovinski pokret, a sve što radite, radite protiv domovine, kad je trebalo dati podršku Ukrajini, pobjegli ste. Neki dan je vaš Daniel Spajić obavijestio da sam bio na nogometnoj utakmici, da sam išao vlakom pa autom dok sam ja u Washingtonu bio na sastanku i borio se za hrvatske interese. Došli ste s nekim napisanim pitanjem, izvršavate tu neka pitanja, ajde, da se ne lažemo', rekao je ministar, a Dretar izgubio živce.

'Piz*o jedna. Sram te bilo', rekao je Dretar, kazavši kako je on osobno išao u Ukrajinu pomagati ljudima. Za ispad je dobio tri opomene i izgubio pravo na riječ.

'Ako ste vi domoljub, ja sam vehabija!', odgovorio je Filipoviću Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta.

17.42 Došlo je do rasprave između oporbenih zastupnika i šefa odbora Tušeka oko vođenja sjednice, a sve je krenulo od replike SDP-ove Mirele Ahmetović.

'Nevjerojatno mi je da vi kao ministar štitite kršenje uredbe koju ste sami donijeli jer HEP nije smio višak plina koristiti za proizvodnju struje', kazala je Ahmetović.

'Uprava HEP-a prema uredbi nije smjela staviti ni plin u cijevi i ići u ovavu prodaju. To nigdje ne piše u uredbi. Međutim uprava HEP-a me informirala da će koristiti plin za vlastite potrebe ako im na kažem drugačije. Ja im nisam rekao drugačije, a da su koristili za vlastite potrebe, to bi ušlo u izmjene uredbe kao nešto sasvim normalno', kazao je Filipović.

Nakon toga Ahmetović je htjela iskoristiti povredu poslovnika, no Tušek je rekao da se povreda poslovnika ne može koristiti za ministra i šefove uprava.

'Ne dozvoljavate da se raščisti situacija jer je jasno da je ministar rekao da nije na vrijeme izmjenio uredbu mada je znao da HEP nema gdje s viškovima', poručila je Sandra Benčić.

'Ovo je grubo izvrtanje onoga što sam rekao', poručio je Filipović.

Ahmetović je imala poruku za Tušeka. 'Teško vrijeđate i mene i hrvatsku javnost pokušavajući me ušutkati. Ministar je potvrdio da je dozvolio kršenje uredbe i da ne čita izvješće HEP-a i da nema pojma o poslovanju HEP-a', poručila je Mirela Ahmetović Tušeku.

Filipović je ponovno poručio da to nije točno. Potpredsjednica Odbora Mrak Taritaš zatražila je 10-minutnu stanku, a Tušek odobrio.

17.28 Za riječ se javila i Karolina Vidović Krišto kazavši kako Vlada poreze građana daje HEP-u koji u bescjenje daje plin Pavlu Vujnovcu da bi se on obogatio.

'Ovo više nije korupcija nego razgradnja države, predatori koji državu koriste kao svoj bankomat', rekla je, međutim Tušek joj je poručio da ne koristi teške riječi poput predatora.

'Odbacujem bilo kakvu tezu o pogodovanju, upravo smo se danas ovdje našli kako bi se rasvjetlilo sve oko ove situacije prodaje plina. Zamolio bih vas da ne idete s takvim etiketama prema premijeru Plenkoviću', rekao je Filipović.

Vidović Krišto je krenula u raspravu s ministrom, na prekinuo joj je Tušek, udijelio niz opomena i na kraju zabranio govoriti pa je ona napustila sjednicu.

17.03 Mostov Nino Raspudić pitao je ministra kada je bilo optimalno vrijeme za ukinuti vladinu uredbu.

'Mislim da se trebalo ukinuti kad je došlo do zapunjavanja HEP-ovog skladišta u Okoli, ako se već nije koristio za vlastitu potrošnju, kao što sam ja bio obavješten. Podzemno skladište Okoli je s jučerašnjim danom zapunjeno na 93 posto, što znači da je HEP zapunio sve svoje kapacitete. Međutim, iz moje perspektive, nije bilo problema da se porazgovara s onim drugima koji koriste Okoli i čiji kapacitet nije pun, pa da se vidi može li se koristiti njihovo skladište. Moglo se pogledati ima li negdje druge kapaciteta', rekao je Filipović.

16.53 Krenule su replike. 'Vidite li vi paralelu između ovog ašto se dogodilo i nekih drugih situacija? Kada je Mrak Taritaš htjela obnoviti Gunju platila kvadrat tri-puta više ili kada je Božo Petrov inzisitrao na arbitraži u slučaju Ina-Mol i izgubio milijarde kuna. Imali su očite greške u upravljanju sustavu, a danas kritiziraju', kazao je Hrvoje Zekanović.

'Onaj tko radi, može se dogoditi da pogriješi. Važno je da ne bude nikakve intencije da se nekome pogoduje', odgovorio je ministar Filipović.

Sandra Benčić pitala je ministra je li ga Barbarić obavijestio da će morati prodavati viškove plina po cijenama koje će biti niže od 47 eura i da će nastajati gubici za HEP.

'Ja sam dobio obavijest da će koristiti plin za vlastitu potrošnju ili za prodaju na tržištu ako im ne dam drugačiju uputu. Ja nisam dao drugačiju uputu. Da će doći do ovoga, da će se plin ostavljati u cijevima, nitko me nikada nije obavijestio, da će se prodavati po ovakvim cijenama, ni mene ni Butkovića ni predsjednika Vlade', kazao je Filipović.

16.43 Određena je stanka od 5 minuta.

16.30 Željko Vrban, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HERA-e, naveo je da je uloga agencije nadzor cjelovitog tržišta, ne pojedinog subjekta. 'U tom kontekstu prikupljamo izvješća, radimo analizu cjelovitog funkcioniranja tržišta, ne na razini pojedinog subjekta', kazao je.

'Promjena u potrošnji kupaca je normalna stvar, dolazi do viškova. Plinacro provodi uravnoteženje preko platforme HROTE-a. HERA gleda kako tržište funkcionira. Uočene su niske cijene, kretale su se od 0,44 eura, ovisno o potražnji', kazao je Vrban i dodao da su krajem prošle godine cijene bile oko eura. 'To pratimo i pokušavamo pronaći racionalnosti u tim cijenama', poručio je.

'Na tržištu viškova uobičajene su velike volatilnosti u cijenama. Promjena potrošnje najčešće dolazi zbog promjene temperature. Početkom šestog mjeseca se pojavljuju nelogičnosti jer su bili viškovi plina i trgovci su se pozicionirali', rekao je Vrban.

16.21 Sljedeći je govorio šef HROTE-a Boris Abramović. 'HROTE ne trguje u smislu da prodaje nešto što nije njegovo, to je roba voditelja bilančnih skupina i one su najpozvanije, počevši od HEP-a, INA-e i ostalih. Oni su isključivo odgovorni za svoj portfelj, nitko drugi. Ako imate neku robu, vi ste odgovorni za njenu sudbinu. HROTE ima ulogu neuspostavljene burze, postavlja se kao posrednik i omogućuje da subjekti trguju. Točka', poručio je Abramović.

Kazao je da Plinacro trguje, i da je Arar krivo rekao. 'Vi ste subjekt koji trguje, mi smo svojevrsna burza koja omogućuje obavljanje trgovinskih transakcija', dodao je.

'Pokušava se progurati teza da HROTE prodaje. Ne prodaje, on je pružio uslugu svojevrsne burze da se na platformi u digitaliziranom obliku odvijaju trgovinske transakcije. Čak se i odabir najboljih ponuda, kad Plinacro prodaje, vrši se automatski i mi ne znamo tko je kupio plin dok se postupak ne dovrši', dodao je.

'Siguran sam da je za trendove povećanja znao HROTE, morao je znati Plinacro i sigurrno je znao, Plinacro odgovorno radi posao, i isto tako i HERA na temelju izvješća koja je dobio. HROTE je bio tu na rubu komunikacijskog kanala, nismo znali što se događa. Neformalni razgovori kolega iz HROTE-a i Plinacroa upućivali su da je stvar riješena, to vam iskreno tvrdim. Mjesec se bližio kraju, ništa se nije događalo i 29. 6 uključujemo ministra Filipovića za informaciju, kazao je Abramović. 'Nakon toga slijedi ekspresna reakcija Vlade', dodao je.

16.10 Predsjednik Uprave tvrtke Plinacro Ivica Arar kazao je da su sve aktivnosti te tvrtke regulirane propisima EU-a i Hrvatske. Navodi da su u transportnom sustavu zaduženi za uravoteženje, no ne vide imena ponuditelja.

'Koristimo i pozitivnu i negativnu energiju uravnoteženja. Obračune za aktivnu energiju uravnoteženja utvrđuje HROTE. Obračun naknade za dnevno odstupanje, bez obzira je li Plinacro poduzimao aktivnosti uravnoteženja, provodi HROTE', kazao je.

'Stvarne fizičke viškove plina, kao ni manjkove, nitko ne bi htio preuzeti. Zapunjenost skladišta dovodi do izuzetno niskih cijena, spomenut ću Dansku koja ima predviđenu negativnu cijenu, odnosno - plaćaju nekome da preuzme višak plina, ako do njega dođe', rekao je Arar objašnjavajući kako djeluje uravnoteženje cijena.

Arar je poručio da Plinacro ne provodi trgovačke transakcije, već pruža uslugu transporta plina korisnicima transportnog sustava.

15.43 Svoje objašnjenje dao je i šef HEP-a Frane Barbarić. 'Razumijem vašu zabrinutost. Očito je da se stvorila javna percepcija krizne situacije, ali ako netko zna što je kriza, znamo mi u HEP-u. HEP je u svakoj krizi pokazao da brine o građanima', kazao je na početku i pobrojao što je HEP radio za vrijeme pandemije.

Barbarić je kazao kako građanima cijene struje i plina nisu rasle. 'Za više od 200 tisuća građana, od kojih je najveći dio u Zagrebu računi nisu porasli ni za lipu ni za cent, ali sve to ima svoju cijenu. Na razini države više od 5 milijardi eura, od čega se više od milijardu odnosi na HEP. Bit ću jasan i sasvim otvoren - to je do sad nevišeno opterećenje za poslovanje HEP-a. Ipak na vidjelo je izašlo što to znači odgovorno poslovanje i upravljanje financijskim položajem', kazao je.

Podsjetio je na vladinu uredbu. 'Uredbom je propisano kako je INA dužna cijeli proizvedeni plin prodati HEP-u po cijeni od 47 eura. Uredbom je propisano da je plin preuzeti od INA-e HEP dužan isporučivati jasno propisanih kupaca', rekao je.

'Dio viškova pohranili smo u podzemnom skladištu plina, viškovima plina na 5. lipnja zapunjen je cijeli volumen. Kako nije Uredbom drugačije propisano, HEP ni na koji drugi način nije imao kamo s plinom, osim da ga ostavi u transportnom sustavu, kada Plinacro aktivira uravnoteženje i najpovoljniju cijenu, to je trenutak koji nas je doveo za ovaj stol. HEP je učinio sve da do viškova ne dođe i nema utjecaja na prodaju viškova plina', kazao je.

'Kako nije uredbom drugačije određeno, HEP je jedino mogao viškove plina ostaviti u transportnom sustavu', nadodao je.

'Trgovanje plinom je vrlo kompleksan proces. Gubici se ne događaju samo u Hrvatskoj i samo na plinskom tržištu. Višak se morao riješiti i to se riješava u jasnom procesu na koji HEP nema utjecaja ali se radi o čestom događaju u energetici u svijetu. Da to razumijemo, nitko od ovog događaja ne bi radio problem, a kamoli aferu', kazao je Barbarić.

'Preuzetim plinom HEP smije raspolagati u svrhe propisane uredbom i ne može ga koristiti u svoje svrhe niti za prodaju na tržištu. HEP je u maniri dobrog gospodara provodio sve zakonske propise, te poduzeo sve legitimne mjere u zbrinjavanju viškova plina', zaključio je Barbarić.

15.27 Na sjednici se obratio ministar gospodarstva Davor Filipović. Odlučio je objasniti 'širi kontekst' koji je nastao nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu. 'Vlada je cijelo vrijeme snažno intervenirala kako bi zaštitila standard građana', kazao je Filipović.

Osvrnuo se na dopise iz HEP-a. 'Ti dopisi su maliciozno interpretirani u medijima, a u cilju brutalnog napada na mene, predsjednika Vlade i Vladu', kazao je Filipović.

'Mi smo stali iza HEP-a financijski, i kroz dokapitalizaciju i kroz zajmove da mogu iznijeti krizu. 13.2 sam dobio jako važan dopis. HEP traži da se produži kapaciteti u podzemnom skladištu Okoli. Obavljam razgovor sa svim akterima, sazivam krizni tim i krizni tim predlaže Vladi da se produži kako ne bi zapali u probleme', kazao je Filipović.

U ožujku dolazi dopis o viškovima plina, ali onima koji idu u skladište Okoli, a ne u cijevi, nastavlja Filipović. 'Nigdje se ne govori da će plin ići u cijevi i prodavati se kroz Plinacro i HROTE', kazao je.

  • +26
Odbor za gospodarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U travnju dolazi HEP-ov dopis u kojem se govori da će viškove, nakon punjenja Okoli, koristiti za vlastite potrebe ili prodavati na tržištu ako im ministar ne naloži drugačije. 'S obzirom da je po meni bilo logično da ga koriste za vlastitu potrošnju, ja sam zadovoljan s onim što su mi predložili. Nakon toga ja ne dobivam nikakvu obavijest da će se raditi nešto drugačije. Iako su rekli da će skladište zapuniti u travnju, a oni ga zapunjavaju 5. lipnja', kazao je.

'Nakon toga ne dobivam dopise od HEP-a, a 29.6 dobivam dopis od HROTE-a koji govore da se viškovi prodaju kako je pisano u medijima', poručio je Filipović.

'Kada se promatra što se događalo za vrijeme trajanja uredbe. 120 tisuća kućanstava je imalo plin, naši građani su platili 370 milijuna manje plin nego što bi platili da nismo reagirali. Ne može se gledati izolirano jedan mjesec i govoriti o strašnim problemima, nego se mora gledati cijelo trajanje uredbe. Nitko mene ni u jednom trenutku nije obavijestio da plin na ovaj način ide u sustav i da se prodaje', poručio je Filipović.

15.25 'Spomenuli ste zdrav razum. Vlada u ovom slučaju podsjeća na grupu TNT. Predsjednik Vlade podsjeća na Broj 1, ministar Filipović poput Alana Forda, a Bačić nas je u stilu Grunfa uvjerava', replicirao je SDP-ov Arsen Bauk.

15.14 U ime predlagatelja rasprave govorila je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš. 'Mi smo prije tjedan dana tražili tematsku sjednicu odbora. Tema nije što je sve Vlada napravila nakon rata u Ukrajini nego izvješće o problematici kupnje i prodaje plina', kazala je uvodno.

Podsjetila je na uredbu prema kojoj je HEP bio obavezan kupovati plin od INA-e. 'Kad se s tim krenulo, mi u Saboru samo rekli da je potrebno doraditi posao kako treba. No, sve što dobro krene u jednom trenutku krene loše. Troskot je prvi u javnom prostoru govorio o tome da HEP kupuje po 47 eura, a da se prodaje po jedan cent', kazala je.

'Kad se kupuje plin, kupuje se za novce koji nisu imaginarni, nisu novci premijera ni predsjednika uprave HEP-a, nego novci građana', dodala je.

Podsjetila je od koga su sve tražili odgovore, od Plinacro-a, HROTE-a do HEP-a. 'Mi zastupnici nismo stručnjaci za plinski biznis, nismo stručnjaci koji su zaduženi za procese ali imamo zdravu pamet i zdravi razum. Ako dolazi 6. mjesec i pratimo sve trendove na tržištu plina, ako znamo da se manje troši plin, ako imamo sva ta saznanja, zašto Vlada i svi sudionici nisu odgovorno reagirali? Iz odgovora imamo sljedeće - Plinacro kaže da je njihov dio posla kada u mrežama imaju nesrazmjer da moraju reagirati, HROTE je zadužen za to da kada se to desi kaže da na tržištu imamo višak i da se kupuje, HEP je bio zadužen za provedbu uredbe kako mu je zadala Vlada. Krovno je zaduženo ministarstvo koje to koordinira. Odgovore koje smo tražili, dio smo dobili ali ključne odgovore nismo dobili', kazala je Mrak Taritaš.

Šefu HEP-a poručila je da je trebao nazvati premijera ili ministra i upozoriti na situaciju. 'Svi su stavili prste u uši, gledali u nebo i radili svoj dio posla. Dopisi se ne šalju golubima pismonošima, nego se digne slušalica i nazove nekoga', rekla je zastupnica GLAS-a.

'Ne treba zanemariti ni jedan euro, ni 10 milijuna eura', poručila je.

Sjednica Odbora za gospodarstvo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

15.12 'Ova tema je uvelike zaokupila javnost, a to je postupanje Vlade i drugih institucija vezano uz postupanje u energetskom sektoru. Priča ima puno širi kontekst od ovih mjesec dana koliko je tema u javnom prostoru. Politika Vlade RH svima je jasna, Vlada je uspjela u teškom i izazovnom vremenu omogućiti dostupnost plina', kazao je uvodno Tušek.

15.08 Riječ je tražio Mostov Nikola Grmoja. 'Nisam posjetitelj i gost, mislim da se svim zastupnicima treba omogućiti da imaju stanku u ime kluba', kazao je Grmoja.

15.06 Stigli su predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i ministar gospodarstva Davor Filipović. Počela je sjednica odbora. Uvodno se obratio predsjednik odbora HDZ-ov Žarko Tušek.

15.00 Čeka se početak sjednice Odbora za gospodarstvo.

Podsjetimo, Plenković je ranije na sjednici Vlade rekao da žele rasvijetliti što se dogodilo s viškovima plina.

'Mi ćemo do kraja na temelju izvješća analizirati ovu situaciju, održat će se saborska rasprava, želimo da rasvijetlimo situaciju do kraja i onda ako treba, da donesemo odluke. Ali da pritom budemo svjesni da je zahvaljujući našim odlukama HEP nabavljao plin po puno povoljnijoj cijeni nego što bi to bilo da ga je nabavljao u vrijeme energetske krize po tržišnim cijenama i da je zbog ovih nekoliko odstupanja, koja su predstavila određeni iznos sredstava, došlo do situacije u lipnju koju ćemo temeljito analizirati i vidjeti zbog čega je do toga došlo, kako je do toga došlo i što ćemo učiniti u vremenu koje je pred nama. Cijela situacija nema nikakav efekt na građane, cijena plina i struje im je i dalje ista', rekao je Plenković.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranoj cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke. Troskot je rekao da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Vlada je na sjednici prošli četvrtak ukinula obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine. Uredbu prema kojoj je to bio obvezan kako bi se otklonili poremećaji na domaćem tržištu energije Vlada je donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj Ina je sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj morala predati HEP-u i to po cijeni od 47 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene. Premijer Plenković prošli tjedan je izjavio da Vlada trenutno nema sliku o tome tko je kupovao viškove domaćeg plina koji je HEP otkupio od Ine, po kojim cijenama ni koji su gubici HEP-a. Najavio je da će te i druge podatke iznijeti nakon temeljite analize koju očekuje od Ministarstva gospodarstva.