ZAVRŠENO ISPITIVANJE

USKOK traži istražni zatvor za Vidoševića

13.11.2013 u 19:04

  • +8

Vidošević u USKOK-u

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević ispitan je poslijepodne u Uskoku, koji je protiv njega pokrenuo istragu zbog izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK i zatražio određivanje istražnog zatvora

Uskok je istražni zatvor zatražio i za jučer uhićenu voditeljicu Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipu Mladinov.

Uskokovom istragom obuhvaćeni su još šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel, koja je već u istražnom zatvoru, Davor Komerički, koji se od jučer brani sa slobode, i Igor Premilovac, preko čije je tvrtke fiktivnim ugovorima izvlačen novac iz HGK.

O Uskokovom zahtjevu odlučivat će sudac istrage Županijskog suda na ročištu koje će, prema neslužbenim informacijama, početi u 19 sati.

Policijski kombi napustio je zgradu Uskoka oko 17,30 sati, a Vidoševićev branitelj Dražen Delač nije želio novinarima odgovoriti je li njegov branjenik iznosio obranu ili se branio šutnjom.

Uskok Vidoševića, Peternel i Mladinov tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela i zloporabe položaja i ovlasti, a Komeričkog i Premilovca za pomaganje.

Uskok tereti Vidoševića da je od od 2006. do veljače 2011., radi 'stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore', tražio od predstojnice svoga ureda da potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od voditeljice Službe za financije i računovodstvo da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su one pristale.

Po Uskokovim sumnjama, s računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 35 milijuna kuna. Vidošević i Peternel su se okoristili za iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna, a Premilovac za proviziju od najmanje 3,5 milijuna kuna. Premilovac je preko Komeričkog iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna proslijedio dio na ruke Vidoševića, a dio na ruke Peternel, koja je pak većinu predavala Vidoševiću.

Vidošević i Josipa Mladinov uhićeni su jučer, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Komerički koji je navodno kazao da je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki, davao na ruke Vidoševiću i njegovoj suradnici Peternel koju se na početku istrage teretilo da je još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.