ZBOG DAVANJA I PRIMANJA MITA

USKOK podigao optužnicu protiv Čehoka i još tri osobe

02.05.2014 u 12:37

Bionic
Reading

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, bivšeg zamjenika gradonačelnika Zlatka Horvata, direktora Zagorje Tehnobetona Miroslava Bunića i bivšeg gradskog pročelnika za prostorno uređenje Stanka Viteza

Optužnica je podignuta i protiv dva trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Horvat i Čehok privedeni su sredinom siječnja, zajedno s Bunićem i Vitezom, kada je protiv njih pokrenuta istraga. Optužnicu su uz prilaganje jamčevine dočekali na slobodi.

Čehoka se, prema optužnici, tereti da je, kao gradonačelnik Varaždina, od ožujka 2003. do 7. svibnja 2003, na traženje Bunića, prilikom prodaje gradskog zemljišta, na štetu Grada Varaždina, pogodovao Tehnobetonu. Tvrdi se da je nakon otvaranja podnesenih ponuda Bunić zatražio da se dostave nove ponude u kojima će cijena četvornog metra biti znatno niža od prvotne. Nakon što su dostavljene korigirane ponude Čehok je navodno u svibnju 2003. godine, u ime Grada Varaždina, s navedenim društvom sklopio Ugovor o prodaji građevinskog zemljišta, čime je tom društvu pribavljena korist od 346.500,00 eura, a Grad Varaždin je oštećen za iznos od 390.775,00 eura.

Čehoku i Horvatu stavlja se na teret da su, od rujna 2005. do lipnja 2011. godine, sukladno dogovoru s Bunićem za novčanu nagradu od 1.000.000,00 kuna koju im se Bunić obvezao isplatiti, pogodovali društvima Tehnobeton i Holding Zagorje prilikom zamjene nekretnina, dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom, te podmirenja obveza okrivljenih trgovačkih društava prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa.

Okrivljenim društvima je pribavljena nepripadna materijalna korist od 3.200.022,37 kuna, a za taj iznos je oštećen Grad Varaždin.

Čehoku se stavlja na teret i da je, kao gradonačelnik Varaždina, od početka rujna 2010. do 4. listopada 2010, bez provedenog javnog natječaja, odnosno objave oglasa za primanje osobe u službu, donio protuzakonite odluke o zapošljavanju dvije osobe u Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu Grada Varaždina.