ZGRNULI 5,4 MILIJUNA KUNA

USKOK istražuje 37 ljudi zbog mita i prevare

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2012 21:16
  • Objavljeno 04.05.2012 u 20:56
USKOK GAJEVA

USKOK GAJEVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala - USKOK donio je nalog o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su udruženi počinili kaznena djela davanja i primanja mita, krivotvorenja službene isprave, krivotvorenja isprave, prevare te prevare u pokušaju i za sebe i druge pribavili nepripadnu materijalnu dobit od najmanje pet milijuna i 400 tisuća kuna, a banke oštetili za navedeni iznos uvećan za pripadajuće kamate, objavljeno je danas na USKOK-ovim internetskim stranicama

USKOK je sucu istrage Županijskoga suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestoro osumnjičenika.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni, od početka 2005. do kraja 2010. u Zagrebu, okupio i u zajedničko djelovanje povezao još 12 osoba, među kojima dvije žene i deset muškaraca, u namjeri stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge.

Osumnjičenici su se dogovorili da će, koristeći se vlastitim trgovačkim društvima koja nisu poslovala ili su im računi bili blokirani, sastavljati krivotvorenu dokumentaciju o pozitivnom poslovanju društava na temelju fiktivnih uplata, krivotvorene dokumentacije o zaposlenju i platne liste fizičkim osobama. Dogovorili su se i da će na osnovi neoriginalne i neistinite dokumentacije izdavati zadužnice i mjenice u namjeri da njihova društva naručuju, preuzimaju i prisvajaju robu od drugih trgovačkih društava bez plaćanja, a u bankama na području Republike Hrvatske podižu namjenske i nenamjenske kredite bez namjere njihova vraćanja.

Tako su, na temelju neistinitoga boniteta trgovačkih društava i narudžbenica te zadužnica i mjenica, prvoosumnjičenik i još tri muškarca treće od jednoga društva preuzeli robu u vrijednosti od 826.270 kuna koju nisu platili, čime su sebi pribavili nepripadnu materijalnu dobit, a društvo koje im je isporučilo robu oštetili za navedeni iznos.

Upotrebom krivotvorene dokumentacije su pak četvrtoosumnjičeni te muškarac i žena na svoje ime i za svoj račun u bankama podigli kredite koje nisu vratili, a i ostali osumnjičeni su s drugim osobama dogovarali podizanje kredita u raznim bankama. Predočavali su im da u određenoj banci na svoje ime podnesu zahtjev za kredit uz krivotvorenu dokumentaciju o svom zaposlenju i bonitetu trgovačkih društava koju su im oni nabavili i preuzmu dobiveni iznos kredita koji će predati prvoosumnjičeniku ili osobi koja im je ponudila realizaciju kredita te da će dio dobivenoga kredita moći zadržati za sebe ili da će moći na temelju krivotvorene dokumentacije u drugoj banci podići kredit za sebe, na što su osumnjičenici pristajali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi