nije krivnja samo na nato-u

Ured predsjednika o padu letjelice: Važno je izvući pouku da se više ne ponovi

12.03.2022 u 14:39

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Milanović kontinuirano je informiran o istrazi pada bespilotne vojne letjelice u Zagrebu, a iz njegova Ureda na upit o odgovornosti ističu da krivnja nije samo na NATO-u već i članicama, ali nije vrijeme za upiranje prstom već za izvlačenje pouke da se to više ne ponovi.

Predsjednik Republike Zoran Milanović je u stalnom kontaktu s vrhom Oružanih snaga RH i sigurnosnih službi i kontinuirano informiran o tijeku istrage i svim novim saznanjima vezanim uz pad letjelice u četvrtak navečer na zagrebačkom Jarunu, rekli su u subotu u njegovom Uredu na upit je li predsjednik upoznat s detaljima istrage o padu vojne besposadne letjelice.

Što se tiče NATO saveza, kojem je Hrvatska član, kao i Mađarska i Rumunjska kroz čiji je zračni prostor bespilotna letjelica prošla, iz Ureda na upit o njihovom postupanju podsjećaju kako je svoj stav predsjednik Milanović iznio na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Ističu kako se krivca ne može tražiti samo u NATO-u već i kod država članica.

"Ne može se tražiti krivca samo u NATO-u, odgovornost je i na državama članicama iznad kojih je letjelica prošla bez njihove reakcije. Ali nije vrijeme za upiranje prstom u bilo koga, važnije je da iz ovog događaja izvučemo pouku i da se to više ne ponovi", poručuju iz Ureda predsjednika RH.

Milanović se jučer, uz ostalo, upitao kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede skoro jedan sat na teritoriju članice NATO-a, a da to nitko ne vidi. Istaknuo je također kako je taj događaj stvar zajedničkog zapovjedništva NATO-a u Španjolskoj, koje bi sve podatke trebalo imati u najkraćem mogućem vremenu i reagirati.

  • +9
Dron s Jaruna Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

U četvrtak navečer u glavni hrvatski grad, pored Studentskog doma Stjepan Radić u kojem je 4,5 tisuće studenata pala je vojna besposadna letjelica "Tupoljev Tu-141 Striž", proizvedena još u vrijeme SSSR-a i teška nekoliko tona, a lansirana je iz Ukrajine na koju traje agresija Rusije.

Na mjestu pada traje iskapanje letjelice kojem su nazočni predstavnici DORH-a, vojske i policije.