Tupoljev Tu-141

Plenković o padu drona u Zagrebu: Lansiran je iz Ukrajine, ali ne znamo čiji je. Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati. Ovo je bila prijetnja na koju treba reagirati

12.03.2022 u 08:43

Bionic
Reading

Na mjestu pada bespilotne letjelice sovjetske proizvodnje Tupoljev Tu-141, koja je uznemirila građane Zagreba u noći na petak, jutros su bili premijer Andrej Plenković potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavog stožera RH Robert Hranj

'Lansirana je s teritorija Ukrajine, ali u ovom trenutku ne znamo u čijem posjedu je bila, i s ukrajinske i s ruske strane kažu da nije njihova', kazao je Plenković dodavši da je bila sreća u nesreći da je letjelica pala na mjesto gdje nije bilo nikog, a svega pedesetak metara od studentskog doma u kojem je 4,5 tisuća studenata.

Naglasio je da će se nastaviti sa iskapanjem kako bi se utvrdilo ima li u njoj podataka koji bi bili korisni.

Naveo je da je dron teoretski mogao pasti u Budimpešti, Bratislavi ili Ljubljani.

  • +11
Državni vrh na mjestu pada drona u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Moramo intenzivirati suradnju, da se na vrijeme obavijesti zemlju da se nešto događa. Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo. Pokušat će se iskopati letjelica. Komunicirat ćemo s državama koje imaju vrijedne informacije. Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje NATO-a. Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona smjela dogoditi. Ovo je bila čista i jasna prijetnja i tu se moralo reagirati i u NATO-u i u EU', kazao je Plenković.

Istaknuo je da je ova raketa mogla past i na nuklearku u Mađarskoj i da bi to tada biopuno veći problem.

'Ovdje je očito da nije bila dobra reakcija niti je bila dobra komunikacija s drugim zemljama. Iz ovog moramo puno naučiti. Trebamo još sve utvrditi, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan jako opasan scenarij na koji moramo obratiit pozornost. Sigurnost nije ugrožena ' naglasio je.

Pojasnio je da stručnjaci iz vojske, DORH-a rade na tome da se utvrdi odakle je došla letjelica te da je mađarski premijer Viktor Orban o incidentu saznao nakon njega.

'Tijekom večeri bili smo u pregovorima bez mobitela, kad su nam ih vratili shvatio sam što se događalo.

'Ni ja, ni on, ni rumunjski predsjednik nije znao. Ne smije se ovo dogoditi više. Očito nije bilo dobre reakcije, prepoznavanja razine opasnosti ni reagiranja na brz način. Nasreću, ovo je završilo kako je, moramo puno bolje reagirati', rekao je Plenković.

Podsjetimo letjelica je u Hrvatsku ušla u petak 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat. Nešto iza 23 sata dron se srušio u blizini studentskog doma "Stjepan Radić" uz jak prasak, a na tlu je ostao tri metra širok i jedan metar duboki krater.

Prije nego li je ušla u mađarski zračni prostor letjelica je došla iz Rumunjske.

Rumunjsko ministarstvo obrane priopćilo je da je dron u njihovom zračnom prostoru proveo samo tri minute.

"Letjelica je u rumunjski zračni prostor stigla iz Ukrajine u 22.23 sata i napustila ga u 22.26 sati. Objekt je letio brzo i nisko, iznad grubog terena i po lošim vremenskim uvjetima što nam je onemogućilo da ga identificiramo", naveli su u priopćenju.

Mađari su pak objavili da je njiohva protuzračna obrana prvo je u petak navečer detektirala i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor, objavio je Szijjarto. Ispostavilo se da je to bio dron koji se srušio u Zagrebu, dodao je.

Ukrajinci i Rusi ustvrdili su da nije riječ o njihovom dronu.

  • +7
Istraga na lokaciji pada drona u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX