MORH JE VLASNIK MERCEDESA

Ured predsjednika nema vlastiti vozni park

28.03.2009 u 14:54

Bionic
Reading

'Ured predsjednika nije raspolagao, niti raspolaže danas vlastitim voznim parkom. Vozila za njegove potrebe nabavljaju se, sukladno potrebama i procjenama stručnih službi, preko drugih državnih institucija, konkretno preko Ministarstva obrane RH i u njihovome su vlasništvu', reagirao je Ured predsjednika na napise o blindiranom vozilu kojim putuje Stjepan Mesić

Ured predsjednika Republike reagirao je na - kako se ističe u priopćenju - tendenciozne i zlonamjerno intonirane informacije što su se pojavile u nekim medijima, a u vezi s automobilima što ih koristi predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
Ured predsjednika Republike navodi kako želi upozoriti na nekoliko neprijepornih činjenica.

'Ministarstvo obrane RH nabavilo je tri terenska vozila (Mercedes G klase od kojih je jedan blindirani) za potrebe Počasno-zaštitne bojne zadužene za izvršavanje protokolarnih zadaća, za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika.

Ni jedan auto nikada nije nabavljen prema osobnoj želji predsjednika Mesića, niti je bio isključivo njemu na raspolaganju, jer se auti koje koristi predsjednik Republike, stavljaju na raspolaganje i stranim gostima koji posjećuju Republiku Hrvatsku kao i sljedećem predsjedniku Republike', ističe se u priopćenju.

Ured predsjednika Republike također navodi kako, 'na žalost, živimo u vremenu kada je nužno poduzimati posebne mjere za zaštitu državnih poglavara, a u to spada i nabava blindiranih vozila. Kakva će se i kada posebna vozila nabavljati, ovisi o procjeni stručnih službi koje su nadležne za sigurnost predsjednika Republike. Po tome kriteriju, a u sklopu plana obnove voznog parka kojim se koristi Ured predsjednika i koji je započeo 2007., nabavljena su i vozila o kojima se sada govori, a istodobno su otpisana dva blindirana terenska vozila (Puch) iz 1992. godine kao i dva blindirana BMW-a iz 1991. i 1992. godine.

Auto koji se sada nameće javnosti kao tema kojom se želi diskreditirati predsjednika Mesića, on osobno nikada nije koristio, a prema potrebi koristit će ga predsjednik Republike, drugi visoki dužnosnik ili strani gost u statusu štićene osobe. No, on ga ne može ni prodati jer se ne može upuštati u prodaju državne imovine', zaključuje se u priopćenju Ureda predsjednika Republike.