POHVALE DOMAĆINIMA

Ured OESS-a u Hrvatskoj još godinu dana

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.12.2008 13:12
  • Objavljeno 12.12.2008 u 12:57
Veleposlanik Jorge Fuentes

Veleposlanik Jorge Fuentes

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Suvar

Hrvatska je poboljšala sustav istrage i procesuiranja ratnih zločina, ocjenjuje se u izvješću Ureda OESS-a za 2008. godinu, u kojem se izražava zadovoljstvo zbog velikog broja riješenih predmeta vezanih uz stambeno zbrinjavanje povratnika

ZAGREB - Praćenje suđenja za ratne zločine i stambeno zbrinjavanje povratnika dvije su stvari na koje se posebno usredotočio Ured Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u svom najnovijem izvješću, predanom Stalnom vijeću OESS-a u Beču, izjavio je u petak na konferenciji za novinare njegov voditelj, veleposlanik Jorge Fuentes.

'Naš je ured nastavio s praćenjem svih domaćih suđenja za ratne zločine. Tijekom 2008. Hrvatska je poboljšala sustav istraga i procesuiranja ratnih zločina', kazao je Fuentes, dodavši da je OESS bio prisutan na suđenjima u Vukovaru, Osijeku, Sisku, Gospiću, Zadru i Zagrebu.

Što se tiče pitanja izručivanja ratnih zločinaca i počinitelja drugih teških kaznenih djela, Fuentes je kazao da je suradnja među policijama u regiji jako dobra, ali je ne prati suradnja sudova.

Prema njegovim riječima, u nekim će zemljama biti potrebne i ustavne promjene, a OESS smatra da je jedini način da se to pitanje pomakne s mrtve točke organiziranje samita premijera država u regiji.

Glede stambenog zbrinjavanja povratnika, Fuentes je kazao da Hrvatska vlada ima obvezu do kraja 2009. izgraditi oko 5500 stanova, kako u područjima od posebne državne skrbi tako i u ostalim dijelovima zemlje.

'Zadovoljni smo brojem riješenih predmeta. Hrvatska vlada ne kasni, možemo govoriti tek o djelomičnim kašnjenjima u izvođenju radova', rekao je Fuentes.

Naglasio je također da su stambene jedinice vrlo dobre kvalitete.

'Što je najvažnije, izbjegava se getoizacija', dodao je voditelj Ureda OESS-a.

Misija OESS-a završila je svoj mandat u Hrvatskoj u prosincu prošle godine, kada je zadaće preuzeo Ured OESS-a. Tada su zatvoreni i svi područni uredi Misije OESS-a u RH.

Za očekivati je, kaže Fuentes, da će rad Ureda najvjerojatnije biti produžen za još jednu godinu, ali to bi 'moglo biti posljednje produljenje rada Ureda OESS-a u Hrvatskoj'.

 


Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!