akcija u varaždinu

Ured europskog tužitelja i policija otkrili detalje istrage i uhićenja u aferi Pročistač

15.07.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Objavljeni su detalji jučerašnjih uhićenja u Varaždinu u aferi Pročistač. Uhićeno je troje ljudi zbog sumnje u primanje i davanje mita

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv trojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su primali i davali mito. Sve tri osumnjičene osobe uhićene su jučer (14. srpnja 2022.) na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, poručili su iz EPPO-a.

Podsjetimo, u Varaždinu su u četvrtak prijepodne uhićeni predsjednik uprave GK grupe Robert Gotić, bivši direktor Grupe Coning Stjepan Ptiček te bivši direktor Varkoma Željko Bunić, koji je na čelu varaždinske komunalne tvrtke bio za mandata bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka. Uz to pod povećalom je i Siniša Kukić, bivši ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i eergetsku učinkovistost, koji je u svibnju razriješen dužnosti na osobni zahtjev. I njemu je u četvrtak pretražena kuća.

Detalje slučaja iznijela je i policija, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb su, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom 58-godišnjaka i jednim 64-godišnjakom, sve hrvatski državljani s varaždinskog područja, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita radi namještanja postupka javne nabave koji se odnosio na projekt sufinanciran iz Kohezijskog fonda Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. procijenjene vrijednosti nabave 178.000.000,00 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 58-godišnjak, za trgovačko društvo za projektiranje i graditeljstvo u kojem je osnivač i odgovorna osoba, dogovorio s drugim 58-godišnjakom kao tadašnjim direktorom dioničkog društva za opskrbu vodom i odvodnju otpadnih voda, dodjelu radova u postupku javne nabave za odabir izvođača radova, a za novčanu naknadu neutvrđenog postotka ukupne vrijednosti navedenog projekta.

Kako bi navedeno realizirali, za pripremu Dokumentacije o nabavi na način da trgovačkom društvu 58-godišnjaka osigura prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima, angažiran je 64-godišnjak kao voditelj poslovanja u dvije konzultantske i inženjering tvrtke s područja Varaždina. Istovremeno je sa 64-godišnjakom dogovorena nagrada – angažiranje njegovog trgovačkog društva kao podizvođača radova u istom projektu.

  • +5
Uhićenje Željka Bunića, bivšeg direktora Varkoma Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U cilju realizacije navedenog dogovora osumnjičenici su od svibnja do listopada 2021. godine poduzimali daljnje radnje u vidu:

  • iniciranja postupka javne nabave,
  • podnošenja cjenovno prilagođene ponude kako bi osigurali dodjelu nabave usluga upravo tom trgovačkom društvu,
  • upućivanja pozivnog natječaja za nabavu usluga izrade Dokumentacije o nabavi unaprijed određenim trgovačkim društvima kako bi ponuda društva 64-godišnjaka bila najpovoljnija i odabrana,
  • kreiranja Dokumentacije o nabavi kojom se osigurala prednost trgovačkom društvu 58-godišnjaka i trgovačkom društvu 64-godišnjaka kao podizvođaču,
  • izrade glavnog projekta – i njegova implementacija u Dokumentaciju o nabavi- u kojem je definiran način i metoda izvođenja građevinskih radova za koju je specijalizirano upravo društvo 58-godišnjaka i koje za te radove može ponuditi najpovoljniju cijenu i tako ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima,
  • manipulacije prijedlozima za izmjenu dokumentacije u fazi javnog savjetovanja koja prethodi javnom nadmetanju, a kako bi prikrili vlastite uloge u osiguranju prednosti trgovačkom društvu 58-godišnjaka i potom u konačnici osigurali izmjenu Dokumentacije o nabavi na način da se prilagodi mogućnostima njegovog trgovačkog društva i društva 64-godšnjaka kao podizvođača,
  • manipulacije daljnjim postupkom javnog nadmetanja sve u cilju stavljanja u privilegirani položaj trgovačko društvo 58-godišnjaka u odnosu na ostale zainteresirane gospodarske subjekte.

Nakon podnošenja ponuda svih zainteresiranih subjekata, u konačnici je odabrana ponuda trgovačkog društva 58-godšnjaka, koje je zaključilo sporazum o ustupanju pojedinih radova s trgovačkim društvom 64-godišnjaka kao podizvođačem. Međutim, ovo kriminalističko istraživanje spriječilo je izvođenje i plaćanje radova navedenim trgovačkim društvima uhićenjem spomenutih osumnjičenika te je utvrđena sumnja da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita.

Pretres u Varaždinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Tijekom dana su, na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provedene pretrage pet domova i drugih prostora, devet pretraga poslovnih prostorija i tri vozila tijekom kojih je pronađena poslovna dokumentacija te je oduzeto više komada tehničke opreme.  

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu dostavili Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj. 

Ured europskog tužitelja  će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv trojica osumnjičenika.