namješten natječaj

Policijska akcija na području Varaždina: Sporan projekt vrijedan 178 milijuna kuna, zna se tko je na meti istražitelja

14.07.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Na području Varaždina u tijeku je nova akcija Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i policije, piše Večernji list

Ovaj put istražuju se zloporabe na štetu EU povezane s namještanjem natječaja oko pročistača.

Na meti istražitelja su tri osobe iz Varaždina kojima je policija pokucala na vrata s nalozima za pretragu.

Jutarnji list doznaje kako je sporan ugovor o dogradnji pročistača otpadnih voda koji je varaždinsko komunalno poduzeće Varkom sklopio s tvrtkom GK grupa iz Varaždina.

Navodno se na udaru europskog tužiteljstva našao se Željko Bunić iz Varkoma, predsjednik uprave GK grupe Robert Gotić, inače istaknuti član HDZ-a, i još jedan poduzetnik.

O uhićenjima se oglasio i Ured europskog javnog tužitelja.

'Danas, 14. srpnja, tri su osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi korištenja EU fondova. U vezi s tim, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, trenutno provodi hitne dokazne radnje.

Navedene radnje odnose se na tri osobe zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178.000.000 kuna (23,7 milijuna eura).

Pretres u Varaždinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti', priopćili su iz Ured europskog javnog tužitelja.