SCENARIJ IZ NOĆNE MORE

'Najveća pogreška u povijesti prognoze': Kako je uragan Otis opustošio milijunski Acapulco

26.10.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Dan nakon strašnog udara uragana Otis na Acapulco, koji je vjetrovima od preko 300 km/h prekinuo komunikaciju s tim milijunskim meksičkim turističkim središtem, još uvijek nije poznat broj žrtava kojih, po svemu sudeći, ima, a šteta je, na osnovi fotografija koje stižu iz grada, neprocjenjiva

Očekivalo se da će Otis pogoditi meksičku obalu u srijedu ujutro, donoseći jake vjetrove i kišu. Međutim u samo nekoliko sati nevrijeme je preraslo iz tropske oluje u katastrofalni uragan kategorije 5, a milijun ljudi našlo se u središtu najjače oluje koja je ikad pogodila pacifičku obalu Meksika.

'Ovo nije bio slučaj u kojemu neki računalni modeli prognoziraju snažnu oluju, a druge slabiju, pa prognostičari odaberu zlatnu sredinu. Ovo je bilo izvan svih prognostičkih očekivanja i toliko različito od svega što se dogodilo u posljednjih 50 do 60 godina', rekao je Bryan Norcross, Foxov stručnjak za uragane.

Najveći do sada zabilježen uragan u povijesti ove regije bila je oluja 1. kategorije, a pogodila je Acapulco davne 1951., s vjetrovima do 100 km/h. Otis je pak donio vjetrove jačine do čak 330 km/h, uz gotovo dvostruk porast jačine vjetra u noći s utorka na srijedu. Prema tvrdnjama direktora američkog Nacionalnog centra za uragane Michaela Brennana, takav rast nisu mogli predvidjeti ni računalnim modelima ni izviđanjem dronovima vršenim u utorak poslijepodne, kako bi utvrdili kojim intenzitetom uragan jača.

  • +7
Posljedice uragana Otis u Acapulcu Izvor: Profimedia / Autor: FRANCISCO ROBLES / AFP / Profimedia

Norcross tumači razloge zbog kojih je uragan mogao ovako 'eksplodirati'. 'Prije svega, bio je to uragan u vrlo uskom području, a kad takvi uragani udare na naseljeno područje, naprave veliku štetu. Također, u blizini je došlo do naglog pada mlazne struje, a tu je i visoka temperatura vode uz obalu Acapulca', kaže Norcross te zaključuje da računalni modeli očito nisu ukalkulirali sve te parametre.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CBS

Kako je objavio predsjednik Meksika Andrés Manuel López Obrador, država Guerrero, u kojoj se nalazi Acapulco, potpuno je odsječena od svijeta. 'Komunikacije su prekinute i zbog toga ne možemo procijeniti broj mrtvih u uraganu', rekao je na tiskovnoj konferenciji. Meksička televizija N+ objavila je snimku iz drona koja prikazuje razmjere štete.

Izvor: Društvene mreže / Autor: N+

Zbog štete uzrokovane olujom prekinut je zračni, cestovni i morski promet prema Acapulcu, a svjetske agencije javljaju da postoji potencijal za razvoj humanitarne katastrofe. Vojska je na terenu i pomaže građanima u raščišćavanju ruševina i sanaciji neprocjenjive štete.

Fotografije koje stižu iz Acapulca prikazuju potpuno uništene zgrade, hotele i trgovačke centre, a specijalizirane meteorološke stranice ne mogu se načuditi pogrešnoj procjeni prije svega američkih meteorologa, nazivajući je 'najvećom pogreškom u povijesti vremenske prognoze'. Naime za ovako drastične uragane obično se izdaju upozorenja i organiziraju evakuacije najmanje 24 sata prije udara.