četvrta kategorija

Uragan Lidia prijeti pacifičkoj obali Meksika

11.10.2023 u 06:56

Bionic
Reading

Uragan Lidia dosegnuo je snagu četvrte kategorije u utorak poslijepodne dok se probijao prema pacifičkoj obali Meksika, gdje su se glavne plaže i turistička odmarališta pripremala za razoran vjetar, obilne padaline i olujni val

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da je uragan Lidia "iznimne snage" i da bi mogao dodatno ojačati prije nego što stigne do obale u utorak navečer.

Duž obale na snazi ​​su upozorenja, a stanovništvo se poziva da poduzme potrebne mjere opreza.

Očekuje se da će oluja najjačom snagom udariti u blizini Puerto Vallarte, popularnog turističkog odredišta na meksičkoj pacifičkoj obali, izazivajući opću zabrinutost za sigurnost stanovnika i turista.

Zračna luka Puerto Vallarta objavila je na društvenim mrežama da se zatvara od 16 sati do 8 ujutro u srijedu.

Količina oborina procijenjena je između 10-20 cm, a  velik dio zapadnog i središnjeg Meksika vjerojatno će osjetiti glavni udar očekivanog pljuska, uključujući državu Nayarit, južne dijelove države Sinaloa, te obalna područja u državi Jalisco.

"Ove kiše vjerojatno će proizvesti poplave, zajedno s mogućim odronima blata na višim terenima u blizini obale", predviđa NHC.

Međutim, očekuje se da će snaga Lidijinih vjetrova brzo oslabjeti nakon što se presele u unutrašnjost.

Odmah nakon tropske oluje Max, uragan Lidia druga je oluja koja je pogodila zapadnu obalu Meksika u samo dva dana. 

Južnije, tropska oluja Max ostavila je dvoje mrtvih i najmanje dvoje ozlijeđenih u državi Guerrero nakon jakih kiša, prema izvješćima lokalnih medija.